Verbouwing

De 8 stappen naar een succesvolle verbouwing

VerbouwingHet is een hele klus en er moet heel wat gepland worden. Maar een verbouwing kan ook heel eenvoudig tot een fantastisch eindresultaat worden gebracht als je het planmatig aanpakt. Bekijk en volg onderstaande stappen en je weet precies wat je moet doen!

Het naadje van de kous: verdiep je in de details

Je weet dat je gaat verbouwen. Maar wat? En hoe? Wat blijft overeind staan en wat moet wijken? Wie gaat het aanpakken? Wat kun je zelf en wat laat je over aan een professional? Deze en andere details moeten glashelder zijn voordat je ook maar denkt aan beginnen. Als je leidingen verlegd of muren en plafonds weg breekt, moet je ook weten wat de consequenties zullen zijn. Ook de volgorde van de verschillende fasen van je project dien je goed in kaart te hebben gebracht.

Wat heb ik nodig?

Zeker als je de zaken zelf gaat aanpakken, is het belangrijk om een lijst op te stellen van de spullen die je allemaal nodig hebt voor je verbouwing. Daaronder behoren natuurlijk je gereedschappen en de materialen voor de (wederop)bouw maar ook het zwaardere geschut om het een en ander te slopen. En de resten daar weer van zul je in een afvalbak moeten deponeren. Het is zaak om daarbij goed uit te kijken naar een afvalbak die gericht is op het type afval waar je vanaf wilt. Je kunt namelijk niet zomaar alles in één container dumpen, daar zijn regels voor. Laat je hier vooraf goed over informeren.

Denk bij het samenstellen van de lijst aan de hoeveelheden materialen die je op z’n minst nodig hebt. Is dit eenmaal gebeurd? Dan dient het kostenplaatje zich pas écht aan.

Wat is je budget?

Zowel de kosten zelf als de financiering van je verbouwing zijn belangrijk. Want kun je je verbouwing betalen? En hoe? Als er een aannemer bij betrokken is, kan een eerste offerte al een antwoord op die vraag geven. Houd rekening met extra maandlasten als een extra hypotheek vereist is om de kosten van je project te dragen. En als je de bank toch al bezoekt, zou je meteen kunnen kijken of het oversluiten van je gehele hypotheek tegen een lagere rente misschien voordelen met zich meebrengt. Bovendien kun je je wellicht ook op je spaargeld beroepen. Dit is ook een fantastische bron om als buffer te gebruiken. Zo heb je altijd iets achter de hand als je tegen onverwachte bouwkosten aanloopt.

Eventuele extra kosten

Hoe goed je alles ook plant, je weet nooit wat je allemaal tegen gaat komen tijdens een verbouwing. Het kan zijn dat het gereedschap dat je gebruikt toch niet efficiënt genoeg is voor het wegbreken van een muur. Ook het huren van die handige afvalcontainer is niet bij de offerte van de aannemer inbegrepen. Zo heb je een handig kostenoverzicht, maar dat is absoluut niet toereikend. Als je keuken open ligt, zul je bovendien vaker buiten de deur moeten eten. En voor verf, cement, behang en andere spullen voor het aanpassen en afwerken van je huis zul je waarschijnlijk vaker dan eens naar de bouwmarkt moeten. En wat te denken van eventuele notaris- en bankkosten? Wees daarom altijd voorbereid op extra kosten tijdens je verbouwingsproject.



Vergunningen

Een verbouwing is, net als het echte leven, gebonden aan regels. Waar je voor het ene project geen specifieke toestemming nodig hebt, is voor het andere een vergunning vereist. Je woning kan immers onderdeel zijn van een bestemmingsplan, dat roet in het eten van al jouw wilde ideeën kan gooien. Daarom raden we je aan om vooraf bij de gemeente te vragen wat er allemaal wel en niet mogelijk is zonder een vergunning. Wanneer duidelijk wordt dat je er eentje nodig hebt, kun je een bouwaanvraag laten doen door een architect of constructeur. Het verkrijgen van dat felbegeerde certificaat kan wel zo’n zes weken duren. Het is niet aan te bevelen om alvast te beginnen omdat je denkt dat je die toestemming toch wel krijgt; oompje Ambtenaar van gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht afdeling kan je zomaar sommeren je verbouwing af te breken totdat de vergunning er is. Wees dus gewaarschuwd…

Alternatieve woonplaats

Is je project werkelijk grootschalig? Moet heel je woning opgeknapt, verbouwd of zelfs helemaal gesloopt worden voordat er weer een stabiele constructie staat? Dan heb je alternatieve accommodatie nodig. Als er ruimtes zijn die bespaard blijven tijdens de klus is verkassen natuurlijk niet nodig. We raden daarom ook aan om te blijven woning in je huis als dat tot de mogelijkheden behoort. Zo niet, bekijk dan vroeg genoeg naar de alternatieven. Regel bijvoorbeeld een verblijf bij vrienden of familieleden, boek een hotel of een tijdelijke woning - maar denk wel aan je budget! Als dat nieuwe onderkomen een gigantische sauna of bubbelbad heeft, zouden we hierover zeker niet gaan klagen.

Liever een goeie buur…

Nou, de rest ken je wel. Je hebt je buren immers niet voor het kiezen. Daarom moet je ook alle omwonende goed op de hoogte stellen van je plannen. Er gaat immers gezaagd, getimmerd, gesloopt worden, om maar een paar bronnen van potentiële ergernis en overlast aan te stippen. Bovendien kan een uitbouw ook na voltooiing een blijvende impact op hun levens hebben. Stel nou dat je nieuwe dakkapel of balkon hun uitzicht verpest of zonlicht tegenhoudt? Met een dergelijke uitbouw is het zelfs mogelijk dat ze zich in hun eigen tuin bekeken voelen en dat ze volgens hen in hun privacy worden aangetast. Bespreek dus je plannen uitgebreid met je buren om onverwachte klachten te voorkomen en je klus in een goede verstandhouding te laten verlopen. Achteraf kun je je meest directe omwonenden trakteren op een etentje als dank voor hun geduld.

Over geduld gesproken…

Dat is een schone zaak, naar het schijnt. Dus besef alvast maar goed dat zowel de planning als de uitvoering veel voeten in de aarde hebben. Alle personen en instanties die je nodig hebt voor de voltooiing van je plannen, zoals aannemers, banken, architecten en leveranciers, zullen allemaal lopende zaken hebben naast de jouwe. Bovendien zijn er nog tal van factoren die je verbouwplannen kunnen vertragen, hoe strak je planning ook is. Zolang je hier goed op voorbereid bent, is er niets aan de hand. Met voldoende rek in je schema zal alles goed verlopen en zit je nooit met je handen in het haar. Alvast heel veel succes en geniet van het resultaat van je verbouwing!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1597x
Toegevoegd: 24-04-2018 15:46
Gewijzigd: 26-04-2018 15:55

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!