De naam zegt het eigenlijk al: een voorzetraam is een raam dat je voor een ander raam zet. Je plaatst het raam in het kozijn van je andere raam, zodat er een extra raam in je kozijn zit en je ramen dus beter zijn geïsoleerd. Dit is vooral handig wanneer je nog een oude woning hebt en bijvoorbeeld nog enkel glas in je kozijnen hebt staan. Zo kun je je huis een stuk beter isoleren.
Een voorzetraam hoeft lang niet altijd ook uit glas te bestaan. Sterker nog, als je zelf een voorzetraam wilt maken, zul je niet aan de slag gaan met glas. Glas is immers helemaal niet makkelijk om te bewerken. Je kunt in dat geval veel beter kiezen voor een voorzetraam van plexiglas. Dit kun je makkelijk bewerken en bevestigen, waardoor je zonder problemen en al te veel gedoe zelf aan de slag kunt.
Een voorzetraam brengt vele voordelen met zich mee. Omdat een voorzetraam voor een extra laag tussen de buitenlucht en de binnenruimtes van jouw woning zorgt, werkt het als isolatie. Het werkt in feite hetzelfde als dubbel glas. Tussen het huidige glas van het raam en het voorzetraam ontstaat zo een luchtlaag die werkt als barrière en die de warmte van de woning binnenhoud en de kou juist buiten. Een voorzetraam werkt het beste wanneer je nog enkel glas in je woning hebt, maar ook als je al dubbel glas hebt, kunnen voorzetramen effectief zijn.
Het voordeel van de goede isolatie is dat je een hoop energie bespaart. Isolatie zorgt er namelijk voor dat je woning minder snel afkoelt, waardoor een stuk minder energie nodig hebt om je woning weer op te warmen. Hoe beter je die warmte in je huis vast weet te houden, hoe minder energie je nodig hebt. Dat is fijn voor het klimaat, want zo bespaar je een hoop CO2 uitstoot. Daarbij is het ook fijn voor je portemonnee, want je hebt een stuk minder stroom of gas nodig, waardoor je ook een minder hoge rekening krijgt aan het eind van het jaar.
Zoals we dus net al besproken hebben, is het erg belangrijk om je huis goed te isoleren. Gelukkig is het plaatsen van voorzetramen niet de enige manier om je huis goed te isoleren, er zijn nog een hoop andere opties. Hieronder sommen we een paar opties, zowel kleine als grote ingrepen, voor je op.
Wil je echt investeren in je huis en heb je geen zin om overal een voorzetraam voor te plaatsen? Dan kun je ervoor kiezen om overal dubbel glas te laten plaatsen. Het beste kun je dan kiezen voor HR++ glas, dat is het best isolerende glas van dit moment. Dit is een flinke investering in je woning, maar het scheelt wel enorm veel op je energierekening later.
Dit klinkt vrij breed, maar als we zeggen ‘isoleer je huis’ bedoelen we ook echt isoleren met isolatiemateriaal. Zo kun je bijvoorbeeld je dak isoleren, of je muren of vloer. Door alle muren, je dak en je vloer te isoleren, zorg je ervoor dat er zo veel mogelijk warmte in de woning blijft.
Tochtstrips zijn een goede manier om op een laagdrempelige wijze te isoleren. Tochstrips plaats je onder deuren, waardoor lucht niet meer zo makkelijk onder deuren door kan komen. Zo kun je in je slaapkamer gerust altijd de ramen open hebben, zonder dat de rest van het huis erg afkoelt. De koude lucht uit de slaapkamer kan zo namelijk niet meer naar de rest van het huis.
Een handig trucje om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk warmte verloren gaat, is door aluminium folie achter de radiatoren te plakken. Klinkt gek? Helemaal niet! Aluminium folie weerkaatst namelijk warmte, waardoor de warmte die achter de radiator uit komt niet in de muur trekt, maar opstijgt en de kamer in gaat. Dat maakt dat er dus meer warmte in de ruimte terecht komt. Zorg er dan wel voor dat je de glimmende kant richting de verwarming richt, dat is namelijk de kant die de warmte weerkaatst.
Als je wat zwaardere gordijnen hebt, is het slim om deze goed te gebruiken. Staat de zon op het raam? Zet ze dan open, zodat je de warmte van de zon kunt gebruiken om ruimtes op te warmen. Gaat de zon onder en wordt het kouder buiten? Doe dan je gordijnen dicht om de kou buiten te houden. Gordijnen kunnen zo bijna als een soort extra voorzetraam werken, al werkt een voorzetraam natuurlijk wel beter.
Zelf een voorzetraam maken is lang niet zo moeilijk als het klinkt. Wil je graag zelf een voorzetraam maken, dan heb je een stuk plexiglas nodig dat net wat groter is dan je raam zelf, je plaatst het immers op het kozijn. Dat betekent dus wel dat je een kozijn nodig hebt waar je in kunt boren, een voorzetraam moet je namelijk vast boren. Verder heb je wat isolatieband en schroeven en knevels nodig.
Om te beginnen leg je de isolatieband vlak langs de rand van het plexiglas aan. Dit zorgt ervoor dat kleine kiertjes en gaatjes tussen het kozijn en het plexiglas gevuld worden en dat het plexiglas ook echt goed isoleert. Zie het als een soort tochtstrip. Vervolgens kun je het plexiglas op de juiste plek plaatsen en vastboren met de schroeven en knevels. Doe dat zorgvuldig, zodat het glas netjes tegen het kozijn aan ligt. Heb je dat gedaan, dan werkt het voorzetraam precies zoals een gewoon raam werkt. Wil je dat het raam nog open kan, dan kun je beter geen voorzetraam installeren, dat is dan namelijk niet meer mogelijk. Daarbij is het ook slim om binnenkant van het raam te zemen voordat je het plexiglas ervoor plaatst!