Wat doe je met uitgebloeide bloembollen?

Wat doe je met uitgebloeide bloembollen?

Wat doe je met uitgebloeide bloembollen?De bloembollen zijn uitgebloeid, de bollen die bloeiden in het voorjaar en de zomerbloeiende bloembollen. Wat nu? We geven je in dit artikel tips over wat je allemaal kunt doen met de uitgebloeide bloembollen.

Uitgebloeide bloembollen

De zomer, er staan volop bloemen in de tuin. Zeker als je bloembollen hebt geplant. Je kunt de bloembollen als ze uit zijn gebloeid in de grond laten zitten, je kunt ze opgraven, op laten drogen, donker, vorstvrij en koel maar droog bewaren en later weer uitplanten. Maar kan dat met alle bloembollen op deze manieren en wanneer doe je dat? Daar geven we je nu meer informatie over.

Bloembollen bewaren

Je hebt bloembollen van vorig jaar bewaard? Dan is januari de maand om de vorstgevoelige bollen en knollen in de winterberging te controleren. Daarbij is het goed om de aangetaste, beschimmelde en de rottende bollen op tijd weg te nemen. Aandachtspunten:

  • Je kunt de hyacinten, krokusjes , narcissen en tulpen in bloei trekken, dit doe je door ze op te potten en dan koel te plaatsen. Je zet ze pas weer op een warmere plaats wanneer de bloemknoppen te zien zijn.
  • In februari komen de dahlia’s en die kunnen uitlopen als je ze vorstvrij hebt opgeslagen. Dan dien je de knollen in een aparte pot te plaatsen en dan zet je deze op een plaats in het zonlicht. Af en toe een beetje water geven is wel aan te raden. Als je dit doet, dan zijn de knollen sneller in leven en geven ze ook mooie scheuten en dit kan in de maand maart dan als stekje worden gebruikt.
  • In de maand februari kun je ook de uitgebloeide winterakonieten en de sneeuwklokjes scheuren en verplanten. Je moet ze dan wel eerst voorzichtig uit de grond halen, dat kan het beste gedaan worden met de spade en dan verdeel je de oorspronkelijke pol in een aantal stukken. Je kunt dan ieder stuk opnieuw uitplanten met in de plantput een kleine hoeveelheid compost.

Bloembollen in maart

In de maand maart zullen de uitgebloeide narcissen zaaddozen vormen en deze vragen veel energie van de planten. Het beste kun je nu de uitgebloeide bloemen iedere week weer opnieuw verwijderen. Je kunt ook de zomerbollen nu al in de grond plaatsen (een aantal soorten, lees de tips op de verpakking). Je kunt daarbij denken aan de crocosmea en anemoontjes.

Bloembollen in april

In de maand april kun je ook met de bloembollen aan de slag. Je verwijdert de uitgebloeide narcisbloemen. Dit is van belang omdat het de plant anders teveel energie gaat kosten voor de zaadvorming. Je kunt daarbij het loof van de uitgebloeide bollen rustig af laten sterven.

  • Aan het einde van de maand april gaan alle zomerbloeiende bollen de grond in. In de zomer belooft dat veel mooie kleuren in je tuin!
  • Als je binnen een uitgebloeide Amaryllis hebt staan dan kun je deze het beste na de bloei uit laten rusten.
  • Het beste kun je dan ook nog de bollen een aantal keer een kaliumbemesting geven, zodat ze zorgen voor een goede bloemknopzetting voor het nieuwe jaar.

Bloembollen in mei

In de maand mei ga je bij de hyacinten de uitgebloeide bloemstengels weghalen.

  • Het kan zijn dat je de bollen wilt bewaren, dan kun je de planten laten staan tot het blad vergeeld is. Als ze helemaal geel zijn kun je de bollen pas rooien. Het beste kun je deze dan tot het najaar in droge turf bewaren. Eventueel zou je deze ook in de grond kunnen laten rusten en dan komen ze volgend jaar weer terug.
  • Gedurende deze maand gaan de zomerbloeiende bollen (begonia's en dahlia’s bijvoorbeeld) de grond in.

Bloembollen in de zomer

Van een aantal bloembollen is de bloei alweer klaar. Als het blad dan is afgestorven dan kun je de bollen opgraven, drogen en bewaren. Je kunt sommige bloembollen ook buiten in de grond laten overwinteren en dan komen de meeste volgende jaar weer gewoon terug.

  • Dahlia’s heb je zowel lage als hoge varianten. Er kunnen veel bloemen aan komen en daardoor kunnen de stelen eenvoudig breken (topzwaar). Je kunt daarom bamboe bij de planten zetten en daar iedere stengel apart aan verbinden. Het voordeel is ook dat ze dan niet meteen afbreken als het een keer hard waait.
  • In augustus en september is het moment aangebroken om de voorjaarsbloeiende bloembollen, zoals de tulpen, krokussen en narcissen te planten. Je kunt deze planten via de stelregel: ‘Drie keer zo diep als de hoogte van de bol in kwestie of twee keer de hoogte van de bol”.
  • Als je kleigrond gebruikt om bloembollen in te planten, dan kun je het beste wat hoger planten en dus twee keer zo diep.
  • Let er goed op dat de bolvoet goed in contact staat met de bodem. Hierdoor kunnen er in de winter nog nieuwe wortels worden gevormd.
  • Je kunt ook denken aan de zomerbloeiende bollen, zoals de dahlia en de begonia. Deze bloeien namelijk langer door wanneer de uitgebloeide bloemen regelmatig weg worden gehaald. Daarnaast oogt het ook mooier!

Bloembollen in het najaar

In oktober kun je de vroegbloeiende bloembollen volop planten, zoals diverse soorten sieruien. In november kun je de Oosterse sterhyacint (scilla's), voorjaarsanemonen volop planten. Als je dahliaknollen, gladiolen, begoniaknollen hebt gerooid, dan is het goed dat je deze gaat controleren op schimmels en of er rottende knollen en bollen tussen zitten. Wat kun je nog meer doen in het najaar als het over uitgebloeide bloembollen gaat?

  • Je kunt de Amaryllis (Hippeastrum) oppotten. Deze plaats je dan op een lichte standplaats.
  • Mocht je in de maand december de voorjaarsbollen nog niet geplant hebben, dan kun je dat nu doen. Maar let wel op dat je er op tijd mee bent. Na het midden van december kan het al te laat zijn. De bollen hebben ook ontwikkelingstijd nodig, want ze moeten zich op de groei voor kunnen bereiden. Controleer ook op schimmels en rottende bollen in de winterberging.

Bloembollen planten

Je hebt veel verschillende soorten bloembollen, maar wat je in elk geval moet doen is de bloembollen na het planten goed water geven. Houd de grond goed nat en let goed op dat je bij strenge vorst de grond af gaat dekken met compost bijvoorbeeld.

Het resultaat van de bloei van bloembollen hangt af van de kwaliteit van de bol, de leeftijd van de bol (de bloei kan afnemen als een bol al jaren uitbundig heeft gebloeid), de weersomstandigheden, conditie van de grond, de standplaats (niet elke bol kan op een perfecte plaats staan). 

Je kunt bloembollen van eenzelfde soort met een tussentijd van bijvoorbeeld een week planten, zodat je langer bijvoorbeeld narcissen in je tuin hebt staan. Kies ook voor verschillende plaatsen en plant vooral in groepen, zodat het bloembollenveld een blikvanger wordt. Zeker vroegbloeiende bloembollen dien je in je tuin te hebben voor kleur na een donkere winter. Gooi uitgebloeide bloembollen gerust weg als de bloei minder is, of het zelfs af laat weten. Het is jammer om er zoveel werk voor te doen zonder het mooie resultaat te kunnen ervaren. Je moet dan weer een jaar wachten. Je kunt de bloembollen uiteraard in de grond laten zitten en afwachten, plant dan in de buurt nieuwe bollen voor het geval er geen bloemen terugkomen bij de oude bloembollen. Geef aan wat je waar hebt geplant.

Cadeautip: bloembollen leuk om te geven en leuk om te krijgen en ze zijn zeer betaalbaar.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 9003x
Toegevoegd: 19-08-2015 19:44
Gewijzigd: 26-08-2015 14:57

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!