vet vlek uit tapijt verwijderen

Hoe kun je het beste vetvlekken verwijderen?

vet vlek uit tapijt verwijderenIn het dagelijks leven kan het zomaar voorkomen dat je ergens vet op morst. Bijvoorbeeld botewr, jus of wat olijfolie. Een vetvlek kan erg ontsieren en dat wil je natuurlijk niet. Maar wat moet je dan doen met je nieuwe kledingstuk, leren bank of je tapijt? Gelukkig hoef je het niet zomaar weg te doen, want vetvlekken verwijderen is helemaal niet zo moeilijk.

Poeder op de vetvlek strooien

Voordat je een vetvlek echt gaat verwijderen, kun je het beste eerst wat poeder over de vlek strooien. Op die manier zorg je ervoor dat een deel van de vetvlek al verdwijnt. Je kunt deze methode gebruiken voor vetvlekken in allerlei soorten materialen: kleding, tapijt, hout of leer. Het is mogelijk om hier babypoeder of talkpoeder voor te gebruiken, maar ook maïzena kan bijvoorbeeld goed werken. Het ligt er maar net aan wat je in huis hebt. Let er wel op dat het materiaal waar de vetvlek op zit wel bestand is tegen het soort poeder dat je gaat gebruiken.

Als de vetvlek nog erg vochtig is, dep je eerst wat vet op met wat keukenpapier. Daarna kun je een dikke laag van het poeder op de vetvlek strooien. Laat dit ongeveer een half uur lang zo liggen, want dit zorgt ervoor dat het vet goed door het poeder wordt opgenomen. Nadat je dit hebt gedaan zul je zien dat de gehele vetvlek nog niet weg is, maar wel al een gedeelte. Je kunt daarna - afhankelijk van het materiaal waar de vetvlek op zit - een keuze maken uit de onderstaande methoden om de vlek te verwijderen.

Vetvlekken verwijderen uit kleding

Een vetvlek verwijderen uit een kledingstuk gaat heel eenvoudig door er wat afwasmiddel op te smeren. Vet wordt hierdoor namelijk afgebroken. Nadat je de afwasmiddel op het kledingstuk hebt gesmeerd, laat je het even intrekken. Vervolgens kun je het kledingstuk gewoon bij de rest van de was stoppen. Als het goed is komt het er dan helemaal schoon uit. Het fijne van afwasmiddel is dat je het ook kunt gebruiken voor bijvoorbeeld vet van een fietsketting.

Als je een vetvlek van een polyester kledingstuk wilt verwijderen, is het beter om hiervoor vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Verder houd je dezelfde stappen aan, maar vet op polyester is beter schoon te maken met vloeibaar wasmiddel. Vervlekken verwijderen op suède kleding kun je het beste doen met behulp van een tandenborstel waar je wat azijn op doet. Hiermee kun je voorzichtig over de vetvlek wrijven. Als er slechts een kleine vetvlek op de kleding zit, kun je dit ook verwijderen door met een schijfje  citroen over de vlek te wrijven.

Vetvlekken verwijderen gaat het gemakkelijkst als je het vrijwel direct doet nadat de vetvlek is ontstaan. Dit is hetlaas echter niet in elke situatie mogelijk. Gelukkig kun je iets oudere vetvetvlekken vaak ook nog wel goed verwijderen. De vetvlek dien je dan in te deppen met wat wasbenzine en dat moet je vervolgens even laten intrekken. Daarna hoef je het kledingstuk alleen nog met de normale was mee te wassen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je de bovenstaande middelen allemaal niet in huis hebt. Dan is er gelukkig ook nog een andere manier om de vetvlekken uit de kleding te verwijderen. Je legt het kledingstuk op de strijkplank en vervolgens leg je een grauw stuk papier (bv. een zak voor groenten of fruit) met de ruwe kant naar beneden op de vetvlek. Daarna kun je de vetvlek uit de kleding halen door met een strijkbout over het papier te strijken, aangezien het papier het vet dan zal opnemen.

Vetvlekken verwijderen uit tapijt

Een vetvlek op het tapijt is natuurlijk snel gemaakt, maar helaas duurt het schoonmaken iets langer In het verleden werd ook de strijkmethode gebruikt die we hierboven al noemden. Als je ervoor kiest om op deze manier een vetvlek te verwijderen, moet je er wel rekening mee houden dat deze manier niet altijd effectief is en je hiermee geen schade aanricht aan het tapijt.Iets wat je in ieder geval niet moet doen is aan de slag gaan met een van de zogenaamde wondermiddeltjes. Deze middelen werken lang niet of slechts tijdelijk en het is zelfs mogelijk dat deze wondermideltjes de vuilafwerende laag van het tapijt aantasten. Daarom kun je dus het beste kiezen voor de strijkmethode. Als je bang bent om hiermee het tapijt te beschadigen of als het niet lukt om de vetvlek te verwijderen, kun je ook een professioneel schoonmaakbedrijf of een tapijtreinigingsbedrijf inschakelen.

Vetvlekken verwijderen uit hout

Heb je een houten tafel of een houten vloer en heb je hierop vet gemorst? Voor het verwijderen van vetvlekken op hout dien je een mengsel te maken van water en azijn. Als het goed is kun je de vetvlek nu gemakkelijk met een doekje en het azijnmengsel schoonmaken. Heb je nog wat verdunde azijn over? Dit kun je dan altijd nog gebruiken om de frituurpan mee schoon te maken.

Een voordeel van het schoonmaken met azijn  is dat het een stuk minder belastend is voor het milieu dan andere middelen. Als je het toch niet voor elkaar krijgt om de vetvlek met azijn te verwijderen, kun je er nog voor kiezen om het eens met afwasmiddel te proberen.

Vetvlekken verwijderen uit steen

Indien je vetvlekken hebt gemorst op steen, moet je er rekening mee houden dat dit wel even wat moeilijker is om te verwijderen. Dit komt doordat steen poreus is en de vetvlek overall tussen gaat zitten. Maak eerst eens een sopje van afwasmiddel en water. Hiermee kun het grootste gedeelte van de vetvlek verwijderen, als je ervoor zorgt dat je goed schrobt. Als dit niet goed werkt en er nog een deel van de vlek achterblijft, kun er beter voor kiezen om het te proberen met een veroplosser uit de winkel.

Heb je een natuurstenen vloer en zit hier een vetvlek op? In dat geval moet je er altijd opletten dat je voor het verwijderen van de vlek geen middelen gebruikt die de vloer kunnen aantasten. Een natuurstenen vloer kan bijvoorbeeld erg beschadigd raken door middelen waar ontkalker in zit en hier kun je dus beter niet voor kiezen. Als je dit wel doet, kunnen er door het oplossen van de kalk in de steen lelijke witte vlekken ontstaan.

Vetvlekken verwijderen uit plastic

Als je vet hebt gemorst op een product van plastic, is dit gelukkig niet zo moeilijk te verwijderen. Over het algemeen is het voldoende om een sopje van afwasmiddel en water te maken en daarna met een doekje de vlekken weg te vegen.

Vetvlekken verwijderen uit leer

Het kan zomaar voorkomen dat er een vetvlek op je schoenen valt of op je leren jas. Een simpele methode om deze vetvlek te verwijderen is door er wat Spa Rood op te wrijven. Dit dien je wel voorzichtig te doen, zodat je geen beschadigingen aanbrengt. Het is ook mogelijk om op deze manier een vetvlek op suède te verwijderen. Houd er dan wel rekening mee dat je nog voorzichtiger met het materiaal omgaat. Wil je voorkomen dat er in het vervolg vetvlekken ontstaan op producten van leer of suède In dat geval kun je ervoor kiezen om deze producten te behandelen met een leerbeschermer.

Vetvlekken verwijderen van handen

Het is natuurlijk ook goed mogelijk dat er vetvlekken op je handen komen. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor tijdens het koken of het barbecueën. Als je vetvlekken van je handen wilt verwijderen, kun je ook weer het beste gebruik maken van afwasmiddel of een ander soort zeep. Afwasmiddel en de meeste soorten zeep bevatten een soort ontvetter, waardoor de vetvlekken eenvoudig van de handen te verwijderen zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 12979x
Toegevoegd: 20-02-2016 10:09
Gewijzigd: 24-03-2016 13:38

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3250 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!