Tocht in huis? Deze tips verminderen tochtproblemen!

Tocht in huis? Deze tips verminderen tochtproblemen!

Tocht in huis? Deze tips verminderen tochtproblemen!Tocht is niet comfortabel en wenselijk. Helemaal nu gasprijzen de lucht in zijn geschoten. Veel Nederlanders willen besparen op de elektriciteitsrekening nu hun contract afloopt of afhankelijk zijn van een variabel contract. Reden genoeg om nu al actie te ondernemen en niet te wachten tot de wintermaanden aangebroken zijn. Lees daarom onderstaande tips om tocht tegen te gaan.

De meeste mensen kunnen op gevoel wel achterhalen waar die tocht nou vandaan komt. Kun jij dit niet of zijn er zoveel tochtplekken in huis? Dan hebben wij een aantal manieren om tocht te vinden. Met een infrarood-thermometer zie je snel waar de warme en koude plekken zich bevinden. Een infrarood-thermometer meet hoeveel straling er van een object afkomt. Hoe meer straling, hoe warmer het is. Er zijn een aantal andere manieren om te meten waar toch die tocht vandaan komt.

  • Met de hand. Is je hand nat, dan voel je de luchtstroom nog beter.
  • Een kaars of ander vuur. Deze trekt naar de luchtstroom toe.
  • Rook. Voor de rokers onder ons wellicht een optie?

Maak gebruik van PUR, siliconenkit of tochtstrips.

In iedere woning kan het tochten, ook in nieuwbouwwoningen. Nieuwebouwhuizen zijn met de normen, op het gebied van isolatie, van nu gebouwd. De kans dat je in deze woningen last hebt van tocht is vele malen kleiner, aangezien deze luchtdicht gebouwd. Daarbij zijn deze huizen voorzien van allerlei soorten isolatie die vroeger nog niet bestonden. Woon je in een mooie oude woning? Dan kan het niet anders dan dat er veel kleine kiertjes, naden of gaten in de woning zitten. Al deze kleine gaten laten warme lucht ontsnappen, waardoor koude lucht naar binnen trekt. Rond deur- en raamkozijnen zitten vaak de meeste problemen. Loop deze goed na en controleer alle naden en gaten. Controleer de kitranden ook goed! Kit de kozijnen en ramen eventueel opnieuw met siliconenkit indien de kitvoegen er slecht uitzien. Plaats bijvoorbeeld tochtstrips of tochtprofielen onder deuren. Zie je grote gaten in muren, plafonds of daken? Kies voor een goed isolerend purschuim om deze gaten te vullen.

Andere veel voorkomende plekken waar kieren en naden zitten zijn de meterkast, leidingen, kruipluiken, brievenbussen en de buitendeur.

  • Het kruipluik is simpel te verbeteren door tochtband of tochtstrips te plakken tussen de kieren voor een betere afsluiting. Door zowel het luik als de matrand, waar het luik in ligt, te beplakken met een tochtband kan dit luik altijd nog open.
  • Bij leidingen vilt, wol, sisal of kokos. Pak de leidingen die langs de muren en door plafonds, kruipruimtes en verdienpingsvloeren lopen in met isolatiemateriaal. Hierdoor dicht je de gaten beter af, maar is er ook minder warmte verlies van de centrale verwarming die warm water aanvoert. 

Gebruik bij brievenbussen tochtborstels. Bij brievenbussen die in de gevel geplaatst is kun je eventueel de betimmering aan de binnenkant extra isoleren.

Plaats dubbel- of triple glas.

Deze tip is niet haalbaar voor iedere portemonnee. Toch is dit in ingreep met veel effect. Naast spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en nieuwe (kunststof) kozijnen is het vervangen van glas één van de best werkende maatregel om te isoleren en tocht tegen te gaan. Voel je veel tocht wanneer je voor een raam staat? Dan is dit raam een grote tochtplek. Geen budget om dit alles te doen? Neem voorzetramen, monumentglas, raamfolie of eventueel vitragegordijnen, deze werken isolerend. Wil je het goed voor elkaar hebben kies dan tenminste dubbelglas.




 

Plaats radiatorfolie

Het gedeelte van de muur onder het kozijn tot aan de vloer wordt ook wel borstwering genoemd. Dit is de plek waar in de praktijk vaak een radiator wordt opgehangen. Een radiator straalt warmte naar alle kanten, dus ook richting de muurkant. Indien niet geïsoleerd gaat er via deze muur veel warmte verloren,  waardoor de radiator meer werk moet verrichten om het in de ruimte aangenaam te maken. Door achter de radiator een radiatorfolie te plaatsen weerkaatst deze folie de warmte terug. Radiatorfolie is een aluminium folie die geen warmte opneemt waardoor de warmte teruggestuurd wordt de ruimte in.

Hoe radiatorfolie plaatsen?

De folie kan zowel tegen de muur als tegen de achterkant van de radiator geplakt worden. Meestal wordt er voor gekozen om de folie aan de radiator te bevestigen. Plaats je de folie op de muur dan blijft dit vaak zichtbaar. Door het op de radiator te plakken is de folie vrijwel onzichtbaar. Voor de warmte afgifte van de radiator is het in de meeste gevallen beter om de folie op de muur achter de radiator te plaatsen.  Ook bij radiatoren met één plaat is het beter om de folie te bevestigen tegen de muur om te voorkomen dat de warmteafgifte verslechterd

Plaats een Radiatorventilator

Naast deze folie zijn er tegenwoordig ook radiatorventilatoren verkrijgbaar. Deze kleine ventilators plaats je zonder gereedschap eenvoudig tussen de radiator aan de binnenkant, waardoor je de ventilator niet eens ziet. De ventilator zorgt er voor dat de warme lucht rond de ventilator zicht beter verplaatst de ruimte in. Met een radiatorventilator bespaar je tot 22 procent op je energiefactuur. Deze Nederlandse uitvinding bestaat al sinds 2020 en won ook al de beste prijs van groenste idee.

Door de verspreiding van warme lucht is de kamer sneller warm en dus minder energie nodig om een fijne temperatuur te bereiken. De verwarmingsketel hoeft minder hard te werken. Een gemiddelde CV behaalt een watertemperatuur van 80 graden. Met een radiatorventilator is niet nog maar 60 graden. Hierdoor zou je als 10 procent minder gas verbruiken, wat uiteindelijk een besparing van 1350 kuub per jaar oplevert. Nog een paar voordelen:
  

  • Duurzaam
  • Zeer Betaalbaar, een set kost rond de €60,-
  • Lage Elektriciteitsverbruik, +/- 20 cent per jaar.
  • Makkelijk te installeren
  • Zeer stil, slechts 20 decibel.
  • Maak ze af en toe schoon vanwege  stof in de ventilatoren.


Bij goed geïsoleerde huizen is de kans op condensvorming aanwezig. Mocht je van alles gedaan hebben om je huis tochtdicht te maken. Dan kan het zijn dat er condensvorming ontstaat aan de binnenkant van je woning. Dit is op te lossen door af en toe een raam open te zetten en goed te ventileren. Doe dit op de momenten dat je niet of nauwelijks je woning verwarmd.

Uitbesteden?

Kun je alle tochtplekken niet vinden of blijft je huis koud en kil? Dan is het misschien een oplossing op een specialist te zoeken. Er zijn gespecialiseerde inspectiebedrijven op het gebied van isolatie. Isolatiegebreken en comfortklachten kunnen vele oorzaken hebben. Specialisten voeren een isolatie controle uit met blowerdoor, thermografie en endoscopie. Hierbij worden naast de kieren, naden en gaten ook de luchtlekken, vochtplekken, schimmelvorming , isolatiefouten en koudebruggen in kaart gebracht. Is het huis dus al geïsoleerd, dan is door middel van deze scan te zien waar dit niet goed gedaan is. Deze nulmeting kan voor iedereen die wil besparen en het huis beter wil isoleren een verstandige keus zijn.!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Kit247
Aantal keer gelezen: 1385x
Toegevoegd: 11-05-2022 15:23
Gewijzigd: 18-01-2023 10:01

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!