Zo kun je zelf makkelijk beton storten

Zo kun je zelf makkelijk beton storten

Zo kun je zelf makkelijk beton stortenJe kunt beton storten natuurlijk overlaten aan een professional, maar het is ook heel goed zelf te doen! Je moet alleen weten waar je moet beginnen en waar op te letten. We leggen je hieronder alle stappen uit voor het storten van beton. Zo kun je zelf aan de slag met een nieuwe oprit, een garagevloer of fundering voor een uitbouw. Waarvoor wil jij beton storten?

Voorbereiding van beton storten

Voordat je zelf aan de slag gaat met beton storten is het verstandig om je goed voor te bereiden. Bij een goede voorbereiding hoort het juiste gereedschap, voldoende mankracht en een goede bereikbaarheid van de locatie.

Vaak wordt gesproken van minimaal 3 werknemers, afhankelijk van de hoeveelheid die je wilt storten. Wanneer je ervoor kiest om beton zonder pomp te bestellen heb je voldoende kruiwagens nodig om het mortel vanaf de betonwagen naar de stortlocatie te brengen. Hiervoor is het handig een extra kruiwagen als ‘lek’kruiwagen te gebruiken.

Daarbij is natuurlijk beschermende kleding, schoenen en handschoenen van belang om jezelf te beschermen tegen het mortel. Beton kan namelijk voor huidirritatie zorgen. Een overal en werklaarzen zijn hierdoor aan te raden.

Het juiste stortgereedschap

Om het jezelf tijdens het storten makkelijk te maken is het juiste gereedschap natuurlijk al het halve werk. Afhankelijk van het te storten object heb je de volgende gereedschappen nodig:
-        Betonharken
-        Scheppen
-        Afwerkspanen
-        Trilnaalden
-        Afwerkreien
Het is hierbij altijd verstandig om het gereedschap direct na gebruik schoon te maken, zodat het mortel niet kan uitharden. Hierdoor kun je het voor een volgende klus weer gebruiken!

Bescherm de omgeving

Beton kan tijdens het storten behoorlijk gaan spatten, waardoor het aan te raden is om naast jezelf ook de omgeving goed te beschermen. Je kunt dan ook het beste de wanden en andere zaken afplakken met zeil of plastic. Tijdens beton storten kan het mortel tot wel een meter hoogte opspatten.
Zorg er daarom ook voor dat je voldoende afstand houdt en je gezicht beschermt. Bij aanraking kan het mortel huidirritaties of zelfs brandplekken tot gevolg hebben. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Begin met de bekisting voor beton

Om ervoor te zorgen dat je na het beton storten een vloer hebt die op zijn plek blijft moet je beginnen met het aanleggen van een stevige bekisting. Dit zorgt er namelijk voor dat het mortel ingesloten wordt, wat alles op zijn plek houdt en de randen netjes afwerkt.

De bovenkant van een bekisting moet dezelfde hoogte hebben van de vloer of fundering die je gaat storten. Deze hoogte moet je dus afstemmen op de toepassing. Zo hoeft een woonkamervloer minder dik te zijn dan een garagevloer. De laatste ondergrond moet waarschijnlijk een stuk meer gewicht dragen, denk aan een auto en zwaar gereedschap, dan een aantal meubelstukken.

In sommige gevallen zal het nodig zijn om voor het leggen van de bekisting eerst graafwerkzaamheden uit te voeren, bijvoorbeeld wanneer je een goede fundering voor een tuinhuis of schuur wilt storten.





Een juiste wapening aanleggen

In de bekisting leg je de wapening neer. Dit zorgt voor een stevige fundering en voorkomt scheuren bij het uitharden van het beton. De ijzers zorgen er namelijk voor dat trekkrachten worden opgevangen, waardoor ook bij intensief gebruik geen grote barsten of scheuren zullen ontstaan.

Een wapening of betonijzer kun je (laten)vlechten en stellen met hoogteblokken, afhankelijk van jouw bekisting. Gemiddeld wordt een wapeningsnet van 8mm gebruikt, met een maaswijdte van 15cm voor een dikke, stevige vloer. Ga je voor een extreem dikke vloer die veel draagkracht moet hebben? Dan is een dubbele bewapening aan te raden.

Aan de slag met beton storten

Tijdens het storten is het belangrijkste om het mortel gelijkmatig over de vloer te verdelen. Je kunt het beton zelf gaan verdelen met kruiwagens of laten verdelen door een speciale betonpomp, die vanuit de cementwagen al het mortel oppompt en kan verdelen. Dit scheelt een hoop kracht, waardoor je meer energie overhoudt voor een mooie afwerking.

Ongeacht de manier is het verstandig om de storthoogte goed in de gaten te houden met een waterpasinstrument, bijvoorbeeld een laser. Zo weet je zeker dat je een vlakke ondergrond aan het creëren bent.

Gestorte vloer uitvlakken

De ondergrond kun je gemakkelijk afvlakken met een zogenoemde reilat. Hiermee kun je met zigzagbewegingen over de vloer gaan om alles goed te verdelen. Na het reien kun je nog een keer alles egaliseren met een metalen spaan. De hoeken kun je het beste vullen met een troffel.

Het is belangrijk dat je tijdens het storten let op de vorming van luchtbellen in het beton. Deze kun je handmatig verwijderen met een trilnaald of een oppervlaktetriller. Dit verdicht het beton en zorgt voor een stevige constructie.

Afwerking na het drogen

Vers gestort beton kost gemiddeld 28 dagen om uit te harden. Hierbij zal al het vocht uit de vloer onttrekken, met een stevige ondergrond tot gevolg. Wel kun je er al een paar uur na het storten overheen lopen.

Om ervoor te zorgen dat de vloer niet uitdroogt is het verstandig de vloer te besprenkelen met wat water en vervolgens af te dekken met plastic folie. Het uitharden is namelijk een chemische reactie, waarbij het water zich moet binden aan het mortel. Wanneer het water teveel verdampt of verzakt droogt het mengsel uit en wordt het niet goed hard, met een zwakke fundering tot gevolg.

Weet je zeker dat de vloer helemaal is uitgehard? Dan kun je verder met het afwerken van de vloer. Zo kun je kiezen voor verschillende afwerkingsmethoden.

Vlinderen

Middels beton vlinderen verdicht je de toplaag en zorg je dat deze goed gaat hechten aan het bulk beton. Tevens maakt dit de vloer waterdicht en mooi egaal. Het ruwe oppervlak na het storten krijgt nu een wolkachtige uitstraling. Hierna kun je de vloer verder afwerken met bijvoorbeeld betonverf.

Egaliseren

Na het drogen is beton nog niet volledig egaal, dus wil je dit afwerken met een mooie vloer zul je eerst de ondergrond moeten egaliseren met een speciaal egaliseercement, ook wel egaline genoemd. Dit mortel is een stuk dunner waardoor het mooi uitvloeit, met een strakke ondergrond tot gevolg.

Polijsten

Het polijsten van beton bevat een techniek waarbij de vloer met schuurmachines wordt verdicht en tegelijkertijd van een glanzende coating wordt voorzien. Je kunt een vloer polijsten met een diamantschuurmachine waarbij je begint met een grove korrel en daarna afbouwt naar een fijnere korrel. Dit doe je twee of drie keer voor het mooiste resultaat van een industriële vloer.

Waarvoor wil jij beton storten?

Ben jij na het lezen van dit artikel geïnspireerd en wil je zelf aan de slag? Dan heb je natuurlijk goede producten nodig. Je kunt mortel zelf aanmaken door specie bij de bouwmarkt te kopen en zelf aan te lengen, maar je kunt natuurlijk ook kant en klaar beton bestellen. Hierdoor wordt alles op locatie geleverd en kun je direct aan de slag met beton storten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: betondirekt
Aantal keer gelezen: 649x
Toegevoegd: 22-12-2022 14:16
Gewijzigd: 02-01-2023 14:33

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3734 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!