Zoals in de inleiding van dit artikel beschreven werd, zijn er verschillende soorten bedreigingen voor het verlies van of schade aan je inboedel. Een van de grootste bedreiginen is die van een inbraak. In de afgelopen jaren is het aantal woninginbraken nauwelijks gedaald, wat aangeeft hoe moeilijk het is om een inbraak tegen te gaan. Inbrekers gebruiken steeds weer andere inbraakmethodes, waarmee zij de modernste sloten open kunnen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan kerntrekken of lockpicking! Op internet vind je meer informatie over dergelijke inbraakmethodes. Ondanks het feit dat het uitsluiten van een inbraak nagenoeg onmogelijk is, kun je de kans op inbraken minimaliseren.
Er zijn verschillende beveiligingsproducten, die je hierbij kunnen helpen. Een van deze preventieve beveiligingsmiddelen zijn SKG***-sloten. Deze sloten zijn door het SKG, een onafhankelijke organisatie, getest op hun weerstand tegen de meest voorkomende inbraakvormen. Wanneer zij beoordeeld zijn met drie sterren, betekent dit dat hun weerstand maximaal is. Hoewel dit een inbraak niet uitsluit, maakt het de kans op een inbraak bijzonder klein. Je gelijksluitende cilinders kiezen, zodat je voor ieder slot dezelfde sleutel kunt gebruiken.
Waar sloten helpen bij het beveiligen van je inboedel tegen inbrekers, kan een brandverzekering bescherming bieden tegen schade als gevolg van een brand in huis. Een brand in huis is niet uit te sluiten. Je zou voor een sprinklerinstallatie in huis kunnen kiezen om de brand zo snel mogelijk te kunnen blussen, als deze nog beperkt is. Het installeren van sprinklerinstallaties wordt echter niet of nauwelijks gedaan in particuliere woningen. Mede door het feit, dat de installatie en aanschaf hiervan bijzonder duur is. Wel zou je voor losse brandblussers in huis kunnen kiezen. Zet deze bijvoorbeeld in de meterkast! Bij een brand kun je deze zelf proberen te blussen, mits de brand nog klein is. Ook het gebruik van brandwerende deuren in huis kan helpen om de schade als gevolg van een brand te beperken.
Wanneer je niet thuis bent, zal de brand vrijwel zeker voor schade aan je woning zorgen. In dat geval ben je blij, dat je een brandverzekering hebt afgesloten. De brandverzekering maakt in Nederland vaak standaard deel uit van een woonverzekering. Een woonverzekering beschermt je ook tegen verschillende andere vormen van schade aan je inboedel. Denk aan de schade als gevolg van een overstroming. In andere landen wordt een dergelijke woonverzekering (inclusief brandverzekering) niet standaard aangeboden. Je kunt in die landen een losse brandverzekering afsluiten om je inboedel te beschermen. Naast een woon- en brandverzekering is ook het afsluiten van een inboedelverzekering sterk aan te raden.
Een derde gevaar voor je inboedel, is het gevaar van een overstroming binnen of rondom je woning. Denk bijvoorbeeld aan een overgelopen kanaal! Als gevolg van de overstroming zal er water richting je woning stromen, wat vervolgens kan leiden tot een ondergelopen kelder. Hoewel men vaak geen waardevolle spullen in een kelder bewaart, kan de overstroming wel degelijk consequenties voor je inboedel hebben. Denk bijvoorbeeld aan het vocht, wat in de muren van je woning trekt. Vanuit de muren kan het vocht in een houten vloer, of bijvoorbeeld een houten kast trekken. Ook zal het behang of de verflaag op de muur worden aangetast door het vocht. Reden genoeg om het water zo snel mogelijk af te voeren.
Het afvoeren van water werd voorheen vaak met losse emmers gedaan. De emmers werden gevuld en vervolgens in de tuin of in het toilet geleegd. Dit is vanzelfsprekend geen prettige manier om een overstroming op te lossen. Daarbij is het lastig om de laatste restjes uit de kelder weg te krijgen. Door een waterpomp aan te schaffen wordt het afvoeren van water eenvoudiger. Er zijn verschillende soorten waterpompen. Denk aan het verschil tussen een waterpomp voor het afvoeren van schoon water en een waterpomp voor het afvoeren van vervuild water.
Een vierde mogelijkheid om de beveiliging van je woning te verbeteren, is het gebruik van een beveiligingscamera. Je kunt de beveiligingscamera zowel in huis, als buiten aan een gevel ophangen. Met een beveiligingscamera bescherm je de inboedel niet alleen tegen inbrekers. Ook is het bij moderne camera’s mogelijk om de beelden live te bekijken via een mobiele telefoon of computer. Op het moment dat je in het nieuws hoort dat een rivier in de buurt is overstroomd, kun je via de camera kijken welke gevolgen dit voor je eigen woning heeft.
Let bij de aanschaf van een beveiligingscamera goed op de mogelijkheden hiervan. Bij sommige camera’s worden de beelden in het duister veel minder scherp. Om een dergelijke situatie voor te zijn, is het verstandig om in een kwalitatief goede camera te investeren. Let ook op het verschil tussen camera’s die bedoeld zijn voor het gebruik in huis en camera’s die ook buiten de deur gebruikt kunnen worden. Tot slot zou je voor een aanzienlijk goedkopere dummycamera kunnen kiezen. Een dummycamera maakt geen beelden, maar kan inbrekers wel afschrikken. Zo zorgt ook een dummycamera voor een bescherming van je inboedel in huis. Vanzelfsprekend werkt een dummycamera niet bij een overstroming.
Als vijfde beschermende maatregel tegen inbrekers, brand en overstromingen, zou je voor een huisdier kunnen zorgen. Naast het feit dat een huisdier je woning beschermt, biedt een huisdier je veel plezier! Wie vindt het niet leuk om een kat of hond in huis te hebben? Een kat kan je middels geluidsignalen waarschuwen tegen dreigend gevaar, al zal het effect hiervan beperkt zijn. Wanneer je een huisdier neemt om je te beschermen, kan het zodoende verstandig zijn om voor een hond te kiezen. Een hond kan je middels geblaf waarschuwen en zorgt daarbij voor het afschrikken van inbrekers. Zij zullen het geen prettig idee vinden, om bij een blaffende hond naar binnen te moeten gaan om bij je inboedel te komen.
Het is verstandig om altijd een bordje van de hond op de voordeur te plakken. Zo weet een inbreker op voorhand al, dat er een hond in huis aanwezig is. Het maakt de kans op een inbraak in je huis kleiner.