uitbouw

Huis uitbouwen, mogelijkheden

uitbouwWil je je huis uitbouwen? Er zijn verschillende mogelijkheden, lees hier meer over de mogelijkheden om je huis uit te kunnen bouwen.

Huis uitbouwen algemeen

Je bent eigenaar van een fijne woning. Toch ontbreekt er iets. Je zou graag wat meer ruimte willen voor de uitoefening van een hobby, een tuinkamer voor je planten en stekjes, een zolderkamer met meer licht en meer mogelijkheden, een grotere hal, of een mooie erker in de woonkamer. Dat betekent dat je het huis moet uitbouwen. Heb je daarvoor gespaard, kun je de hypotheek wat verhogen en vervolgens met gemak de nieuwe lasten dragen of heb je misschien een erfenis gekregen of een bedrag gewonnen? Allemaal mogelijkheden!

Een huis uitbouwen kost geld, maar dit geld is niet weg. Het zit in jouw onroerend goed dat door de verbouwing in waarde is gestegen. Ook is het huis gemakkelijker te verkopen met een luxe aanbouw of uitbouw. Huis uitbouwen kost in eerste instantie geld, geld dat je stopt in luxer, praktischer, aangenamer en sfeervoller wonen. Geld dat straks terugkomt bij de waardebepaling van jouw onroerend goed. Denk er bij huis uitbouwen ook aan dat jij de verzekering hiervan op de hoogte brengt. De premie zal een beetje hoger uitvallen, omdat je huis meer waard is geworden, omdat er na het huis uitbouwen meer verzekerd moet worden. Het bedrag van de onroerende zaakbelasting zal waarschijnlijk ook iets verhoogd worden.

Serre aanbouwen

Een serre of tuinkamer bouwen is een vaak voorkomende uitbouw. Er komen vaak slechts enkele meters in breedte en lengte bij en toch lijkt het alsof je een zee van ruimte hebt gecreëerd door deze  uitbouw. Huis aanbouw kan op diverse manieren gestalte krijgen, maar een serre aanbouwen is een van de favorieten, naast een dakkapel. Een serre is een praktische ruimte, waardoor je vooral in de zomer bijna niet meer in de woonkamer komt. Ook in het voorjaar is een serre heerlijk. De eerste zonnestralen verwarmen de serre vaak voldoende, waardoor het heerlijk is om in het vroege voorjaar in de serre je krantje te lezen of je kop koffie te drinken, lekker warm, heerlijk licht, een ideale plek ook om planten voor te zaaien, planten te stekken, de was te drogen enz. Een serre aanbouwen zal je veel voldoening en gemaksgebruik opleveren. Waarom heb ik dat niet eerder gedaan?

Hal aanbouwen

Bij de meeste woningen bevindt de hal zich aan de voorkant of de zijkant van het huis.

  • Het is vaak een (te) kleine ruimte om er iets moois van te maken. Er vallen veel deuren in de hal: de voordeur, de deur van het toilet, de meterkast.
  • Dan ligt er nog een mat op het deksel van de waterput, er staat of hangt een kapstok, er staat een paraplubak en de hal is vol.
  • Geen sfeer, geen gezellige ontvangsthal. In grote en chique huizen is de hal een sfeervolle plaats waar je het huis binnenkomt, met een grote spiegel, een prachtige plant of een kunstwerk, door de eigenaar van het huis gemaakt of gekocht.
  • Zou jij ook graag een grotere hal willen en deze sfeervol willen inrichten? Denk er dan bij huis uitbouw aan dat ook een hal weleens goed onder handen genomen kan worden. Mag je naar voren uitbouwen? Leg deze vraag bij jouw gemeente neer, is er een vergunning nodig? Is je kamer erg groot en valt de trap in de kamer, laat een architect een tekening maken hoe het anders kan.
  • De trap voortaan bij de hal trekken bijvoorbeeld, kies dan voor een fraaie trap, want naast praktisch kan een bijvoorbeeld eikenhouten trap ook een enorme blikvanger zijn.
  • Een hal aanbouwen voor een gastvrije ontvangst, denk er over na als je huis uitbouw overweegt.

Erker aanbouwen

Hoe leuk is de aanblik van een huis met een erker en hoe fijn is de lichtinval binnen? Als jij dat ook als prettig en mooi ervaart en je overweegt een uitbouw van je woning dan is een erker wellicht iets om over na te denken. Huis uitbouw kan op diverse manieren, een erker is een van de mogelijkheden en wel een hele mooie. Vraag eerst even na bij je gemeente of je een vergunning nodig hebt. Willen de buren ook meedoen?

Als je in een twee onder een kap woont is het wellicht mooier om samen uit te bouwen, praat over je bouwplannen terwijl je samen een kop koffie drinkt. Een erker aanbouwen geeft je huis een totaal andere aanblik. Het lijkt een kleine huis uitbouw, maar je moet er wel op rekenen dat er in de kamer waar de erker komt toch wel het een en ander gedaan moet worden. Denk aan de gordijnen plus rail die waarschijnlijk niet meer passen, de zonwering, de radiatoren (misschien ook de verwarmingsbuizen) die verlegd moeten worden en de vloer van het stukje uitbouw die je moet dicht leggen met hout, vloerbedekking of iets dergelijks.

Als je deze obstakels hebt overwonnen krijg je een fraaie living. Laat een offerte maken van deze huis uitbouw. De kosten voor de erker (glas en stenen) zullen meevallen, maar de extra werkzaamheden zoals genoemd komen bovenop die kosten. Even over de problemen heen stappen en straks genieten als je in de erker van je woning geniet. Vergeet ook de waardevermeerdering van je woning niet door deze huis uitbouw.

Dakkapel plaatsen

Vrijwel elke verbouwing, vooral een verbouwing waardoor de leefruimte wordt vergroot heeft een positieve uitwerking op de waarde van je huis. Het plaatsen van een dakkapel is daar een goed voorbeeld van bij huis uitbouw. Vraag eerst bij de gemeente na of je een vergunning nodig hebt voordat je gaat beginnen met de huis uitbouw. Zoals dat geldt voor een erker, geldt ook voor een dakkapel dat het prettig is voor het aanzicht van de huizen als de buren ook een dakkapel laten plaatsen als je in een rij woont, of in een twee onder een kap.

Laat de buren in elk geval van je plannen weten. Een dakkapel geeft je veel praktische ruimte en veel licht op de zolderkamer. Je kunt er een slaapkamer, studeerkamer of hobbykamer van maken. Je kunt een dakkapel gemakkelijk laten plaatsen, kijk online en zie hoe eenvoudig prefab (vooraf gefabriceerd, gereed voor gebruik) werkt. En ook niet onbelangrijk is het feit dat het zeer betaalbaar is.  Voor deze huis uitbouw krijg je veel ruimte en mogelijkheden terug. Plaats een dakkapel als de kinderen nog klein zijn, want juist dan is meer ruimte door huis uitbouw erg praktisch.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Sassie
Aantal keer gelezen: 5774x
Toegevoegd: 04-11-2016 14:58
Gewijzigd: 30-11-2016 17:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!