Gemiddeld waterverbruik
Ben je benieuwd naar het gemiddeld waterverbruik? Het is goed om daar eens naar te kijken. In dit artikel wordt aandacht besteed aan het gemiddeld waterverbruik en hoe je geld kunt besparen met de waterbesparende tips.
Waterverbruik algemeen
Op de vraag "wat is het gemiddelde waterverbruik per huishouden?", kun je niet rekenen op de precieze cijfers en ook niet of deze cijfers voor jouw huishouden gelden. Het waterverbruik is namelijk afhankelijk van enkele factoren. Dus houd hiermee rekening als je deze cijfers naast jouw waterverbruik legt. Twee van de factoren plus toelichting volgen onderstaand:
- Uit hoeveel personen bestaat je huishouden? Een eenpersoonshuishouden verbruikt uiteraard minder water dan een huishouden met meerdere mensen. Er worden wel wat cijfers gegeven. Waterverbruik eenpersoonshuishouden ongeveer 45 kubieke meter op jaarbasis, voor twee personen geldt 91 kubieke meter, voor 3 personen 136, voor 4 personen 169 en bij 5 personen wordt ongeveer 200 kubieke meter water verbruikt. Er staat duidelijk ongeveer, want elk huishouden heeft zo haar eigen gewoontes wat betreft het gebruik van de wasmachine, vaatwasser en het aantal keren douchen en/of in bad gaan. Er wordt vaak een gemiddelde genomen in een gezin bestaande uit 4 personen van 180 kubieke meter.
- Gaan deze personen bewust om met het waterverbruik? Niet iedereen is zich ervan bewust dat er op het waterverbruik bespaard kan worden. En de mensen die dat wel zijn vragen zich af "waarom zou ik op water bezuinigen, water is toch helemaal niet duur?" Dat laatste klopt een kubieke meter kost niet veel. Maar ben je ervan bewust dat het schone en veilige water dat uit de kraan komt gezuiverd moet worden. Deze kosten zijn hoog en worden steeds hoger. We betalen daarvoor waterzuiveringsbelasting! Weet hoe belangrijk schoon en veilig water is. Dan weet je ook dat je er beter bewust mee om kunt gaan en geen water dient te verspillen. En denk eens na over het volgende: Is er in de toekomst nog wel voldoende water voor iedereen?
Waterbesparende tips
Onderstaand volgen enkele waterbesparende tips, die je eenvoudig in je huishouden kunt toepassen. Overtuig ook de rest van je gezin van het belang van zuinig omgaan met water. Vergelijk jouw waterverbruik met een gezin van ongeveer dezelfde samenstelling. Verbruik jij meer of minder water en kijk ook eens naar het gemiddelde waterverbruik en kijk wat je ermee kunt doen. Waterbesparende tips:
- Zet de wasmachine alleen aan als de trommel vol is.
- Heb je een oude wellicht gammele wasmachine, overweg een nieuwe aan te schaffen. De nieuwe apparaten zijn tegenwoordig prima getest of ze milieuvriendelijk zijn en zuinig in het gebruik van energie.
- Ga onder de douche in plaats van in bad, ten minste als je geen half uur onder de douche staat, want in dat geval verbruik je waarschijnlijk nog meer dan wanneer je een bad neemt. Douche gerust iedere dag, maar niet te lang. Douchen staat in de top 3 van het waterverbruik op de eerste plaats. Op de tweede plaats staat het waterverbruik in het toilet en op de derde plaats staat het waterverbruik van de wasmachine.
- Schaf waterzuinige kranen aan, bijvoorbeeld met perlator en een waterbesparende douchekop (sproeikop). Een perlator regelt de waterstraal, door de toevoeging van lucht lijkt het alsof de waterstraal even sterk is, maar door de perlator wordt er op de hoeveelheid water bespaard.
- Neem regenwater voor de planten in de tuin en voor je planten binnenshuis. Bijvoorbeeld door enkele regentonnen in de tuin te plaatsen.
- Laat een waterbesparend systeem voor het toilet installeren. Of neem bijvoorbeeld een spoelonderbreker. Weet jij hoeveel liters schoon water zomaar worden doorgespoeld? Jammer, laat er meteen wat aan doen.
- Kook in de waterkoker de hoeveelheid water die je nodig hebt en geen hele waterkoker vol voor twee kopjes koffie. Je bespaart op water en elektra (minder lang koken).
- Neem tijdens het poetsen een emmer water en spoel daar je poetsdoek in uit, niet onder stromend water onder de kraan, dat kost je veel water. Je hoeft ook niet voor elke klus schoon water te pakken, de vloer kunt je best dweilen of schrobben met water dat je voor de rest van het huis hebt gebruikt. Gooi niet telkens je volle emmer water leeg om vervolgens weer nieuw water te pakken. Laat de emmer halfvol lopen, ook beter voor je rug!
- Gebruik de vaatwasser als deze vol is, of doe de afwas met de hand, Tijdens dat laatste zet je gezellig een muziekje aan of praat met je afwashulp de dag door (de afwas is een goed steeds terugkerend moment voor sociaal contact).
Het lijken allemaal kleine besparingen en dat zijn het ook. Bedenk echter wat dit op jaarbasis zal zijn? Maak er een sport van, zoals bij je gas- en elektraverbruik om het waterverbruik te verminderen in vergelijking met vorig jaar. Is dit waterverbruik drastisch verminderd, dan gaat je maandelijks te betalen bedrag omlaag.
Verbruik omgerekend per persoon per dag:
- 51 liter om te douchen
- 33 liter wordt er door het toilet gespoeld
- 14 liter voor de wasmachine
- 4 liter voor de afwas
- 1 liter om te koken
- 16 liter overig waaronder afwas afspoelen, water voor koffie en thee, verbruik bij de wastafel handen wassen bijvoorbeeld enz.
Het totale verbruik is op jaarbasis 360x120 liter= 43.200 liter afgerond 44 kubieke meter water per persoon. Waar denk je dat jij op kunt besparen?
Opnemen waterverbruik
Eens per jaar wordt de waterstand opgenomen. Je doet het zelf of er komt een meteropnemer bij je langs. De meter vind je in de watermeterput soms is dat bij de voordeur, een put met deksel onder de mat van de voordeur. Het is ook mogelijk en erg eenvoudig om de meterstand met de computer door te geven. De opgave wordt bekeken en akkoord verklaard. Je krijgt te zien dat de stand is geaccepteerd. Vervolgens wacht je op de eindafrekening. Daar staat het verbruik van het afgelopen jaar op en soms ook van enkele jaren geleden, zodat je kunt vergelijken hoe je verbruik is geweest. Wordt het waterverbruik steeds meer of ben je al goed bezig met besparen en heb je al enkele waterbesparende tips uitgevoerd? Als jij je inzet om je waterverbruik te verminderen dan zul je snel resultaat zien. Houd de meterstand gedurende een poos bij en noteer de gegevens.
Wat staat er op de jaarafrekening?
Op de jaarafrekening staat het aantal kubieke meters water dat je hebt verbruikt. Daarnaast betaal je een bedrag aan vastrecht, rijks- of provinciale belastingen, BTW en het bedrag dat je reeds hebt betaald, het maandbedrag x 12, het totale bedrag dat je aan voorschotten hebt betaald. Dit laatste wordt afgetrokken van het bedrag dat je moet betalen. Blijft er een bedrag over dan moet je geld bijbetalen. Heb je meer betaald dan je hebt verbruikt dan krijg je geld terug. En dit laatste kan een sport worden. Zorg dat je elk jaar een bedrag terugkrijgt en in ieder geval niets hoeft bij te betalen. Zorg dat je voorschot omlaag kan, waardoor een stukje van je vaste lasten minder wordt. Doe dit ook bij gas en elektra en je bouwt een leuk spaarpotje op.