Goed, je weet dat je iets gaat verbouwen. Allerlei zaken moeten veranderen. Maar je kunt niet zomaar gaan slopen en dan kijken hoe je het weer opknapt. Mogelijk stort de boel in als je het niet goed stut. Misschien lopen er belangrijke elektrische leidingen. Wellicht zelfs buizen voor water of gas!
Kortom, weet goed waar je aan begint. Breng alle zaken die je aan of rond je huis wilt veranderen in kaart, maak een lijst met prioriteiten en kijk welke klussen misschien niet zo heel erg nodig zijn of die een combinatie met de rest lastig maken. Eventueel kun je die voor later bewaren.
Zodra je plan klaar is, kun je dit beter niet meer gaan wijzigen terwijl je bezig bent. Zo raak je het overzicht kwijt en gaat het klussen onnodig lang duren. Ook de kosten kunnen dan flink uit de klauwen lopen. Houd je daarom bij het hoofdzakelijke en aan de volgorde daarvan.
Zodra je weet wat je gaat doen, is het handig om te weten wat er allemaal bij komt kijken. Natuurlijk de nodige bouwmaterialen; schat hier ruim op in, omdat er altijd iets mis kan gaan waardoor het maar beter is om wat extra’s achter de hand te hebben. Ook verschillende soorten gereedschap mogen natuurlijk niet ontbreken, zowel algemene onderdelen als degenen die specifiek zijn voor de klus die jij gaat opknappen. En het zwaardere materieel zul je waarschijnlijk moeten huren. Overigens, het kleinere gereedschap kun je wellicht lenen van mensen om je heen, zeker als dat geen dingen zijn die je veelvuldig zult gebruiken hierna.
Oh, en reken maar dat zo’n project enorm veel afval met zich mee gaat brengen. Bakken met puin! Daar moet je ook op een efficiënte manier vanaf zien te komen. Bovendien mag het nooit in de weg komen te liggen, omdat je dan alleen maar gevaarlijke situaties creëert voor jezelf. Voldoende loopruimte is ontzettend belangrijk! Daarom kun je het beste een container huren die qua formaat en de te verwerken afvalstroom geschikt is voor jouw specifieke doeleinden.
Zeker wanneer je woning en/of tuin een behoorlijke metamorfose ondergaan, is het belangrijk dat je weet wat je te besteden hebt. Want waar ga je precies je verbouwing van betalen? Is je spaarrekening toereikend? Mocht je een aannemer in de arm nemen, dan kan de offerte al enig licht op je zaak schijnen. Een extra hypotheek kan in sommige gevallen geen gek idee zijn. Die kan wel extra maandlasten met zich meebrengen. Misschien kun je de gehele hypotheek wel oversluiten tegen een lagere rente! Als dergelijke maatregelen nodig zijn, ga dan zo snel mogelijk met je bank in gesprek.
Zo gemakkelijk raken we niet van dit onderwerp af! Want zodra je weet wat je aan de verbouwing kwijt bent, zijn we er nog niet. Misschien is bepaald gereedschap toch niet goed genoeg om de klus te klaren en heb je vervanging nodig. Of je hebt meer bouwmateriaal nodig dan je dacht. Misschien moet je een machine langer huren dan vooraf was uitgestippeld. En wat dacht je van de keuken? Als die verbouwd wordt, moet je je maaltijden wel heel vaak buiten de deur zoeken. Dan nog de kosten voor behang, verf, cement, etc. Om van wat je kwijt bent aan je bank en/of notaris in de extreemste gevallen nog maar te zwijgen. Kortom, houd zo’n 10-15% van je budget achter de hand om het onzekere voor te zijn. Hieronder bespreken we nog twee zaken die aan het totale kostenplaatje kunnen bijdragen.
Verbouwingen hebben te kampen met strenge regels. Soms heb je specifieke toestemming nodig om bepaalde delen van je woning aan te pakken, zeker als je huis onderdeel is van het gemeentelijke bestemmingsplan. Wees er daarom vroeg genoeg bij om met je Ambtenaar van gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht om de tafel te gaan. En als hieruit blijkt dat je een vergunning nodig hebt, zouden we die maar zo snel mogelijk aanvragen; het kan namelijk wel weken duren voordat je er eentje op zak hebt. Ga niet daarvoor al beginnen met verbouwen, omdat je alles weer af moet breken en bakken met geld vergooit als je die felbegeerde toestemming uiteindelijk niet krijgt.
Als je huis in een enorme bouwput is veranderd - tijdelijk dan! -, is er wonen zolang je verbouwing duurt wellicht geen optie. Daarom zul je moeten uitwijken. Misschien kun je onderdak vinden bij familie of vrienden maar misschien komt het wel op een hotel aan. En hoe langer je renovatie duurt, hoe meer je daarvoor zult moeten betalen. Als je accommodatie nou ook nog eens een sauna, bubbelbad en uitzicht op zee heeft, is dat mooi meegenomen. Maar mocht dat de kosten flink opvoeren, dan is een goedkoper alternatief natuurlijk gewenst.
Familie niet. Je buren ook niet, maar misschien kun je wel op ze rekenen. En zij op jou! Als je met hen op goede voet staat, kun je ze wellicht vragen om je te komen helpen. Bovendien is het maar beter om te in te lichten over je plannen; zowel de verbouwing zelf als het resultaat ervan kunnen gevolgen voor hen hebben. Zo is er natuurlijk het dagelijkse lawaai dat bij de bouw komt kijken en kan een uitbouw hun uitzicht verpesten. Wanneer zij kennis hebben van wat je wilt veranderen en zij hiermee akkoord gaan, is er niets aan de hand. Nodig ze achteraf uit voor een etentje in je nieuwe woning als dank voor hun geduld.
Goed begonnen, half gewonnen. Zorg dat je al je zaken op een rij hebt en maak een strakke planning. En maak dat alle mensen om je heen en ook de betrokken instanties op de hoogte zijn van wat je gaat doen. Ga alleen met vaklui in zee, zorg dat je je financiën goed op orde hebt en er kan bijna niets meer misgaan. Bereid je goed voor op extra kosten, haal alle benodigde materialen en gereedschappen in huis en wijk niet af van je plan. Wordt er roet in je eten gegooid? Geen probleem, want jij bent zo goed op iedere situatie voorbereid dat je het er meteen weer uit kunt halen! Bij wijze van spreken.
Heel veel succes met het realiseren van je droomproject!