muizenval

Muizen en ratten in huis bestrijden

muizenvalHeb je last van muizen en/of ratten? Dan wil je deze zo snel mogelijk bestrijden. Muizen en ratten in huis bestrijden kan op verschillende manieren. Soms moet er een professional aan te pas komen, maar vaak wil je het eerst zelf proberen. Je kunt in dit artikel lezen hoe je muizen en ratten in huis het beste kunt bestrijden.

Muizen en ratten

Wanneer je met mensen over ratten of muizen praat vinden de meeste mensen deze dieren maar vies en eng. Zolang deze beesten maar in riolen, op vuilnishopen of gewoon buiten blijven vinden we het nog wel goed maar als ze in huis komen wordt het een ander verhaal. Als je merkt dat je ratten of muizen in huis hebt moet je meteen beginnen met het bestrijden van deze dieren.

Soorten ratten

Heb je het over ratten dan is het zo dat bijna al de wilde ratten, die je in de Nederlandse huizen tegenkomt, bruine ratten zijn. Je hoort de bruine rat ook wel de rioolrat, of waterrat noemen. Als je zegt het is een bruine rat dan praat je over een soort rat niet over de kleur, een bruine rat hoeft helemaal niet bruin te zijn. Je moet er rekening mee houden als je denkt dat je ratten hebt dat deze erg snel kunnen zijn, ook kan een bruine rat graven, klimmen, springen en zwemmen. In Nederland heb je niet alleen te maken met de bruine rat, je hebt hier ook nog de zwarte rat waar je mee te maken kunt krijgen. Het schijnt dat de zwarte rat voor een groot deel uit Nederland is verdwenen, maar de populatie is volgens zeggen weer aan het groeien.

Ratten herkennen

Je kunt als je ratten in huis hebt dit vaak herkennen aan de uitwerpselen die overal blijven liggen.

 • Je kunt een rattenkeutel herkennen aan de lengte, ze zijn twee centimeter groot en een halve centimeter dik.
 • De keutels van een rat zijn bovendien ook afgestompt en grijs van kleur.
 • Als je keutels hebt ontdekt in je huis dan moet je ook eens kijken of je geen vettige sleepsporen ziet, deze sporen zijn van buikvet en vind je meestal terug op de vloer.
 • Je moet een rat niet onderschatten, een rat is erg sterk en kan zich bijna overal doorheen knagen.
 • Als het zo is dat je in de nacht wat geknars of gescharrel hoort tussen de plafonds of achter kasten dan zal dit waarschijnlijk door ratten gebeuren.
 • Je moet er niet van schrikken als je naar het nest van een rat gaat zoeken dat je een nest te zien krijgt van papier, zaagsel en alles wat je in of rond het huis maar tegen komt. Dat er ook nog jonge ratten in zitten kan zomaar gebeuren.

Ratten in huis

Het is natuurlijk wel zo als je het huis netjes schoon houdt en je zorgt voor een optimale hygiëne dan zul je bijna nooit last krijgen van ratten. Is het eenmaal zover dat je al ratten in je huis hebt dan ben je te laat met het poetsen van je huis. Heb je ratten in huis dan kun je maar het beste meteen beginnen met het bestrijden van de ratten.

 • Je begrijpt dat een rat ook moet eten, dus zullen er in of rond het huis voedselbronnen zijn. Wil je beginnen met het bestrijden van de ratten dan kun je het beste de voedselbronnen afsluiten en verwijderen.
 • Je moet voedsel goed verpakken, je doet dit door voedsel te verpakken in trommels of bakken van hard plastic of metaal. Ook moet je goed opletten met voer wat is bestemd voor huisdieren, je moet dit voer nooit laten liggen als het op de grond is gevallen.

Ratten bestrijden

In de avond kun je om de ratten te bestrijden het beste alle ramen en deuren dicht houden, zitten er gaten of grote kieren in de muren dan moet je ook deze dicht maken.

 • Let goed op de openstaande putjes, kelderraampjes of lege leidingen die stuk zijn als je ratten wil gaan bestrijden.
 • In ieder huis heb je wel een kruipruimte of spouwmuren, ook hier moet je er voor zorgen dat deze goed zijn afgesloten. Ook een kattenluikje kan er voor zorgen dat je ratten in huis kunt krijgen.
 • Het afval wat je hebt moet je buiten bereik van de ratten houden, zorg er voor dat er geen afvalhopen in je tuin voorkomen.
 • Als je afval in een vuilniszak hebt gedaan dan kun je deze vuilniszak het beste in een bak zetten die van metaal of van hard plastic is.

Ratten bestrijden met rattengif

Om ratten echt te kunnen bestrijden is er eigenlijk maar één optie. Het gebruik van rattengif zal er voor zorgen dat je van de rattenplaag af kunt komen.

 • Als je echt last hebt van een rattenplaag en je wil de ratten gaan bestrijden kun je het beste iemand inschakelen die op een professionele manier ratten kan bestrijden.
 • Heb je iemand met ervaring om de rattenplaag te gaan bestrijden dan kan deze ongeveer inschatten hoe groot de rattenplaag is, daarna zal hij het nest op gaan zoeken en de hoeveelheid vergif hier op aanpassen.
 • Je kunt ook een rattenval gebruiken om de ratten in huis te gaan bestrijden, maar dit heeft alleen maar resultaat als je maar een paar ratten in of rond het huis hebt.
 • Heb je een grote hond of kat dan kunnen deze ratten wegjagen, maar vergis je niet in de rat deze is zo brutaal dat hij de hond of de kat gerust aan durft te vallen.
 • Als je eenmaal ratten in of rond het huis hebt moet je deze altijd (blijven) bestrijden.

Muizen in huis

Muizen zijn diertjes die zich erg snel voort kunnen planten, je kunt binnen een korte tijd een heuse muizenplaag in je huis hebben. Het is daarom ook erg belangrijk dat je de muizen zo snel mogelijk gaat bestrijden. Als je er zelf voor zorgt dat de muizen een veilige en warme schuilplaats in je huis hebben dan is het voor een muis wel erg aantrekkelijk om er een nest in te gaan maken.

 • Muizen zul je niet zien als je bijvoorbeeld een kat in huis hebt.
 • Het nest van een muis zal zo zijn gemaakt dat er geen ratten, uilen en andere dieren bij kunnen komen, je kunt ze meestal vinden in een goed geïsoleerde ruimte waar de ingang zeer klein van is.
 • De meeste muizen die je in Nederland hebt slapen buiten in een holletje, dit zijn de spitsmuizen, de bosmuizen en de veldmuizen.
 • Ook heb je dan nog een muizensoort in Nederland die graag in huis leeft, dit noemen ze dan de huismuis. Heb je een huismuis in huis dan zal deze meestal zijn nest hebben op de zolder, in de spouwmuur of tussen de plafonds.
 • Een huismuis houdt zich in leven met noten, eikels, kastanjes en al de voedselresten die je laat liggen.
 • Heb je een huismuis in huis dan zul je deze altijd in de nacht horen, je hoort dan het getrippel en het geknaag van de muis.

Muizen in huis bestrijden

Als het zo is dat je muizen in huis hebt dan kun je drie dingen doen, je kunt de muis vangen, je zou kunnen proberen de muis te verjagen en je kunt de muis doden.

 • Ben je een dierenvriend dan zul je zeker proberen de muis levend te vangen.
 • Je kunt een muis vangen met een kooitje wat ze ook de levende muizenval noemen.
 • In het kooitje leg je wat voedsel voor de muis en je wacht dan af wat de muis gaat doen.
 • Als het zover is dat de muis het voedsel pakt hoor je het poortje achter de muis dichtvallen.
 • Heb je de muis gevangen kun je deze weer terug in de natuur zetten.
 • Het is natuurlijk wel zo als de gevangen muis ergens een nestje met jonge muizen heeft zitten ze ook allemaal dood zullen gaan.

Muizen en katten

Wil je de muizen verjagen dan kun je dat nergens beter mee doen dan met een kat. Koop je een kat en deze zal er een gewoonte van maken om achter muizen aan te jagen. De muizen zullen in dat geval snel zijn verdwenen. Je moet natuurlijk wel een kat kopen waar actie in zit, als je dit doet zullen de muizen snel ergens anders gaan wonen.

Ongedierte

Je kunt een muis ook als ongedierte beschouwen, je kunt dan de muis ook doden met een normale muizenval. De beste manier om muizen definitief te bestrijden is het gebruiken van muizengif. Muizengif bestaat uit korrels die je ergens neer moet leggen. De muis die de korrels eet zal inwendige bloedingen krijgen en helemaal uitdrogen. De korrels die je hebt gestrooid zal een muis ook aan de jongen geven als voedsel. Omdat de muizen zullen uitdrogen als je deze vergif hebt gegeven, zullen ze maar een paar dagen stinken, hierna zijn ze zo droog dat je ze niet meer zult ruiken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Astrid-de-Wilde
Aantal keer gelezen: 4104x
Toegevoegd: 11-01-2016 15:24
Gewijzigd: 24-03-2016 14:20

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!