epoxy vloer woonkamer

Epoxy coating aanbrengen

epoxy vloer woonkamerEpoxy kan worden gebruikt om vliegtuigen, auto onderdelen en boten te maken, om een gat te dichten of twee onderdelen aan elkaar te lijmen. Je kunt echter ook een epoxy coating aanbrengen op de vloer in je woning of bedrijfspand of op de muren. Een epoxy coating gaat lange tijd mee en het is niet zo moeilijk aan te brengen. Lees hier meer over epoxy en het aanbrengen van epoxy coatingen.

Eigenschappen van epoxy

Epoxy is een combinatie van twee verschillende componenten, namelijk een zogenaamde hars en een harder. Als je deze twee componenten met elkaar mengt, ontstaat er een chemische reactie en vervolgens heb je epoxy. Goede eigenschappen van epoxy zijn de goede hechting aan vrijwel elke schone en vetvrije ondergrond en de weerstand tegen water.

Soorten epoxy coating

Er zijn over het algemeen twee soorten epoxy. Deze twee soorten verschillen in de stof dat dient als verdunningsmiddel. Je hebt de keuze uit watergedragen epoxy en epoxy op thinnerbasis.

Watergedragen epoxy

Watergedragen epoxy wordt - zoals de naam eigenlijk al zegt - verdund met water. Dit soort epoxy droogt iets minder snel dan epoxy op thinnerbasis, waardoor je langer gebruik kunt maken van de epoxy die je hebt gemaakt en dus minder hoeft te haasten met het aanbrengen. Epoxy dat wordt verdund met water wordt vaak het meest gebruikt voor het maken van een coating op vloeren of muren.

Epoxy op thinnerbasis

Als je kiest voor epoxy op thinnerbasis, zul je dit moeten verdunnen met thinner. Epoxy op thinnerbasis droogt snel wordt daarom bijna niet thuis gebruikt. Het is dan namelijk lastig om een gehele vloer of muur te verven, omdat je steeds nieuwe epoxy moet maken. Voordeel is wel dat  je na ongeveer één uur al weer verder kunt met de volgende laag, omdat de epoxy coating dan al helemaal droog is.

Epoxy of polyester?

Je kunt een epoxy coating aanbrengen op je vloer of op de muren, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor polyester. Epoxy heeft echter een groot aantal voordelen ten opzichte van polyester. Het krimpt bijvoorbeeld veel minder en het is ook waterdicht. Je ruikt de epoxyhars een stuk minder dan polyester en een epoxy coating kun je vrijwel op elke ondergrond aanbrengen, terwijl er bij polyester vaak een voorbehandeling nodig is. Daarnaast is de chemische bestendigheid van epoxy ook nog eens een stuk groter dan die van polyester. De nadelen van epoxy zijn dat deze coatings minder UV bestendig en duurder zijn dan polyester coatings.

Epoxy coating aanbrengen: voorbereiding

Wil je een epoxy coating aanbrengen op de vloer of de muren in je woning of bedrijfspand? Dan moet je je eerst goed voorbereiden. Koop in ieder geval voor elke laag van 6 m2 ongeveer 1,5 kg epoxy in. Bij zwaardere weefsels is het handig om vaak iets ruimer te rekenen, omdat dit soort ondergronden meer hars in zich opnemen. Je kunt het beste de epoxy coating aanbrengen met een roller, een vlakspaan en een kwast, dus koop deze ook alvast in een bouwwinkel.

Vervolgens dien je de ondergrond goed schoon te maken en oneffenheden weg te halen. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat de coating gelijkmatig wordt aangebracht en dat er in het resultaat geen oneffenheden zichtbaar zijn. Schuur de vloer of de muren met een schuurmachine en schuursteen en haal daarna al het stof en vuil weg met behulp van bijvoorbeeld een stofzuiger. Vervolgens kun je de schrapmassa mengen met de bijbehorende componenten en vervolgens over de vloer of de muren uitspreiden om bepaalde gedeelten nog op te vullen. Dit moet met een temperatuur van 15 graden ongeveer 15 uur drogen.

Vlak voordat je gaat beginnen met het aanbrengen van de epoxy coating dien je de hars en de harder met elkaar te mengen. Je kunt niet alleen de epoxy zelf aanbrengen, omdat we de chemische verbinding nodig hebben die ontstaat door het mengen. Zorg dat je altijd de juiste mengverhouding aanhoudt. Het is mogelijk om speciale epoxypigmenten aan het mengsel toe te voegen om de epoxy een kleurtje te geven en beter bestendig te maken tegen UV.

Epoxy coating aanbrengen

De laag met schrapmassa dien je te schuren en de gehele ruimte moet je stofzuigen, alvorens de epoxy coating aan te brengen. Meng vervolgens de hars en de harder (en eventueel de epoxypigmenten) en verspreid en verdeel de massa op gelijkmatige wijze over de ondergrond. Hiervoor kun je het beste gebruikmaken van een roller of vlakspaan en een kwast voor de hoekjes. Tegelijkertijd moet er iemand voor zorgen dat de volgende hoeveelheid epoxy coating alweer voor je klaarstaat, zodat je op tijd door kunt gaan met de volgende laag.

Na het epoxy coating aanbrengen is het tijd om de vloer af te lakken. Dit kun je ook eenvoudig zelf doen. Haal eerst alle oneffenheden in de grond weg met behulp van een fijn schuurpapiertje. Meng de verschillende componenten van de lak met elkaar en begin met het lakken van de randen van de kamer. Vervolgens kun je de roller gebruiken om de rest van de kamer helemaal af te lakken. Het is verstandig om twee laklagen aan te brengen (de tweede pas als de eerste gedroogd is), zodat je een extra sterke bovenlaag creëert.

Waar moet je rekening mee houden tijdens het aanbrengen?

Bij een epoxy coating aanbrengen moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is er bijvoorbeeld de zogenaamde pot life die geldt voor de epoxy. De pot life is de tijd dat de epoxy die gemengd is nog vloeibaar en dus bruikbaar blijft. In de meeste gevallen is dit tussen de 20 tot 40 minuten. Kijk hier altijd goed naar en maak niet meer epoxy aan dan je denkt in die tijd te kunnen verwerken. Als je de gemengde epoxy in een verfbakje met een wat groter oppervlak schenkt, kun je de pot life soms iets verlengen.

Het aanbrengen van een epoxy coating is redelijk veilig, maar het is wel belangrijk om een aantal maatregelen te nemen voor de veiligheid. Zo is het een goed idee om tijdens het aanbrengen handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Op deze manier kun je voorkomen dat de epoxy eventueel een negatieve invloed heeft op je gezondheid. Zorg er ook altijd voor dat je epoxy buiten bereik van kinderen houdt en berg het daarom op een goede plaats op.

Epoxy is niet goed voor het milieu en je kunt het ook niet bij het gewoon afval doen. Je dient dus uiterst zorgvuldig omgaan met het afvoeren van eventuele resten van de epoxy. Dit kun je het beste zelf langs een afvalbedrijf brengen dat (ook) gespecialiseerd is in de verwerking van chemisch afval.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 5717x
Toegevoegd: 05-12-2015 07:51
Gewijzigd: 07-12-2015 21:05

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!