Radiator

Een radiator plaatsen? Dat doe je zo!

RadiatorWie niet heel erg technisch is, denkt al gauw dat de portemonnee getrokken dient te worden als er lastige klussen in het verschiet liggen. Bijvoorbeeld het plaatsen van een radiator. Maar de moeilijkheidsgraad van deze klus valt reuze mee! Straks wordt je woning namelijk comfortabel verwarmd door de verwarmingselementen die je helemaal zelf hebt aangelegd! Hoe? Dat vertellen we je graag in dit artikel. Lees in het volgende stappenplan hoe jij je radiator aanlegt.

Het stappenplan

Nou, eerder de stap vóór het stappenplan; de voorbereiding. Er zijn namelijk een aantal materialen en gereedschappen vereist om de klus tot een goed einde te brengen. We hebben ze even overzichtelijk voor je opgetekend:

Materialen

  • Buisrozet (15 mm, 2X)

  • CV buis (15 mm)

  • Knel bochtjes (15 mm)

  • Knel koppelstuk (15 ½”, 2X)

  • Knel puntstuk (2X)

  • Knelringen (15 mm)

  • Leidingbeugels

  • Pluggen (10 mm)

  • Pluggen (6 mm)

  • Radiator

  • Radiatorkraan

  • Radiator ophangbeugels

Gereedschappen

  • Boormachine

  • Pijpenbuigtang

  • Pijpensnijder

  • Plamuurmes

  • Rolmaat

  • Schroevendraaier

  • Steeksleutels

  • Steenboor (8 mm)

  • Steenboor (10 mm)

  • Waterpas

  • IJzerzaag

Ben je geslaagd in het bijeenbrengen van alle zaken op dit boodschappenlijstje? Dan is het tijd om aan de slag te gaan!



Stap 1: Kies de perfecte radiator uit

We gaan er hier even van uit dat je woning al een radiator had en dat je die wilt vervangen. Dan is het goed om stil te staan bij de vraag waarom. Was ie defect? Of had ie niet de juiste capaciteit? In dat laatste geval bevelen we je van harte aan om voor een exemplaar te kiezen van hetzelfde formaat maar dan met een extra paneel. Het nadeel hiervan kan zijn dat dit paneel kostbare ruimte inneemt en in het oog springt, maar dat hangt geheel van je interieurindeling af. Het voordeel is echter dat een radiator met dezelfde breedte en hoogte dezelfde aansluitpunten heeft als zijn voorganger! Een hoge gebruiksvriendelijkheid en esthetiek vind je terug in de Radson radiatoren.

Stap 2: Ontkoppel je cv

De cv installatie dient helemaal uitgeschakeld te zijn en de stekker verwijderd uit het stopcontact. Draai de te vervangen radiator(en) vervolgens helemaal open, evenals andere exemplaren die zich op dezelfde en/of hogere verdiepingen bevinden.

Stap 3: tap de cv installatie af

Hiervoor moet je eerst het aftappunt van de cv installatie vinden. Deze bevindt zich in de meeste gevallen aan de onderste radiator en is te herkennen aan een kettinkje dat aan een koperen schroefdop vastzit. Sluit hierop met behulp van een slangenklem een tuinslang aan. Het andere einde van de slang leid je naar een veilige plek waar al het water kan wegstromen totdat de radiator helemaal leeg is.

Stap 4: Controleer de aftapkraan

Staat het aftapkraantje van de radiator die je wilt vervangen helemaal open en loopt er geen water meer uit? Dan is deze fase afgerond.

Stap 5: Maak de radiator los

Draai de wartels, waarmee de leidingen en het radiatorkraanhuis bevestigd zitten, er helemaal af. Schroef ook de ophangbeugels los. Daarna kun je de radiator zo uit de ophangbeugels tillen.

Stap 6: Verleg de leidingen

Althans, dat is een optie. Verzeker je er dan wel van dat ze, wanneer je ze afzaagt, minstens vier centimeter uit de vloer, muur of het plafond steken. Dit is de minimale benodigde lengte voor de knelfittingen.

Stap 7: Bepaal de positie van de ophangbeugels

Gebruik een waterpas om de positie van de ophangbeugels af te tekenen. Hierna boor je gaten van tien millimeter, zodat je de beugels erop kunt schroeven. Nu kun je de radiator ophangen. Wees er wel zeker van dat de kant van de ontluchtingsnippel twee millimeter hoger hangt dan de kant van de radiatorkraan. Vanuit de waterpas-stand moeten de beugels daarom iets worden bijgesteld.

Stap 8: Ontkoppel en herbevestig je kraanhuis

Gebruik nieuw teflontape om de schroefdraad van de puntstukken mee te omwikkelen nadat je het puntstuk van je radiator-kraanhuis en voetventiel hebt losgekoppeld. Draai deze onderdelen respectievelijk bovenin de inlaat en onderin de uitlaat van de ventilator. Hierna kun je het radiator-kraanhuis aan de zojuist geplaatste puntstukken herbevestigen.

Stap 9: Maak de leidingen op maat

Indien nodig kun je eerst je leidingen op maat maken, om ze vervolgens met elkaar te verbinden. Met beugels worden leidingen op de muur vastgezet. Als je een designradiator installeert, zie je de beugels sowieso al niet; die worden netjes achter het element uit het zicht gehaald. Om deze reden raden we je met klem aan om de leidingen te schilderen, indien gewenst of nodig, voorafgaand aan de definitieve montage van de radiator.

Stap 10: Koppel de radiatorkraan

Nu is het tijd om de aanvoerleiding aan de radiatorkraan te bevestigen en de afvoerende leiding met behulp van een knelpuntstuk te koppelen aan het voetventiel. Dit laatste onderdeel moet helemaal open staan, zodat het warme water direct na het bijvullen kan circuleren

Stap 11: Sluit de cv-ketel aan ontlucht het systeem

Plug de stekker van de cv-ketel terug in het stopcontact en vul de installatie bij. Vervolgens ontlucht je het systeem, een stap die je herhaalt zodra de installatie de juiste druk heeft bereikt. Werk de gaten van de oude ophangbeugels efficiënt weg met muurvuller.

Stap 12: De puntjes op de i zetten

De doorvoergaten van de leidingen worden helemaal onzichtbaar door rozetten er overheen te plaatsen. Met behulp van speciale hittebestendige lak kun je deze onderdelen voorzien van elke kleur die je maar wilt. Ontvet ze tevoren wel goed en schuur ze licht op. Alleen dan krijg je een resultaat waar je uiterst tevreden mee zult zijn.

 

Zeker als je dit soort klussen niet iedere dag doet, is het helemaal niet raar om alle stappen rustig nog een aantal keren door te nemen. En ga héél goed de lijst met benodigdheden en materialen na! Schroom niet om de medewerkers van de bouwmarkt waar je je aankopen doet om advies te vragen.

 

Maar behalve dat je jezelf veel geld bespaart door geen monteur in te hoeven huren, geeft het zelf opknappen van dit karwei ook nog eens extreem veel voldoening.

Vermogen berekenen

Nu weet je hoe je een radiator moet installeren, maar het is ook van belang dat je de juiste radiator bevestigd. Om de juiste radiator te vinden moet je een aantal factoren in kaart brengen, namelijk: De inhoud van de ruimte in m3, De gewenste kamertemperatuur, De isolatiegraad van het huis en andere correctiefactoren. Op basis van deze factoren kun je berekenen hoeveel vermogen jouw radiator moet hebben. Lukt het je niet om een berekening te maken, dan is het verstandig om een vakkundige in te schakelen. Zo weet je zeker dat je de juiste radiator bevestigd.

 

Heel veel succes toegewenst!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 2436x
Toegevoegd: 30-05-2018 10:51
Gewijzigd: 03-06-2018 13:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!