kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen in 8 stappen

kozijnen vervangenAls je houten kozijnen hebt, kan het nodig zijn om eens in de zoveel jaar je kozijnen te vervangen. Hout is namelijk niet goed bestand tegen de weersomstandigheden en kan daardoor gaan rotten. Het laten vervangen van de kozijnen kan nogal wat kosten met zich meebrengen, maar je kunt natuurlijk ook zelf de kozijnen vervangen. In dit artikel lees je hoe je dit precies doet.

Waarom kozijnen vervangen?

Kozijnen die (grotendeels) zijn verrot of kozijnen die niet goed isoleren, kun je eigenlijk altijd het beste vervangen. Vaak isoleren houten kozijnen die al een aantal jaren oud zijn niet goed. Dit komt ook door het enkelglas en eventuele versleten kitranden. Er kunnen ook andere redenen zijn die verklaren waarom de kozijnen niet goed isoleren, maar in ieder geval is het dan altijd goed om de kozijnen te vervangen. Dit zorgt voor een betere temperatuur in huis, het bespaart op de energierekening en het is beter voor het milieu.

Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn om de kozijnen te vervangen. Zo kan het zijn dat je de geveluitstraling niet meer mooi vindt met de huidige kozijnen en dat je daarom andere kozijnen wilt plaatsen. Ook kun je de kozijnen vervangen om de woning aantrekkelijker te maken voor potentiële kopers. Verder kan het zijn dat de kozijnen niet (meer) kwalitatief goed zijn, waardoor er gemakkelijker kan worden ingebroken. Nieuwe kozijnen kunnen dus ook zorgen voor meer veiligheid. Als laatste kun je soms ook gebruikmaken van voordelen van de overheid – zoals een lager btw-tarief en subsidies – als je nieuwe kozijnen plaatst.

Kozijnen vervangen of repareren?

Het kan zijn dat je de kozijnen wilt vervangen, omdat ze beschadigd of verouderd zijn en niet meer goed isoleren. In dat geval kan het soms echter ook mogelijk zijn om de kozijnen te repareren. Als het hout maar voor een klein deel rot is en er verder niet zoveel met de kozijnen aan de hand is, hoef je ze ook niet direct te vervangen. Vervang de kozijnen wel altijd als ze helemaal of voor een groot gedeelte rot zijn of als er enkel glas in zit.

Soms lijkt het door de verf die erop zit alsof de kozijnen niet rot zijn. Je kunt dit echter wel voelen door op de kozijnen te drukken. Als ze een beetje zacht aanvoelen, is er waarschijnlijk sprake van rot. Met een priem of een spijker kun je vervolgens nogmaals in het kozijn drukken om te ontdekken waar de rotte plekken precies zitten.

In veel gevallen is het nog wel mogelijk om de kozijnen te repareren en niet te vervangen, maar dit is niet altijd ook even verstandig. Als de kozijnen voor een groot gedeelte verrot zijn, kun je bijvoorbeeld wel een deel van het kozijn gaan vervangen. Hier ben je echter wel een hele tijd mee bezig en dan is het vaak beter om gewoon het gehele kozijn te vervangen. Vaak is het ook nog zo dat de sloten en de scharnieren verouderd zijn en eveneens vernieuwd moeten worden. Dit kost ook heel wat tijd. Daarnaast zijn nieuw geplaatste kozijnen over het algemeen minder inbraakgevoelig dan oude kozijnen die zijn gerepareerd.

Hoe kun je kozijnen repareren?

Als de kozijnen maar slechts voor een klein gedeelte zijn verrot, kunnen ze vaak nog wel goed gerepareerd worden. Je kunt een kleine rotte plek bijvoorbeeld opvullen met een tweecomponenten houtrotvuller. Daarna kun je hier weer overheen schilderen. Doe dit echter niet als het halve kozijn houtrot bevat, want dit werk niet voldoende.

Nieuwe kozijnen kiezen

Voordat je de kozijnen gaat vervangen moet je natuurlijk eerst nieuwe kozijnen uitkiezen. Zet van tevoren eens op een rijtje welke eigenschappen de kozijnen volgens jou moeten hebben. Ook kun je alvast bedenken of je hout, kunststof of aluminium mooier vindt staan.

Houten kozijnen geven een warme uitstraling en zijn ook goed te bewerken, maar kunnen wel verrotten als gevolg van de weersomstandigheden. Kozijnen gemaakt van kunststof zijn relatief goedkoop en hebben weinig onderhoud nodig, maar sommige mensen vinden dat deze kozijnen een ‘plastic’ uitstraling geven. Aluminium kozijnen zijn van hoogwaardige kwaliteit en gaan lang mee, alleen zijn sommige personen van mening dat dit materiaal een kille uitstraling geeft.

Zorg er altijd voor dat je het oude kozijn goed inmeet, zodat je precies weet wat het formaat van het nieuwe kozijn precies goed is. Je wilt namelijk niet dat de nieuwe kozijnen na levering toch niet blijken te passen, want dat kan hoge kosten met zich meebrengen. Het inmeten van het oude kozijn kun je het beste doen vanaf de buitenzijde van de gevel. Meet van muur tot muur en daarna ook nog beide diagonalen. Let hierbij op stenen die uitsteken, zodat je dit niet per ongeluk meerekent. Neem aan beide zijden nog een stelruimte aan van 10 millimeter.

Kozijnen vervangen: stappenplan

Als je zelf de kozijnen wilt vervangen, moet je dit wel stap voor stap doen. Daarom vind je hieronder een stappenplan voor kozijnen vervangen:

Stap 1: Maak het houten kozijn los

Om het houten kozijn te verwijderen zaag je eerst twee keer de stijl door. Vervolgens plaats je een breekijzer op het resterende hout en trek je deze aan. Dan zaag je nog een tweede keer en plaats je opnieuw het breekijzer en trek je deze vervolgens aan. Laat de spouwlat op zijn plaats zitten.

Stap 2: Haal het houten kozijn eruit

Nadat je het houten kozijn hebt losgemaakt is het tijd om hem eruit te halen. Het kozijn zit nog aan de spijkers vast, dus deze moet je weghalen. Je hoeft de spijkers er niet helemaal af te halen, maar je kunt ze er gewoon afzagen. Laat het lood boven het kozijn op zijn plaats zitten en haal het kozijn eruit.

Stap 3: Zorg ervoor dat het nieuwe kozijn in de sponning past

Uiteraard wil je wel dat het nieuwe kozijn goed in de sponning past. Kijk daarom naar het model van het oude kozijn dat je eruit hebt gehaald en let ook op de vensterbank sponningfrees. Als het nodig is, kun je eventueel een stuk van de sponning afzagen of schaven.

Stap 4:  Boor gaten in de spouwlat

Je kunt nu aan de slag gaan met het boren van de gaten in spouwlat. Hier zal het nieuwe kozijn aan worden bevestigd, dus het is belangrijk dat je deze gaten op precies de juiste plaatsen boort. Meet daarom van tevoren goed uit waar je gaten moet gaan boren en ga daarna pas aan de gang.

Stap 5: Plaats de tochtrubbers

Nadat je de gaten in de spouwlat hebt geboord kun je de tochtrubbers in de muuropening plaatsen. Hier zit meestal een plakstrip op, waardoor je ze gemakkelijk in de muuropening kunt bevestigen. De tochtrubbers zorgen ervoor dat de opening na het plaatsen van het kozijn luchtdicht is. Het nieuwe kozijn zal er na de plaatsing voor zorgen dat de tochtrubbers goed op hun plek blijven zitten.

Stap 6: Plaats het kozijn in de negge

Nu is het tijd om het nieuwe kozijn te plaatsen. Dit kun je het beste met zijn tweeën doen. Verder is dit in de meeste gevallen niet zo’n moeilijke klus, als de voorbereiding op de juiste manier is gedaan. Het kozijn kan namelijk maar op één manier in de negge worden geplaatst en als het goed is horen de maten precies te kloppen. Als het goed is komen ook de gaten in de spouwlat overeen met de montagegaten van het kozijn.

Stap 7: Schroef het kozijn vast

Als het kozijn in de muuropening is geplaatst, is het de bedoeling dat één persoon het kozijn op zijn plek houdt. De andere persoon kan het kozijn dan vast schroeven. Controleer daarna nog even of het kozijn wel helemaal goed en strak is gemonteerd.

Stap 8: Kit de gaten dicht

Nadat het kozijn is geplaatst blijven er waarschijnlijk nog wel wat gaten over. Deze gaten kun je nu dichtkitten met kit en purschuim.

Kozijnen laten vervangen

Je kunt natuurlijk ook je kozijnen laten vervangen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Dit raden we je zeker aan als je geen echte doe-het-zelver bent, aangezien het vervangen van kozijnen een hele klus is en het belangrijk is dat dit goed gebeurd. Als je de kozijnen wilt laten vervangen, vraag dan eerst offertes op van verschillende bedrijven. Op die manier kom je erachter bij welk bedrijf je het voordeligst uit bent.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5272x
Toegevoegd: 09-02-2016 20:13
Gewijzigd: 13-03-2016 23:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!