vrouw is bezig met schilderen keuken

Keukenkastjes verven: geef je keuken een make-over!

vrouw is bezig met schilderen keukenJe hebt een prachtige nieuwe woning gekocht, maar de keuken is niet helemaal de kleur die je wilt. Of misschien woon je al jaren in dezelfde woning en wil je wel eens iets anders met de keuken. Je kunt natuurlijk een nieuwe keuken open, maar een goedkopere (en misschien ook wel leukere!) oplossing is je keukenkastjes verven. In dit artikel vertellen we je hier meer over.

Welke kleuren kies je?

Als je de keukenkastjes wilt gaan verven, moet je natuurlijk eerst de kleuren uitkiezen die je wilt. Vaak kun je de keukenkastjes het beste in één kleur verven (en de handvaten eventueel in een andere kleur), omdat het anders al snel te druk wordt. Wil je de keukenkastjes verven in een donkere kleur? Bedenk dan eerst of dit niet te donker wordt. Het kan al heel snel opdringerig worden, zeker als er niet zoveel lichtinval in je keuken is. Kies kleuren die jij mooi vindt, maar die de keuken niet te druk of te donker maken.

Weet je in welke kleur je de keukenkastjes wilt schilderen? Dan kun je het beste eerst even een klein potje verf in deze kleur kopen en dit uittesten op enkele keukenkastjes. Wellicht vind je dan toch dat de kleur net iets donkerder of iets lichter moet of misschien bedenk je dat deze kleur toch niet goed in je keuken staat. Door de kleur eerst uit te testen op een paar keukenkastjes voorkom je dat je met verf over zit van een kleur die je niet wilt of dat je al het werk voor niets hebt gedaan.

Aangezien veel keukens intensief worden gebruikt, is het verstandig om een goede verf te kopen die slijtvast is. Vaak is poly-urethaan verf of lak de beste optie voor het verven van je keukenkastjes. Je kunt deze verf/lak in verschillende standaardkleuren aanschaffen en eventueel kun je dit ook mengen tot de kleur die jij wilt. Het is mogelijk om te kiezen voor verf of terpentinebasis of op waterbasis. De verf op terpentinebasis droogt iets langzamer en het is vaak iets gemakkelijker om hiermee te werken, ook al moet je wel goed luchten. Verf op waterbasis is vriendelijker voor het milieu, maar droogt daarnaast wel heel snel. Bepaal zelf wat jij het meest belangrijk vindt.

Grondverf kiezen

Nadat je het soort en de kleur verf hebt gekozen moet je uiteraard ook nog een grondverf kiezen. Dit is de basis van je schilderwerk en het is daarom belangrijk dat je een goede keuze maakt. Bepaal eerst wat het materiaal van je keukenkastjes is. Dit kan bijvoorbeeld fineer, kunststof of massief hout zijn. Koop vervolgens een grondverf die geschikt is voor deze ondergrond. Als je voor de goede grondverf kiest, zal de gewone verf ook beter hechten aan de keukenkastjes. Je kunt de grondverf ook al in dezelfde kleur kopen als de normale verf.

Speciale soorten verf

Als je echt iets creatiefs wilt doen met je keuken, kun je ook kiezen voor bepaalde speciale soorten verf. Zo is er bijvoorbeeld zogenaamd schoolbordverf verkrijgbaar. Als je de keukenkastjes met deze verf schildert, kun je hier met krijt heel gemakkelijk wat opschrijven. Dit is erg handig voor to do lists of boodschappenlijstjes en ook nog eens zeer origineel!

Een andere optie is om te kiezen voor magneetverf. Deze verf trekt automatisch magneten aan, waardoor je van alles aan je keukenkastjes kunt ophangen. Denk hierbij aan leuke krantenknipsels, familiefoto’s of heerlijke recepten.
Keukenkastjes verven: stappenplan
Keukenkastjes verven is eigenlijk niet zo heel moeilijk, zolang je maar de juiste stappen volgt. Daarom hebben wij hieronder voor jou een handig stappenplan gemaakt.

Stap 1: Zorg ervoor dat de gehele keuken af is

Als je net naar een nieuwe woning bent verhuisd, kan het zijn dat je nog van alles wilt gaan veranderen in de keuken. Of als je de keuken gewoon wilt vernieuwen, kan het ook zijn dat je bepaalde delen van de keuken wilt aanpassen. Zorg er altijd voor dat dit allemaal is gedaan voordat je begint met het schilderen van de keukenkastjes. Hierbij kun je denken aan het veranderen van stopcontacten of lichtpunten of het aanleggen van nieuwe tegels. Maar ook het plaatsen van een nieuwe koelkast, extra keukenkastjes of een inbouwoven kun je beter al van tevoren doen. Je kunt de keuken dan direct tijdens het verven al helemaal strak afwerken.

Stap 2: Demonteer de deuren en laden

Het is het gemakkelijkst om de deuren en laden van tevoren allemaal te demonteren. Zo kun je er een stuk beter bij en zul je niet per ongeluk stukjes vergeten te verven. Haal de scharnieren van de keukenkastjes en maak de fronten van de laden los. Vervolgens kun je ook alvast de handvaten van de keukenkastjes en de laden losmaken.

Stap 3: Schuur de keukenkastjes en de laden

De ondergrond van de keukenkastjes en de laden moet eerst goed worden geschuurd voordat je begint met het verven. Op die manier kan de verf zich namelijk beter hechten aan de ondergrond. Doe dit niet met een schuurmachine, maar gewoon met de hand met schuurpapier met een fijne korrel. Als je kiest voor een grove korrel of als je het met de schuurmachine doet, kun je de keukenkastjes beschadigen en diepe groeven nalaten. Door te schuren met een fijne korrel breek je enkel de glanslaag af en dat is precies de bedoeling.Nadat je het oppervlak van de keukenkastjes en de laden goed hebt geschuurd dien je het eerst nog te reinigen. Daarna kun je eventuele gaten in het oppervlak opvullen met wat houtpasta. Als je van plan bent om nieuwe handvatten op de keukenkastjes en de laden te plaatsen, kun je nu ook alvast de gaten van de oude handvatten opvullen. Daarna dien je het oppervlak weer opnieuw te schuren met een fijne korrel. Controleer vervolgens of de gaten volledig dicht zijn. Indien dit niet het geval is, dien je nog een laag van de houtpasta aan te brengen en het oppervlak nog even licht te schuren.

Stap 4: Reinig de keukenkastjes en laden goed

Na het schuren is het belangrijk dat je de keukenkastjes en de laden eerst goed reinigt. Dit kun je doen met een zacht reinigend product. Zorg ervoor dat alle vetvlekken geheel zijn verdwenen en dat er ook geen stof meer op het oppervlak aanwezig is. Dit is heel belangrijk, omdat viezigheid ervoor kan zorgen dat de verf niet helemaal goed hecht en na enige tijd zelfs gaat schilferen.

Stap 5: Breng de grondlaag aan

Zoals we eerder al noemden zorgt de grondlaag voor een goede hechting van de normale verf en het is dan ook belangrijk dat je deze verf eerst aanbrengt. Je kunt de grondlaag het beste met een verfroller gelijkmatig op de keukenkastjes en de laden aanbrengen. Aan één grondlaag heb je genoeg, dus je hoeft niet nog een laag aan te brengen.

Stap 6: Laden en keukenkastjes verven

Voordat je begint met het schilderen van de laden en de keukenkastjes met de normale verf moet je eerst wachten totdat de grondlaag goed is gedroogd. Daarna kun je een laag van de gewone verf aanbrengen. Rol met de verfroller in elke richting, zodat de verf goed is verdeeld en je geen strepen zult gaan zien. Nadat je de eerste laag hebt aangebracht en laten drogen, dien je minstens nog een laag aan te brengen. Als je ziet dat dit nog niet voldoende is en de verf nog wat doorschijnt, kun je ervoor kiezen om nog een laag aan te brengen.

Keukenkastjes versieren met plakfolie

Als je niet met verf aan de slag wilt gaan, kun je er ook voor kiezen om je keukenkastjes te vernieuwen met plakfolie. Je kunt hiermee alle deurtjes beplakken, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen een paar banen en stroken op de kastjes te plakken. Het is vaak het beste om te kiezen voor plakfolie in één kleur, omdat je de keuken op deze manier niet te druk maakt.

Je kunt natuurlijk ook eerst de keukenkastjes verven en vervolgens nog versieren met banen of stroken plakfolie. Zo geef je de keuken helemaal een nieuw uiterlijk!

Verfkwasten bewaren

Als je het niet redt om de keukenkastjes in één dag helemaal te verven, kun je er wel voor zorgen dat je de kwasten de volgende dag weer kunt gebruiken. Gebruik je een verf op terpentinebasis? Dan kun je de kwasten tussendoor in water zetten en de volgende dag direct weer gebruik door alleen van tevoren even het water eruit te slaan. Indien je gebruikmaakt van verf op waterbasis, kun je de kwasten goed houden door ze in een natte, pluisvrije doek te rollen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 8505x
Toegevoegd: 09-02-2016 19:12
Gewijzigd: 12-03-2016 21:06

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!