Terrasoverkapping maken doe je zo
Wil je langer en meer van het buitenleven genieten dan kan een terrasoverkapping daarvoor de oplossing zijn. Je kunt een terrasoverkapping zelf maken. Zeker doen, want daardoor kun je langer en vaker genieten van je tuin! Lees daarom nu in dit artikel hoe je zelf je terrasoverkapping kunt maken!
Voordelen terrasoverkapping
Je kunt nu zelf een terrasoverkapping maken. Een leuke bezigheid en je werkt toe naar een mooi eindresultaat: straks nog meer genieten van je eigen tuin. Als het in de zomer een keer gaat regenen, maar de temperatuur is goed, kun je toch droog buiten zitten. Je meubels en andere spullen staan droog en hebben minder last van weersinvloeden.
- Met een terrasoverkapping zorg je voor een beschut terras. Lekker knus en sfeervol!
- Je hebt meer privacy in je eigen tuin en minder inkijk van de buren bijvoorbeeld. Soms woon je dicht op elkaar en kunnen de mensen zo in je tuin kijken. Dit is in de zomermaanden vaak niet fijn en daarnaast wil je ook niet dat ze alles van je letterlijk kunnen verstaan. Met een terrasoverkapping kun je daar wat aan doen en je voelt het ook meteen, je hebt en je voelt ook meer privacy als je onder je terrasoverkapping plaatsneemt.
- De felle zon kan geweerd worden, maar ook de koude wind en regen. Je kunt daardoor langer buiten zitten of in de schaduw buiten werken of lezen. Geniet van alle seizoenen, lekker veel buiten zijn, wel of geen jas aan, genieten kun je het hele jaar door onder de terrasoverkapping.
- De woning wordt verlengd door een terrasoverkapping, je verlengt dus ook het buitenleven. Dus wil je meer buiten zijn? Dan is een terrasoverkapping de ideale oplossing.
- Je hebt met een terrasoverkapping een ideale opbergruimte voor bijvoorbeeld je tuinspullen in hartje winter.
- Je kunt een buitenfeest organiseren en bent niet afhankelijk van het weer, als het namelijk even regent kan iedereen van de terrasoverkapping gebruik maken.
- Je kunt zorgen voor een schaduwplek en je beschermen tegen de felle zon. Het is fijn om in de zomermaanden lekker buiten te kunnen zitten, ook als de zon fel schijnt. Bescherm jezelf tegen de zon en neem plaats onder je terrasoverkapping en je kunt de hele zomer volop genieten.
Zelf een terrasoverkapping maken
Een eigen terrasoverkapping maken, hoe ga je beginnen en wat heb je allemaal nodig?
- Terrasoverkapping bestaande uit aluminium profielen en polycarbonaat dakplaten
- Waterpas
- Rubberen hamer
- Schroevendraaier
- Stanleymes
- Boormachine
- Metaalboor Ø 3 mm
- Betonboor Ø 6 mm
- Metaalboor Ø 8 mm
- Gatenzaag Ø 40 mm
- Schimmelvrije siliconenkit
- Duimstok of rolmaat
- Potlood
Houten terrasoverkapping maken de basis
Wil je graag een houtenterrasoverkapping maken? Volg deze basisstappen, een prima houvast:
- Je gaat eerst de afmetingen van je terras bepalen. Bekijk dan ook goed of je tuinmeubelen, dus eettafel en stoelen, hier ook goed (niet te krap) geplaatst kunnen worden. Dan krijg je een goed beeld van de grootte van de terrasoverkapping, die je wilt creëren. Wil je een vierkante of rechthoekige terrasoverkapping? Je kunt er ook een nemen van zes kanten of meerdere hoeken.
- Het plaatsen van de balken en platen is de basis van de terrasoverkapping. Hoe je deze platen en balken gaat plaatsen, hangt af van je wensen en de gekozen vorm voor je terrasoverkapping.
- Een bouwtekening geeft duidelijk aan welke stappen je moet doorlopen, als de terrasoverkapping platen en balken geplaatst zijn, dan kun je de dwarsbalken monteren.
- Vervolgens kan het dak geplaatst worden. Dit kan het beste gemaakt worden van geïmpregneerde rabatdelen.
- De vloer is vaak het laatste klusje van je terrasoverkapping. Een houten vlonder kan een optie zijn. Maar qua vloeren zijn er veel mogelijkheden. Het ligt er ook een beetje aan of je een natuurlijke uitstraling wilt of dat je een vloer wilt die je gemakkelijk kunt bewerken en wel of geen onderhoud nodig heeft. Denk hier ook van tevoren goed over na, zodat je daar met je terrasoverkapping rekening mee kunt houden.
Terrasoverkapping maken, zo doe je dat!
Als je een eigen terrasoverkapping gaat maken, dan kun je als volgt te werk gaan:
- Het eerste waar je voor gaat zorgen is dat je alle materialen en benodigdheden klaar hebt liggen. Er is niets zo vervelend als je tussen het werk door erop uit moet naar de bouwmaterialenzaak om spullen te kopen. Het is ook erg praktisch om iemand in de buurt te hebben die zo af en toe een handje kan helpen.
- Je begint met het bepalen van de hoogte van het muurprofiel op de gevel. Daarbij dien je rekening te houden met de constructie van de gevel.
- Boor dan in het muurprofiel de gaten met een tussenafstand van ongeveer 80 cm. Controleer hierbij altijd of je profiel echt waterpas staat.
- De gaten op de gevel dien je te markeren en dan boor je in de gevel en bevestig je het muurprofiel.
- De volgende stap bestaat uit het plaatsen van de staanders. Je bepaalt hierbij eerst de gewenste positie van de staanders ten opzichte van je dakgootprofiel. Dan plaats je de staanders in een rechte hoek in het dakgootprofiel. Dan neem je een voetstuk en dit plaats je vervolgens in het uiteinde van de staanders. Je tilt dan het geheel overeind waar de staanders ongeveer bevestigd moeten worden.
- De voetstukken kunnen nu vast worden gezet. Daarvoor gebruik je twee hoekstijlen. De profielen kunnen nu aan elkaar gemonteerd worden. De voetstukken kunnen vast worden gezet met beton schroeven.
- Je gaat nu door met de volgende stap en dan ga een uitsparing maken van ongeveer 20 mm bij een open uiteinde van de polycarbonaat dakpanelen. Dit doe je aan beide randen. Aan het einde breng je dan vochtregulerende tape aan. De tape is er niet voor niets, deze helpt namelijk de condensvorming van het dakpaneel te reguleren.
- Je kunt nu de eerste middenstijl gaan plaatsen op ongeveer 60 cm afstand van je hoekstijl.
- Het geheel moet ook af worden gewerkt. Dit doe je door de eindplaten aan beide zijden de monteren van het dakprofiel. Daarbij kun je sierkapjes gebruiken, zodat je de schroefkoppen weg kunt werken.
- Vervolgens monteer je de eindplaten aan beide zijden op het muurprofiel. De afwerkpanelen monteer je als laatste.
- Na gedane arbeid is een kopje koffie onder je nieuwe terrasoverkapping extra lekker.