verbouwing badkamer

Verbouwing, mogelijkheden en kosten

verbouwing badkamerWil je verbouwen en ben je benieuwd naar de mogelijkheden en de kosten? Zorg er dan nu voor dat je er meer over te weten kunt komen en je kunt snel aan de slag met je verbouwing. Een goede voorbereiding is het halve werk, begin daarom op tijd!

Verbouwing of verhuizing?

Verhuizen of verbouwen? Velen worstelen met deze vraag. Zet voor jezelf even op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van zowel verhuizen als verbouwen. Wat geeft de doorslag? Een verhuizing kan behoorlijk ingrijpend zijn, zeker als je kinderen hebt: een andere school zoeken, vrienden en vriendinnen achterlaten, nieuwe omgeving, andere verenigingen enz. Moet je voor je werk verhuizen dan moet je dit goed voorbereiden voor jezelf, maar zeker ook voor je kinderen. Heb je een leuke woning en ben je heel tevreden over de omgeving, maar wordt het huis te klein of moet er gerenoveerd worden, dan kun je een verbouwing overwegen als het huis zich daarvoor leent. Kun je aanbouwen, kun jij je woonruimte laten vergroten? Zo ja, wat zijn je wensen en je plannen en hoe groot is je budget? Belangrijke vragen waar jij een antwoord op moet kunnen geven, voordat je de boel om te verbouwen gaat regelen.

Een verbouwing door een aannemer

Je hebt voor jezelf een goed idee hoe je de verbouwing gestalte wilt geven. Je zoekt een aannemer en maakt met hem een afspraak bij je thuis, zodat hij ter plekke de boel kan beoordelen. Is de verbouwing praktisch gezien mogelijk zoals jij dat wilt? De aannemer kan daar uitsluitsel over geven. Ook kan de aannemer tips en ideeën aandragen over de uit te voeren werkzaamheden. Hij heeft namelijk ervaring in het verbouwen van huizen en bedrijven. Moeten er leidingen worden gelegd of verplaatst, ook dan heeft de aannemer de oplossing paraat. Maak duidelijk afspraken zodat jij geen loodgieter bijvoorbeeld hoeft te regelen. Alles in handen van de aannemer en één bedrag wat de verbouwing zal gaan kosten, schept de juiste verwachtingen. Vraag een offerte, let er op dat er sloopkosten, materialen, werkuren en BTW op staan. Een offerte is erg belangrijk, zodat je weet waar je financieel aan toe bent.

Inspiratie verbouwing

Je hebt een leuk huis gekocht dat de mogelijkheid biedt om te verbouwen, helemaal naar je zin! Je hebt zelf al enkele ideeën. Toch is het aan te raden om voor inspiratie en tips online te kijken en showrooms te bezoeken om er achter te komen wat de trend tegenwoordig is. Ook geven bepaalde tv programma's over wonen leuke ideetjes en mogelijkheden, die je zelf nooit zou hebben kunnen bedenken. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuwe keuken geplaatst moet worden, kijk dan even verder. Moet de keuken op dezelfde plaats blijven, of kan die in de nieuw te bouwen aanbouw? Je zit toch even in de rommel, dus…..Laat diverse tekeningen maken en je zult opkijken wat er mogelijk is. Het is belangrijk om de tijd te nemen als je gaat verbouwen. Weet wat je wilt, weet wat er mogelijk is, laat je adviseren en kijk goed om je heen, neem een woonmagazine en wellicht vind je daar jouw nieuwe inrichting, platte grond, dakkapel over de hele breedte van het huis, de keuken in een hoekopstelling, een lichtkoepel waardoor een kamer in een klap veel gezelliger wordt en optisch groter lijkt. Eerst kijken dan kopen is het advies! En vooral: ken je budget.

Vergunning voor de verbouwing

In een eigen huis mag jij verbouwen. Wanneer je echter buiten de bestaande muren wilt aanbouwen, zaken wilt veranderen, een bestemming wilt wijzigen (kantoor aan huis bijvoorbeeld) dan moet je vergunning aanvragen bij de gemeente. Ook in een huurwoning mag je zaken veranderen, maar in bijna elk huurcontract staat dat je bij vertrek uit het huurhuis alles in de oorspronkelijke staat moet opleveren. Dus bezint eer gij begint! De eerste stap bij een uitbouw is de stap naar de gemeente, of dat een kleine of grote verbouwing betreft maakt niet uit, laat je informeren. Elke gemeente heeft zo zijn eigen regels, informeer er naar, dat voorkomt problemen. Als je begint te (ver)bouwen zonder vergunning loop je namelijk de kans dat alles wordt stil gelegd.

Mogelijkheden verbouwing

Je kunt veel geweldige ideeën en plannen hebben, maar wat zijn de mogelijkheden bij jouw huis? Je kunt niet zonder meer een draagmuur verwijderen, zonder daarvoor een ijzeren draagbalk bijvoorbeeld terug te plaatsen. Je kunt een keuken niet verplaatsen zonder de leidingen van gas, water en elektra te verleggen of nieuwe aan te leggen. Je kunt echter wel van twee kleine slaapkamers een grote slaapkamer maken door er een tussenmuur uit te slopen. Vaak kun je eenvoudig een vlizotrap vervangen door een vaste trap, waardoor je er een gemakkelijk bereikbare zolderverdieping bij krijgt, die als slaapkamer kan worden ingericht. Je kunt voor meer licht in huis lichtkoepels plaatsen in de aanbouw of een dakkapel op de zolder of slaapkamer. Er zijn zoveel mogelijkheden om je huis gezelliger en meer comfortabel te maken met een verbouwing.

Ook het vergroten van de woning lukt met een verbouwing, vaste trap naar de zolder, dakkapel over de hele breedte van het huis, garage bij het huis trekken, een serre aanbouwen, een erker. Belangrijk is het budget dat je hebt gereserveerd voor de verbouwing. Wil je enkele zaken in huis veranderen, laten verbouwen, doe dit indien mogelijk in één keer, dan zit je slechts één keer in de rommel, want dat ben je snel beu. Is je budget nog niet toereikend, spaar even door! Als je gaat verbouwen doe het op een duurzame manier. Een goede aannemer kan je daarover adviseren. Denk bijvoorbeeld aan optimale isolatie van de muren en het dak van de aanbouw. Ook wanneer er ruiten en ramen worden vervangen houd dan rekening met de duurzaamheid, goede isolatie. Het scheelt je straks in de energiekosten en het zorgt voor wooncomfort.

Lichtstraten voor extra daglicht in uw woning of bedrijfspand

Een oud pand opknappen

Heb je een oud pand op het oog om te kopen? Houd dan rekening met het bestemmingsplan van de gemeente, vraag het op en kijk of je te maken hebt met asbest en sanering van de bodem. Het verwijderen en afvoeren van asbest kost je namelijk geld, bodemsanering ook. Bodemsanering is het proces om de bodem te reinigen. Stap eerst naar de gemeente en stel je vragen. Ben of word je teveel beperkt, zie af van de aankoop en ga elders op zoek naar een oud pand dat je kunt verbouwen zoals jij dat wilt zonder teveel gedoe eromheen. Het kan een behoorlijk klus worden om een oud pand op te knappen. Doe je het zelf of besteed jij het uit? Je kunt misschien alvast in een caravan op het terrein gaan wonen, zodat je geen dubbele woonlasten krijgt. Ga je met een aannemer in zee? Wat besteed je uit? Wat wil je graag zelf doen? Ga samen om te tafel zitten, bespreek de mogelijkheden en leg de afspraken vast. Laat een offerte maken ook bij een klein verbouwing.

Verbouwen en de buren doen mee

Wanneer je een twee onder een kap woning wilt verbouwen, een aanbouw, een erker of een dakkapel wilt laten plaatsen, dan is het voor het aanzicht van de blok huizen mooi als beide woningen op dezelfde manier worden verbouwd. Praat met je buren over je plannen. Nodig hen uit en vertel wat je van plan bent. Wellicht lopen ook zij warm voor een verbouwing.

Huis renoveren, stappenplan

Een huis renoveren is niet iets wat je zomaar ‘even’ gaat doen. Je neemt de tijd om na te gaan wat je allemaal wil en wanneer je je plannen duidelijk hebt, kun je je planning maken. Het is daarbij goed om een stappenplan aan te houden en daarbij zouden deze stappen je kunnen helpen:

  • Vraag je als eerste goed af wat je precies wil verbouwen. Als je namelijk weet wat je wil verbouwen, dan kun je bedenken hoe je dat wil. Zijn er dingen die je zelf wil doen of wil je alles uitbesteden? Het is belangrijk om te bekijken wat je wil en wat de opties allemaal zijn. Overweeg de voordelen en de nadelen en wanneer dat helder is, kun je doorgaan naar de volgende stap.
  • De kosten van de verbouwing horen bij de volgende stap. Je gaat namelijk kijken wat de kosten zijn als je gaat verbouwen. Vraag offertes aan en bekijk wat de kosten zijn per aanbieder. De een is goedkoper dan de ander, maar zorg wel dat je goed weet door wie je het een en ander laat verbouwen.
  • De financiering van een huis is ook belangrijk. Je gaat bekijken hoe je alles kunt betalen, moet je geld lenen of heb je geld gespaard voor de verbouwing?
  • Wat heb je allemaal nodig als je gaat verbouwen? Kunnen vrienden en kennissen helpen? Ga je veel zelf doen? Met hoeveel mensen kun je nieuwe kozijnen plaatsen en hoe kun je het dak vervangen? Zorg dat je eerst goed weet wat je wil doen en dan kun je bekijken wie in de familie of vriendenkring je kan helpen.
  • Als je het helder hebt, is het van belang om na te gaan wat je moet regelen als je een verbouwing wil starten. Stel je wil een nieuwe dakkapel, dan zijn er dingen waar je aan moet denken. Is er misschien een vergunning nodig? Wie maakt de tekening? Overleg met de buren, vraag offertes aan, bekijk je eigen budget, kies een leverancier, kies een aannemer. Allemaal factoren waar je goed aan moet denken bij een verbouwing, wat je ook gaat doen.
  • Dan kom je aan bij het uitvoeren van de verbouwing. Eerst denk je goed na over de constructie van het huis, dan over de renovatie zelf en je gaat kijken wat er nodig is.
  • De laatste stap is de oplevering. Het is belangrijk dat je duidelijke afspraken maakt samen en weet waar je aan toe bent. Zorg dat je weet wat de afspraken zijn en dat je hiermee akkoord bent. Hierdoor kan er een goede verbouwing worden geregeld en kun je genieten van wat er voor je wordt gedaan en van het eindresultaat.

Verbouwen, waarom?

Soms ben je toe aan wat anders en heb je geen zin om te verhuizen, maar je wil toch een andere keuken, een andere badkamer of een stuk aanbouwen. Een huis verbouwen kun je op verschillende manieren doen, je aanpak hangt echter af van wat je wil doen en wat je budget is. Een verbouwing zorgt voor een nieuwe kijk op de toekomst. Je hebt zin om het meer als je eigen plekje te maken en dat kun je doen door te ontdekken wat er voor mogelijkheden zijn met je huis.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 4997x
Toegevoegd: 22-06-2016 20:20
Gewijzigd: 28-07-2016 17:00

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!