Slaap

Hoeveel slaap heeft ieder persoon nodig?

SlaapVaak wordt er gediscussieerd over hoelang een persoon nou precies moet slapen per etmaal. Het antwoord op die vraag kan erg verschillen. Het is namelijk afhankelijk van de leeftijd van de betreffende persoon. Dit verschilt voor baby’s, peuters, kinderen, pubers en ook volwassenen. Hieronder hebben we meer informatie over de verschillende groepen mensen.

Waarom is het belangrijk om voldoende slaap te krijgen?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom het eigenlijk belangrijk is dat we voldoende slaap krijgen. Slaap is namelijk een stadium waarin ons lichaam zich in totale rust bevindt. Gedurende dit stadium heeft zowel ons lichaam als onze geest de kans om zich weer op te laden. Doordat je spieren zich volledig ontspannen krijgen ze de kans om weer kracht op te bouwen voor de volgende dag. Daarnaast blokkeren je hersenen de signalen en prikkels van buitenaf, waardoor deze ook de nodige rust krijgen. Hieronder beschrijven we per groep mensen de benodigde aantal uren slaap die je nodig hebt.

Aantal uren slaap voor baby’s

Pasgeboren baby’s hebben het meeste aantal uren slaap nodig. Dit verschilt voor de leeftijd die de baby heeft. Tijdens de eerste 4 weken van een baby heeft hij of zij namelijk het meeste aantal uur nodig. Gedurende deze weken hebben baby’s namelijk 15 tot 17 uur slaap per etmaal nodig. Pasgeborenen hebben nog geen slaappatroon, omdat de interne biologische klok nog niet is ingesteld op dag en nacht.
Tijdens de eerste 4 maanden van een baby hebben ze nog ongeveer 14 tot 15 uur slaap nodig. Naarmate de baby namelijk ouder wordt dan gaat hij/zij ook een slaappatroon ontwikkelen. Na de 4 maanden tot een jaar dan zal de baby nog steeds ongeveer 14 tot 15 uur slaap nodig hebben, maar ontstaat er wel en steeds beter slaappatroon. Je baby zal op deze leeftijd gemiddeld 3 keer per etmaal slapen. Na verloop van tijd kan dit vanzelf worden teruggebracht naar ongeveer 2 dutjes per dag.

Aantal uren slaap voor peuters

Wanneer baby’s ouder worden dan een jaar dan wordt er gesproken van dreumesen en peuters. Het slaappatroon zal dan ook gaan veranderen. Een peuter heeft op de leeftijd tussen de 1 en 3 jaar minder slaap nodig. Overdag zal er vaak nog maar één dutje zijn en de meeste slaap zal een kind hebben tijdens de nacht. Vaak gaan peuters van deze leeftijd ’s avonds voor 20:00 naar bed en komen ze er tussen 7 en 8 uur weer uit. Wanneer je kind naar bed gaat dan kun jij dus beginnen met het kijken van het journaal.

Kleuters

Wanneer kinderen ouder dan 3 jaar worden en jonger zijn dan 6 jaar dan wordt er gesproken van kleuters. Ook op deze leeftijd gaan kinderen vaak nog naar bed rond een uur of 20:00 en komen ze er rond 7 uur in de ochtend weer uit. Kinderen zijn dan helemaal fris om te beginnen aan de schooldag. Omdat kinderen veel nachtrust krijgen hebben ze overdag ook minder slaap nodig. De middagdutjes worden dus steeds korter en komen ook minder vaak voor.


Hoeveel uur hebben schoolkinderen nodig?

Er wordt gesproken van schoolkinderen wanneer ze een leeftijd hebben tussen de 6 en 12 jaar. Tijdens deze leeftijd hebben kinderen gemiddeld 10 uur slaap nodig. Deze uren slaap zal een kind voornamelijk gedurende de nacht krijgen. Het is belangrijk voor kinderen dat ze genoeg slaap krijgen. Slaap is belangrijk voor het groeiproces. Ook worden ze minder snel ziek wanneer ze voldoende slaap krijgen en worden kinderen minder onrustig.

Aantal uren slaap voor pubers

Bij pubers ontstaan er vaak discussies over het slapen. Wanneer kinderen namelijk de leeftijd van pubers krijgen dan verschuift hun slaapklok. Ze kunnen hierdoor makkelijker langer opblijven en hebben nog veel energie in de avond. Daarom willen pubers vaak nog niet gaan slapen en ontstaan er ook thuis ruzies. Het nadeel is dat ze de volgende ochtend wel moe zijn, want ze moeten er nog steeds vroeg uit om naar school te gaan. Dit heeft dus een effect op de rest van de dag.
Voor pubers is het belangrijk om gemiddeld 9 uur slaap per etmaal te krijgen. Dit heeft een belangrijke invloed op de schoolprestaties en het humeur van een kind. Ook krijgen pubers juist te maken met de groeispurt, waardoor zij de slaap extra goed kunnen gebruiken. Wanneer pubers te weinig slaap krijgen dan kan dat ook zorgen voor depressies of gedragsproblemen.

Aantal uren slaap voor volwassenen

Wanneer men ouder is dan 18 jaar dan is iemand volwassen. Volwassenen hebben gemiddeld 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig. Echter verschilt het per persoon hoeveel slaap iemand precies nodig heeft. Zo zijn er mensen die voldoende hebben aan 6 uur slaap, maar zijn er ook volwassenen die minimaal 9 uur slaap per etmaal nodig hebben.

Hoe kan ik beter slapen?

Denk jij dat je voor je leeftijd te weinig slaap krijgt? Dan is het belangrijk om hier snel verandering in te brengen. Zeker wanneer je merkt dat je humeur en je prestaties eronder gaan lijden. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet waarmee je sneller in slaap kunt vallen en ook beter slaapt.

  • Zorg voor een goede slaapruimte. Zorg dus dat de ruimte donker genoeg is en dat er geen licht naar binnen schijnt. Naast dat de ruimte donker moet zijn is het ook belangrijk dat er weinig lawaai naar binnen kan komen. Kies dus de stilste kamer in je woning uit als je slaapruimte en zet je telefoon op vliegtuigstand wanneer je gaat slapen. Verder is het ook belangrijk dat je kamer goed ventileert en er zuurstof naar binnen kan. 
  • Let op je eten en drinken. Voordat je gaat slapen is het belangrijk om geen cafeïne of alcohol meer te drinken. Wil je dit wel drinken? Probeer er dan minstens 4 uur tussen te houden voordat je gaat slapen. Ook is het belangrijk om niet te eten kort voordat je gaat slapen. Je lichaam hoeft dit dan niet meer te verteren vlak voor het slapen.
  • Veel mensen weten ook niet dat het erg belangrijk is om overdag veel buiten te komen. Door genoeg daglicht te krijgen zal je merken dat je ook genoeg nachtrust krijgt. 
  • Tot slot wordt er vaak onderschat hoe belangrijk een goede matras is. Ons bed is de plek waar we de meeste tijd van ons leven spenderen. Iedere avond stappen we ons bed namelijk weer in en wanneer we slapen op een slechte matras dan kan dat naast slaapproblemen ook zorgen voor lichamelijke klachten.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sandra-Voorthuizen
Aantal keer gelezen: 3637x
Toegevoegd: 15-08-2017 13:19
Gewijzigd: 04-09-2017 14:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!