Bij een groot project als de aanleg van een regengoot is het verstandig om van een helder stappenplan gebruik te maken en het aantal benodigde materialen van tevoren goed in te schatten. De aanleg van een regengoot is niet alleen arbeidsintensief, maar brengt ook aanzienlijke kosten met zich mee. Het is zonde om veel uit te geven aan producten en accessoires die u niet nodig heeft. Toch wilt u ook niet achteraf ontdekken dat u een essentieel onderdeel bent vergeten. Dan bent u terug bij af. Een compleet afvoersysteem met een regengoot bestaat in grote lijnen uit een dakgoot, een of meerdere regengoten en een goed drainagesysteem om het water via de grond op een efficiënte manier af te voeren.
Het voorkomen van lekkage en wateroverlast is de belangrijkste reden om een dakgoot aan te leggen. U heeft de keuze uit twee verschillende varianten, te beginnen met de mastgoot. Deze heeft de vorm van een halve buis. Door de ronde vorm met gladde binnenkant kan het water gemakkelijk wegstromen. De tweede variant is de rechthoekige bakgoot, waarmee u door de rechte vorm op de meeste efficiënt manier een groot oppervlak en dus een grotere inhoud creëert. Bij een krap bemeten plaatsingsruimte heeft de bakgoot vaak de voorkeur. Verder is het ook een kwestie van smaak voor welke uitvoering u kiest.
Op basis van het dakoppervlak kunt u gemakkelijk de minimale afvoercapaciteit berekenen. Dit geeft een indicatie van de lengte en diameter van de goten die u voor het plaatsen nodig heeft. Het is aan te raden om hierbij de volgende vuistregels te hanteren:
Oppervlakte tot 35 m2: diameter 4 inch
Oppervlakte tot 100 m2: diameter 6 inch
Oppervlakte tot 115 m2: diameter 125 mm
Oppervlakte tot 185 m2: diameter 150 mm
Oppervlakte tot 280 m2: diameter 180 mm
Oppervlakte tot 20 m2: mini bakgoot
Oppervlakte tot 80 m2: diameter 140 mm
Oppervlakte tot 160 m2: diameter 180 mm
Oppervlakte tot 245 m2: diameter 225 mm
Voor de installatie van dakgoten en mastgoten heeft u verschillende onderdelen nodig zoals ophangbeugels en dergelijke. Daarnaast is verstandig om een vergaarbak te integreren. Hierin worden resten van bladeren opgevangen, zodat de afvoer niet verstopt raakt. Eens in de zoveel tijd de vergaarbak legen is voldoende om lekkage en overbelasting van de regengoot te voorkomen. Bij een schuin dak dient u de goten in lijn met het dak te monteren. Dat wil zeggen dat u denkbeeldig de lijn van het dak doortrekt en de goot in dezelfde lijn plaats. Anders gutst het water ongecontroleerd naar beneden.
Er zijn verschillende manieren om dakgoten te monteren. Bij een regengoot van PVC kunt u kiezen voor het traditionele verlijmen, maar dat is inmiddels niet meer nodig. Er zijn namelijk al geruime tijd PVC regengoten verkrijgbaar die zijn uitgerust met een kliksysteem. Om deze aan te sluiten heeft u verder geen extra materialen nodig. Het op maat zagen van de buizen doet u eenvoudig met een ijzerzaag.
De regenpijp wordt aangesloten op de dakgoot en zorgt ervoor dat het water in verticale richting wordt afgevoerd. Voor de aansluiting zijn er diverse verloopstukken verkrijgbaar. De meest gebruikte varianten zijn het T-stuk, de verloopbocht en het dubbele T-stuk. Hierop kunt u gemakkelijk uw regenpijp aansluiten. Ook bij het uitzoeken van de regenpijp dient u rekening te houden met de oppervlakte van uw dak:
Buis met doorsnede van 70 mm: dakoppervlak 40 m2
Buis met doorsnede van 80 mm: dakoppervlak 50 m2
Buis met doorsnede van 100 mm: dakoppervlak 100 m2
Op basis van de bovenstaande indicatie kunt u ook bij een ander oppervlak gemakkelijk een berekening maken. Bij 200 m2 dakoppervlak, bijvoorbeeld heeft u twee buizen van 100 mm nodig om te zorgen voor een efficiënte hemelwaterafvoer.
Ook wat de regenpijp betreft heeft u een ruime keuze uit verschillende type buizen zoals het traditionele ronde model of een platte regenpijp voor als u geen ruimte heeft voor een ronde variant. Welke keuze u maakt is voor een groot gedeelte afhankelijk van uw voorkeur. Heeft u moeite om de juiste variant te kiezen? Dan zijn er altijd vakwinkels met een deskundige klantenservice waarmee u contact kunt opnemen.
Het derde onderdeel van een regenafvoer is het infiltratiesysteem. Dit heeft u echter niet nodig als de omringende grond voldoende regenwater kan opnemen. Het infiltratiesysteem leidt het water van de regenpijp in de grond. De infiltratieput vangt het water op en kan eventueel worden aangesloten op speciale drainagebuizen die het water afvoeren en met een eindbuis worden afgesloten. Er zijn twee veelgebruikte drainagebuizen. De eerste is de blinde drainagebuis. Deze is geheel afgesloten en kan behalve het beginpunt geen water uit de grond opnemen. Voor deze laatste functie zijn geperforeerde drainagebuizen, het tweede type, meer geschikt. Deze buizen zijn zonder en met omhulling verkrijgbaar. De variant met omhulling laat alleen water door en geen gronddeeltjes. Een drainagebuis met kokos omhulling is zeer geschikt voor veen en zandgrond. Het tweede type drainagebuis is de drainagebuis met PP omhulling. Deze is voor vrijwel alle grondsoorten geschikt, met als belangrijke uitzondering sterk ijzerhoudende grond.
Als u eenmaal een overzicht heeft gemaakt van de materialen die u nodig heeft, is het tijd voor de aanschaf van de diverse producten. U kunt zich hiervoor direct tot een winkel richten, maar dat is lang niet altijd nodig. Er zijn diverse online webshops waar u uw producten rechtstreeks kunt bestellen. Een goede webshop heeft deskundige medewerkers die u niet alleen adviseren over uw aankopen, maar u ook een goed installatie advies kunnen geven. Mocht u na afloop ongebruikte materialen in de verpakking overhouden, dan zijn er meerdere webshops met een goed retourbeleid. Het grote voordeel van online bestellen is dat u niet zelf op zoek hoeft te gaan naar de producten die u wilt bestellen. Bent u toch een onderdeel vergeten? Dan kunt u ook dit online bestellen en kunt u zich focussen op uw project.