zwembad schoonmaken

Zwembad onderhouden en reinigen, hoe?

zwembad schoonmakenHeb je een zwembad binnen of buiten en wil je graag weten hoe je het moet onderhouden en reinigen? In dit artikel geven we je tips over het onderhouden en reinigen van je zwembad. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het is wel belangrijk dat je je zwembad op tijd en met enige regelmaat reinigt en onderhoudt

Reinigen en onderhoud van zwemwater

Als je een eigen zwembad hebt, is het van belang dat je de waarden van het zwemwater gaat controleren. Gelukkig kun je dat op een eenvoudige manier doen. Er bestaan namelijk eenvoudige strips die je in het water kunt houden en dan kun je vanaf daar de waarden aflezen. Je kunt dan naar de waarden van chloor kijken en van de zuurgraad, ook wel pH genoemd. De strips zitten vaak in een potje en op het potje staan de kleuren. Als je de strip in het water hebt gehouden, dan vergelijk je de kleuren van de strip met de kleuren die op het potje staan en dan kun je de waarden aflezen. Je kunt meteen zien of dat de waarden van je zwemwater goed zijn. Er bestaan ook digitale testen en die geven de chloorwaarde aan, maar ook de pH waarde en soms nog meer. Het is een eenvoudig klusje, maar wel belangrijk!

pH-waarde zwembad

In een zwembad is de pH waarde van groot belang. Het is daarom belangrijk te weten wat de ideale waarde pH waarde is en deze ligt tussen de 7.2 en de 7.6. Hierbij geldt dat hoe lager de pH waarde is, des te beter de desinfectie van het zwembad is, maar de pH waarde moet wel gezond blijven voor je huid. De pH waarde moet je ook bekijken vanwege de algvorming en kalkafzetting. Het kan ook zijn dat de pH waarde te hoog is, wat doe je dan?

  • Als de pH waarde van het zwemwater te hoog is, dan wil dat zeggen dat zich sneller alg en kalk kunnen vormen. Dit houdt dus ook in dat de balans van het water niet goed is en dan moet er vaak pH minus toe worden gevoegd. Dit kan namelijk de pH waarde met 0.1 verminderen wanneer je 4-10 gram per m3 gaat gebruiken. Maar dit is ook afhankelijk van de hardheid van het water.
  • De pH waarde is te hoog, dit kan zorgen voor een slechte werking van het chloor. Je kunt last krijgen van een droge huid en je ogen kunnen last hebben van irritaties.
  • Zwemspullen en badkleding kunnen beschadigen wanneer de pH waarde te hoog is.

Het kan ook zijn dat er sprake is van een te lage pH waarde. Maar wat zijn daar dan de gevolgen van? Als de pH waarde te laag is, dan is dat niet goed voor je gezondheid en voor je huid. Je kunt dit veranderen door pH-plus aan het water toe te voegen. Hierdoor kun je de pH-waarde met 0.1 verhogen bij gebruik van 4-10 gram per m3 (maar dit hangt af van de hardheid van het water). De gevolgen van een te lage pH waarde kunnen zijn:

  • Last van geïrriteerde ogen en slijmvliezen, je kunt ook last krijgen van jeuk.
  • De zwemspullen en badkleding kunnen beschadigd raken.
  • Er kan sprake zijn van bruin of zwart zwemwater.
  • Chloor zal niet meer goed werken wanneer de pH waarde te laag is.

Chloorwaarde zwembad

Bij een zwembad is het goed om de chloorwaarde in de gaten te houden. Daarbij wordt er een onderscheid gemaakt in:

  • De totale chloorwaarde, deze moet liggen tussen de 2 en 3 p.p.m.
  • De vrije chloorwaarde, deze waarde bepaalt de desinfectie van het zwemwater. Het gaat hierbij over actief chloor en dan moet de waarde voor buitenbaden liggen tussen de 2.0 en 2.5 p.p.m.
  • Als laatste is er nog de gebonden chloorwaarde, hierbij gaat het over chloor wat niet (meer) actief is. Je zult dit ook ruiken en het zorgt voor irritatie aan je ogen en je slijmvliezen. Hierbij geldt dat de maximale waarde voor gebonden chloor 1.0 p.p.m. is. Het mag niet hoger liggen dan de waarde van de vrije chloorwaarde.

Zoals je kunt lezen is de juiste chloorwaarde belangrijk voor stabiel en schoon zwembadwater. Er kan op verschillende manieren gekeken worden naar de chloorwaarde. Daarbij kan er gebruik worden gemaakt van chloortabletten. Je hebt ook een chloorgranulaat/shock en dat is verkrijgbaar in een korrelvorm. Ook kan er gekozen worden voor een zoutwatersysteem en dat wil zeggen dat je kiest voor een systeem dat automatisch het chloorgehalte op pijl zal houden zonder gebruik te maken van chloortabletten.

Cyanuurzuur en een zwembad

Als er sprake is van teveel cyanuurzuur in je zwembad, dan zorgt dat ervoor dat chloor niet meer kan desinfecteren. Je vindt cyanuurzuur standaard in de tabletten en het chloorgranulaat. Dit heb je dus ook echt nodig om je zwembad te reinigen. Je kunt het allemaal zelf bijhouden, maar je kunt ook het reinigen en onderhouden van je zwembad uitbesteden.

Kalkwaarde en zwembadwater

Water kan niet zonder kalk, als er sprake is van een tekort aan kalk dan zal dat het water erg agressief kunnen maken. Maar let op, want teveel kalk maakt het water erg hard en dan kan dat zorgen voor kalk afzetting en voor troebel water. Water en kalk moeten voldoende in balans zijn als je goed en optimaal zwemwater wil hebben in je zwembad.

Waterbalans meten

De waterbalans is van groot belang om in de gaten te houden, daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Meet eerst de pH-waarde, de temperatuur, de calciumhardheid en de alkaliteit.
  • Schrijf de gegevens allemaal op in een schema.
  • Leg de gegevens naast de gegevens die horen bij goed zwemwater en maak dan de balans op.

Zwembad onderhoud uitbesteden

Als je zelf geen zin of tijd hebt om je zwembad schoon te houden en te onderhouden, dan kun je dit ook uitbesteden. Er zijn genoeg bedrijven die dat voor je kunnen doen. Zij beschikken over de juiste middelen en komen dan een paar keer per jaar alles bij je controleren. Zij kunnen je ook tips geven hoe je in de tussentijd het zwembad bij kunt houden. Neem de tijd om te overwegen wat je gaat doen. Maar als je een zwembad hebt, moet je het wel goed bijhouden en onderhouden voor jou en de gezondheid van anderen die hier gebruik van maken. Het is wel goed om van tevoren te bekijken wat de kosten zijn als je het onderhoud uit zou besteden. Er kunnen daarvoor meerdere offertes aan worden gevraagd en dan heb je een goed beeld van de kosten. Vraag altijd meerdere offertes aan, zodat je de gegevens kunt vergelijken en weet waar je het beste het onderhoud kunt laten uitvoeren.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5764x
Toegevoegd: 30-06-2016 13:10
Gewijzigd: 22-07-2016 00:12

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!