Veilig werken op hoogte doe je zo!

Veilig werken op hoogte doe je zo!

Veilig werken op hoogte doe je zo!Wanneer je aan de slag gaat op een rolsteiger of kamersteiger, ben je vaak op het werk op een flinke hoogte. Wanneer je op zo’n hoogte werkt, kan iets simpels als even struikelen al voor ernstige ongelukken zorgen. Het is dan ook enorm belangrijk dat je voorzichtig aan de slag gaat. In dit artikel geven we je tips en informatie over hoe je veilig op hoogte kunt werken.

Het veilig werken op een rolsteiger is belangrijk. Zo belangrijk dat hier in 2018 een nieuwe regelgeving voor is uitgebracht waar je je aan moet houden. In deze regelgeving staan belangrijke punten die ervoor moeten zorgen dat je veilig de steiger op kunt en dat zowel jij als de mensen om je heen niets overkomt. Er zijn nog een hoop andere dingen die je kunt doen om veilig aan de slag te gaan op een rolsteiger. 

Vallen van een steiger: de oorzaken

Wanneer je aan de slag gaat op een rolsteiger, zijn er verschillende dingen die een ongeluk kunnen veroorzaken. Het meest voorkomende ongeluk is echter een val van de steiger, niet zo gek, je werkt immers op grote hoogte. Naast vallen, is beknelling ook een van de veelvoorkomende problemen. Ook kun je je stoten aan de steiger, of getroffen worden door van de steiger vallende voorwerpen. Een val kan ook weer veel verschillende oorzaken hebben. Die sommen we hieronder even voor je op:

  • Een val doordat de steiger te zwak is en dus instort

  • Een val bij het beklimmen van de steiger (of natuurlijk het afdalen)

  • Een val vanwege te weinig randbescherming

  • Een val door een opening in de vloer

  • Een val door een wankele steiger 

Bouw de steiger goed op

Het is altijd enorm belangrijk dat je de steiger goed en stevig opbouwt wanneer je gebruik gaat maken van een rolsteiger. Hierbij kun je het beste gebruik maken van de handleiding en deze goed nalopen. Door dat te doen, weet je zeker dat de hele rolsteiger goed in elkaar zit. Als je dat niet goed, staat de steiger immers niet echt stabiel en kan het zijn dat deze wankelt tijdens het werken. Dat kan er vervolgens natuurlijk voor zorgen dat je gemakkelijk van de rolsteiger af valt.

Tijdens het opbouwen van de steiger is het ook belangrijk dat je goed oplet waar je de steiger wegzet. Een onrustige ondergrond, is namelijk geen goede grond om je rolsteiger op te plaatsen, omdat de steiger dan al snel wankelt. Zorg er dus voor dat je rolsteiger op een stevige ondergrond staat, door er bijvoorbeeld stevige, metalen platen onder te leggen.

Laat de leuningen staan

Het gebeurt te vaak dat de leuningen van de rolsteiger even weg worden gehaald om wat spullen op de steiger te zetten en dat de leuningen vervolgens niet meer terug worden gezet. Dat is natuurlijk enorm gevaarlijk en vergroot het risico op vallen sterk. Als je op een rolsteiger aan het werk bent, sta je echt op grote hoogte en het is dan ook zeer verstandig om de leuningen direct terug te plaatsen of het liefst nog gewoon te laten staan.

Zorg voor voldoende werkruimte

Als je aan de slag gaat op een rolsteiger, heb je natuurlijk ook spullen en materialen nodig om mee te werken. Die spullen worden vaak op de rolsteiger gelegd. Logisch, want zo heb je alles bij de hand. Dat kun je dan ook zeker doen, maar zorg er wel voor dat je alleen meeneemt wat je echt nodig hebt. Ben je klaar met wat spullen? Breng ze dan ook direct naar beneden en laat ze niet op je rolsteiger staan. Zo voorkom je dat je steiger te vol komt te staan met spullen en dat je per ongeluk iets naar beneden laat vallen, of erover struikelt waardoor je zelf valt.



Reik alleen binnen je bereik

Je staat op je rolsteiger en je moet bij een punt waar je eigenlijk net niet bij kunt, maar als je je ver uitrekt, dan kunt het net wel. Doe dat dan niet. Door je zo ver uit te rekken verplaats je het gewicht op de rolsteiger, waardoor deze instabiel kan worden. Daarbij ben je zelf volledig uit balans wanneer je je zo ver uitrekt. Een verkeerde beweging en je valt om. Niet verstandig dus om je op deze hoogte zo risicovol te bewegen.

Let op overbelasting

We hebben het er al even over gehad dat je niet te veel spullen op je rolsteiger moet zetten. Dat je dat niet moet doen, heeft nog een andere reden. Je kunt de rolsteiger er namelijk ook mee overbelasten. Sta je met teveel mensen, of met teveel spullen op een steiger, dan kan het zijn dat de steiger dat niet aan kan en als gevolg doorzakt. Dat wil je natuurlijk niet meemaken, het is dan ook altijd aan te raden om goed de handleiding van je steiger door te nemen. Hier kun je vaak precies in vinden wat het maximum gewicht van de rolsteiger is. Zo weet je goed waar je op moet letten.

Draag een helm

Wanneer je aan de slag gaat met een rolsteiger, is het zeker niet verkeerd om een helm te dragen op de werkplek. Wanneer je op de rolsteiger staat, kan de helm je goed beschermen mocht je toch van de steiger vallen. Ook als je niet zelf op de steiger staat, maar wel rondom de steiger aan het werk bent, is een helm zeker belangrijk om te dragen. Het kan namelijk gebeuren dat er door andere ongelukken voorwerpen van de steiger vallen en die zou je maar op je hoofd krijgen. Om er dan voor te zorgen dat je geen ernstig letsel oploopt, is het verstandig om een helm te dragen. Zo kun je het hopelijk nog navertellen als je een zware hamer op je hoofd krijgt.

Maak goede afspraken

Deze laatste tip is ook zeker niet overbodig, het maken van goede afspraken is namelijk de sleutel tot heel veel soepel lopende werkzaamheden. Wanneer je goede afspraken maakt over de veiligheid en je ervoor zorgt dat iedereen zich daar ook werkelijk aan houd, weet je zeker dat iedereen ook echt op de veiligheid van zichzelf en anderen let. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken dat iemand op de rolsteiger altijd om hulp moet vragen bij het verplaatsen van spullen en dat je niet onder de steiger door mag lopen. Ook het rijden van de steiger wanneer er nog spullen op liggen kan zo verboden worden, dat is namelijk, logischerwijs, natuurlijk ook enorm gevaarlijk. Door het rollen kunnen er immers gemakkelijk spullen van de steiger afvallen.







                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: WeTalkSEO
Aantal keer gelezen: 1734x
Toegevoegd: 24-02-2022 12:09
Gewijzigd: 25-02-2022 08:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3862 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!