Droom jij ook wel eens van een huis vol kriebelbeestjes? Zolang het een droom is valt het allemaal wel mee, je wordt wakker en weg zijn de beestjes. Maar het kan ook wel eens werkelijkheid worden dat door jouw keuken over de vloer en zelfs in de keukenkastjes mieren kruipen. Zelfs in de jampot en het pak suiker zitten mieren. Vervelend, maar vooral ook vies! Ben je dan een huisman of huisvrouw die de boel niet goed genoeg schoon houdt? Nee, ben gerust, je kunt dit niet altijd voorkomen met poetsen, want wat jij niet ziet of ruikt doen de mieren wel. Mieren kunnen jouw keuken uitzoeken als er een keer is geknoeid met suiker bijvoorbeeld wat je niet hebt gezien, of er zit wat jam op het aanrechtblad dat je niet meteen ziet. Zij ruiken dat en stippelen een bepaalde weg uit van en naar het mierennest, enkele mieren komen en de rest volgt straks. Daar ben je uiteraard niet blij mee. Er is buiten plaats genoeg voor die kriebelbeestjes, maar wat ga je er aan doen?
Wanneer je mieren in huis ziet rondkruipen kun je de ongediertebestrijding bellen. Zij heeft zelfs een spoeddienst en je kunt ook op zaterdag en zondag haar hulp inschakelen. Haar aanpak is effectief. Ze reageert meteen na jouw oproep, zelfs in het weekend staat ze klaar na één telefoontje. Volgens de professional hebben de huis- ,tuin- en keukenmiddeltjes slechts voor een klein deel effect. Er worden dan wel enkele mieren gedood, maar de meesten blijven leven en volgen de andere mieren op. Er blijven nog veel mieren over, die zich voortplanten. De overlast kan even wat minder zijn, maar komt gewoon weer in alle hevigheid terug. Een effectieve bestrijding wordt uitgevoerd door de bestrijdingsdienst. Terwijl de professional in jouw huis of tuin de mieren bestrijdt, moet jij je huis of tuin verlaten. Men werkt namelijk met een giftige stof.
Een mierennest kan bestaan uit enkele duizenden en soms zelfs wel uit meer dan één miljoen mieren. Zie jij het al voor je? Mieren zijn harde werkers en ze werken goed samen. Elke groep mieren heeft een taak. Heb je in je keuken enkele mieren gezien en staan er onafgedekt zoete etenswaren, dan kun je er op rekenen dat er binnenkort een mierenplaag ontstaat. De mieren laten namelijk voor hun nestgenoten een bepaalde geur (feromonen) achter, zodat deze het spoor naar jouw lekkere zoete etenswaren kunnen volgen. Binnenkort ziet het zwart van de mieren. Dan is er sprake van een mierenplaag. Zorg ervoor dat voedsel hygiënisch is verpakt, afgedekt staat, ook in de koelkast. Wist je dat een bepaalde soort mieren ziektes over kan brengen op de mensen, wanneer zij over je eten lopen? Let op, zeker ook in de zomer als je buiten eet. Laat geen voedsel in de open lucht staan, dek alles goed af, ruim afval netjes op, plaats geen open vuilnisbak. Deze laatste is een 5 sterren restaurant voor de mieren en werkt als een lokdoosje met het verschil dat de mieren hiervan niet dood gaan.
Mieren wonen in een zogenaamde kolonie. Deze kolonie is opgebouwd uit één of meer koninginnen, werksters en jonge mannetjes. De groep werksters is het grootste en onderling wordt het werk verdeeld: kinderverzorgsters, soldaten, mieren die het nest onderhouden, verkenners en verzamelaars. Mieren behoren tot de wespachtigen, de gravende wespensoort. Let eens op de bouw van een mier en ook op die van een wesp. Zie jij de overeenkomsten? Mieren kunnen agressief zijn (met name de rode bosmieren) en steken/bijten met hun gifangel. Ze spuiten mierenzuur in de wond. Meestal geeft dat slechts wat irritatie, er is een heel klein percentage van de bevolking dat allergisch is voor een mierenbeet.
Ben je gebeten door één of meer mieren dan zul je last hebben van een huid die licht opzwelt, een brandend gevoel, jeuk en uitslag. Het advies is om vooral niet te krabben, dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gebruik alcohol, betadine of dettol om de wond of wondjes te ontsmetten. Azijn op de wondjes zorgt ervoor dat de jeuk verdwijnt, waardoor je ook niet meer (of in elk geval minder) de behoefte hebt om te krabben, komkommer helpt ook. Je kunt bij veel last Azaron of Prrrikweg gebruiken of een andere verzachtende crème, die de jeuk vermindert.
Een particulier mag zelf mieren bestrijden. Hij dient zich wel aan bepaalde veiligheids- en milieuregels te houden. Mieren zijn niet agressief en bijten slechts ter verdediging, dus waarom wil jij ze dood maken? Wanneer mieren buiten verblijven hoef je er enkele last van te hebben. Binnenshuis is een ander verhaal en is het heel begrijpelijk dat je van die mieren af wilt. Lokdoosjes, chemische producten, diverse poeders kunnen je daarbij helpen. Let op waar en hoe je dit vergif gebruikt. Zijn er kleine kinderen in huis? Heb je huisdieren? Neem voorzorgsmaatregelen, zodat zij niet in aanraking komen met het vergif. Gebruik je poeder, een niet giftige zoals bakpoeder, maïzena of iets dergelijks, dan kun je deze gerust bij de ingang strooien, de plek waar de mieren binnenkomen. Mieren houden er niet van als er poeder aan hun pootjes kleeft, dus zij zullen deze plek vermijden. Missie geslaagd! Geen vergif of andere schadelijke producten nodig. Is het niet afdoende, zitten de mieren al binnen, dan moet je rigoureus te werk gaan. Je belt de ongedierte bestrijdingsdienst of gebruikt agressieve middelen. Buitenshuis is het ongepast om dieren te bestrijden die niet agressief zijn, zeker ook omdat er ook andere dieren slachtoffer kunnen worden van jouw chemische middelen en denk om het milieu. Denk dus even goed na of die bestrijding noodzakelijk is. Weet wat je doet als je buiten de mieren bestrijdt. Je moordt een hele kolonie hardwerkende beestjes uit! Maar helaas, soms kan het echt niet anders.
Rode mieren komen het meeste voor in de bossen. Zij zijn veel agressiever dan de "gewone" mieren. Wanneer je de pech hebt, om in het bos op een rode mierennest te gaan zitten, dan zul je dat niet snel vergeten. Je wordt aangevallen door de rode mieren, de beten van de rode mieren zorgen voor een brandende en stekende pijn. Soms is de reactie bij iemand zo hevig, een allergische reactie, dat er medische hulp moet worden gezocht.
Mieren komen in huis voor, maar het is een feit dat mieren liever buiten wonen. Als mieren buiten alles vinden wat ze nodig hebben, zullen ze niet snel een huis binnengaan. Wanneer er echter rondom hun nest niet voldoende eten te vinden is, zullen ze verder gaan zoeken en komen ze misschien wel bij jou in de keuken of in de hal. Ze kunnen onder de deur door kruipen, dus om binnen te komen hoeft de deur niet open te staan. Ze komen binnen als ze zoete etenswaren ruiken. Wanneer je een pak hagelslag hebt laten vallen, je hebt denk je alles opgeveegd, maar er zijn nog korrels op de vloer achtergebleven, dan wordt dat door de mieren snel ontdekt. Wanneer er een paar mieren zijn, volgt de rest ook snel. De eerste mieren laten namelijk een spoor na, zodat de andere dat kunnen volgen, op weg naar een feestmaal!