Stappen voor een grondige verbouwing van je badkamer

Stappen voor een grondige verbouwing van je badkamer

Stappen voor een grondige verbouwing van je badkamerJe hebt besloten dat het tijd is om je badkamer eens flink te gaan verbouwen. Wat nu? Bij het verbouwen van je badkamer komt een hoop kijken. Met een duidelijk stappenplan is het echter een stuk makkelijker om het overzicht te bewaren. Dus ben je van plan binnenkort aan de slag te gaan? Lees dan onderstaande stappen door om de verbouwing tot een succes te maken.

Ga inspiratie opdoen en kijk rond

Voordat je kunt beginnen met het maken van een duidelijke planning, is het belangrijk om te weten wat je precies wilt. Ga daarom genoeg inspiratie opdoen in woonbladen, op websites of op blogs. Stel jezelf vragen over wat je wilt hebben in je badkamer. Wat is essentieel om te hebben en wat er overbodig? Hierdoor kun je op een gestructureerde manier alle verschillende opties overdenken. Denk hierbij ook aan je budget en wat de mogelijkheden zijn in de beschikbare ruimte.
Als je online of in bladen genoeg inspiratie hebt opgedaan, is het verstandig om eens rond te gaan kijken in winkels. Hier kun je de kwaliteit en de look van de verschillende materialen pas echt goed zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van het prachtige Solid Surface materiaal. Dit materiaal biedt vele voordelen aangezien het weinig onderhoud of schoonmaak nodig heeft. Solid Surface wordt daarom ook erg veel toegepast in badkamers. Daarnaast is het vochtbestendig en ziet het er strak uit in een moderne badkamer. Door de vele voordelen wordt Solid Surface, naast badkamers ook veel gebruikt bij zorginstellingen of bij de bouw van jachten, caravans en meer.

Doe onderzoek naar je huidige badkamer

Nu je genoeg inspiratie op hebt gedaan is het tijd om eens naar je huidige badkamer te gaan kijken. Als je namelijk nieuwe onderdelen wilt gaan plaatsen, is het wel handig om te kijken naar de inrichting van de badkamer zoals deze nu is. Het is bijvoorbeeld verstandig om te letten op:

  • De ligging van de leidingen
  • De indeling en oppervlakte van muren en vloer
  • De ligging van elektra in de ruimte

Als je namelijk de wastafel of douche op een andere plek wilt gaan plaatsen, dan zul je soms leidingen moeten verplaatsen of verlengen. Ook is het goed mogelijk dat elektra verplaatst zal moeten worden. Het is verstandig om hier van te voren al over na te denken, aangezien deze veranderingen een grote invloed kunnen hebben op de kosten van de verbouwing.

Maak een tekening

Het is belangrijk om voor de start van de verbouwing een duidelijke tekening te maken van de planning. Dit kun je natuurlijk zelf doen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van ruitjespapier. Ook is het mogelijk om een professionele bouwtekening te laten maken door een expert. Met een tekening is de indeling een stuk makkelijker te visualiseren. Zo zie je bijvoorbeeld of jouw gekozen indeling ook de meest optimale is voor de ruimte, of dat je het toch beter anders kunt inrichten. Een expert op het gebied van sanitair kan je natuurlijk helpen met het vormgeven van jouw wensen.

Stel een duidelijk budget op

Nu je weet welke materialen en onderdelen je wilt gaan gebruiken in je badkamer, is het tijd om een budget op te stellen. Bij het verbouwen van een badkamer zul je al snel op zo’n 5000 euro uitkomen en bij duurdere apparatuur kan dit snel oplopen. Kijk goed bij verschillende bedrijven naar de kosten van bijvoorbeeld douches, wastafels en douchewanden. Vergelijk de kosten en bekijk goed wat er wel en niet haalbaar is binnen je budget. Door verschillende websites en bedrijven in de gaten te houden, kun je een hoop kosten besparen door kortingen te pakken. Houd bij het budget ook rekening met 10% onvoorziene kosten. Het kan je namelijk altijd gebeuren dat er iets misgaat of dat het langer duurt dan verwacht. Je kunt een hoop stress voorkomen door een ruimer budget op te stellen.Sloop de gehele oude badkamer eruit

Nu kan dan eindelijk het echte werk beginnen! Voor velen is het sloopwerk het leukste onderdeel van de hele verbouwing. Wel is het belangrijk dat voor groot sloopwerk het advies van een expert wordt ingeschakeld. Bij een verkeerde slag met de hamer kan het namelijk zomaar gebeuren dat er meer kapot is gegaan dan eigenlijk de bedoeling was. Ga dus redelijk voorzichtig te werk, en schakel hulp in waar nodig.
Maak de ruimte klaar voor de bouw
Voordat de nieuwe badkamer geplaatst kan worden, moet je eerst een aantal basiswerkzaamheden uitvoeren. Zorg ervoor dat alle leidingen verplaatst zijn naar de juiste plekken en dat ook de elektra op de goede plek ligt. Heb je hier weinig ervaring in? Dan is het verstandig om een loodgieter en een elektricien in te schakelen voor deze taken. Natuurlijk is het sowieso mogelijk om experts in te schakelen voor de gehele verbouwing van de badkamer als je zelf niet zo’n doe-het-zelver bent.
Nadat alle leidingen goed liggen, is het tijd om de ondergrond klaar te maken. Egaliseer de bestaande vloer en zorg ervoor dat de nieuwe vloer er perfect op past. Dit kan namelijk de levensduur van de nieuwe vloer enorm verlengen, zodat je er nog jaren plezier van hebt. Plaats eventueel ook vloerverwarming, als dit nog niet aanwezig was in de badkamer.

Ga aan de slag met de muren en het plafond

De muren en het plafond bepalen de sfeer van de badkamer enorm. Voor de muren is het in badkamers vaak een goede keus om tegels te plaatsen. Deze zijn namelijk waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken. Er is enorme keus aan tegels en andere wandbekleding voor in de badkamer, zodat er altijd wel iets is wat bij jouw stijl past.
Voor het plaatsen van het plafond is het verstandig om een vakman in te schakelen. Het is namelijk zwaar werk en lastig om secuur uit te voeren.

De plaatsing van het sanitair

Nu is het tijd om de badkamer daadwerkelijk in te gaan richten. Doordat je alle leidingen al goed hebt afgesteld, is het een stuk gemakkelijker. Je hoeft alleen nog maar een aansluitstuk toe te voegen om al het sanitair te verbinden. Plaats het toilet, de douche en de wastafel en zie hoe je nieuwe badkamer steeds meer vorm krijgt.

Sluit de elektra en de verlichting aan

Als een van de laatste stappen van het inrichten van je badkamer is het tijd om de elektra aan te sluiten. Sluit de lampen aan en volg de instructies om de draden op de juiste manieren vast te maken. Door gebruik te maken van verschillende lampen en kleuren licht, kun je de sfeer van de badkamer enorm beïnvloeden.

Maak de badkamer af en richt het in

Nu alles is aangesloten is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Plaats kasten voor al je benodigde opbergruimte, hang een spiegel op en richt de rest van je badkamer in. Er is een tal aan mogelijkheden voor accessoires in de badkamer, waardoor je een passende stijl kunt creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mooie opbergbakjes, glaasjes voor je tandenborstels en rekjes voor je douchespullen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MaartenLagerweij
Aantal keer gelezen: 1480x
Toegevoegd: 10-09-2019 19:09
Gewijzigd: 11-09-2019 08:50

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3797 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!