Droomtuin

Van begin tot eind komt een droomtuin helemaal uit jou

DroomtuinJe kunt jouw persoonlijke natuuroord zelf ontwerpen of het door iemand laten doen, de eindregie blijft altijd bij jou. Lees hier hoe je jouw droomtuin zelf kunt realiseren!

In den beginne…

Zelfs de Hof van Eden moest ergens beginnen. Jouw paradijs vormt hierop geen uitzondering. Het voordeel is echter dat je geen hogere machten hoeft in te schakelen om tot een prachtig eindresultaat te komen. De inspiratie moet namelijk helemaal uit jouzelf komen! Nou ja, externe motivatie is er ook, uiteraard. Maar je hebt het eindresultaat helemaal zelf in de hand, willen we maar zeggen. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe je de metamorfose van jouw tuin aanpakt. Het omvat een hoop denkwerk, heeft behoorlijk wat voeten - en handen! - in de aarde maar als de zomer eenmaal aanbreekt, blijkt het alle moeite meer dan waard.

Moodboard

De sfeer die jouw tuin moet uitstralen is allesbepalend. En heel persoonlijk! Bekijk daarom welke stijl je het meeste aanspreekt voor je eigen hof door voorbeelden bij elkaar te sprokkelen. Tuinmagazines bieden je de mooiste afbeeldingen en inspireren je met de meest kleur- en geurrijke bloemen. Maar ook de specifieke aanleg en verdeling ervan komt hier in terug. Verzamel ook voorbeelden van diverse kleuren die je graag in jouw tuin terug zou willen zien komen. Op basis daarvan kun je verschillende bloemen en planten uitkiezen die cruciaal zijn voor het realiseren van je dromen. En vergeet niet tuinmeubelen en accessoires uit te kiezen die hier perfect bij passen! Heb je het totaalplaatje een beetje in je hoofd? Documenteer dit dan zo goed je kunt op ee4n moodboard, zodat we naar het kostenplaatje kunnen gaan kijken.Budgetteren kun je leren

Dit is het moment waarop je bepaalt in hoeverre jouw droomtuin haalbaar is. Niet getreurd, als je het hele proces slim aanpakt, kun je achteraf je tuin nog aanpassen! Houd bijvoorbeeld ruimte over voor een vijver als die niet in één keer gerealiseerd kan worden. Door het budget en het moodboard met elkaar te combineren, kom je tot een tuinontwerp.

Hieronder vind je een handig overzicht van de gemiddelde kosten - inclusief btw - die diverse facetten van een nieuwe tuin met zich meebrengen. Met nadruk op gemiddelde; de prijzen kunnen nogal fluctueren op basis van je gekozen leverancier(s) en winkels.

Kosten hovenier

Meten is weten

Voordat je allerlei zaken gaat bestellen en veranderen, is het van belang dat je weet hoe groot de oppervlakte van je tuin precies is. Neem daarom goed de tijd om alle maten van je tuin precies op te meten en te noteren. Ook de ligging van je tuin is cruciaal. Want waar schijnt de zon rijkelijk en waar juist niet? Kun je hier verandering in aanbrengen? Wil je dat? Je wilt immers goed op de hoogte zijn van alle plekken waar je tuin juist wel of niet veel zonlicht opvangt. Zo bepaal je waar je bomen en planten worden geplant. En waar eventueel je kassen komen te staan en/of ruimte vrij moet worden gehouden voor je moestuin.

Wat wil ik in mijn tuin?

Natuurlijk kan er ruimte zijn voor impuls aankopen, zolang er ruimte voor is in je tuin. Maar wat er allemaal in moet komen te staan is echt iets waar je van tevoren goed over na wilt hebben gedacht. Je wilt toch immers dat je hof straks een uniforme uitstraling heeft in plaats van een jungle vol lelijke contrasten? Stem daarom alles zo goed mogelijk op elkaar af. Bloemen, planten, meubels, etc. En bedenk hoe je vijver zich straks tot je tuin verhoudt. Hier kun je bovendien nog meer versieringen in kwijt. Bijvoorbeeld prachtige waterornamenten die een lust zijn voor het oog en een heerlijk kabbelgeluid aan het water geven. Je kunt ervan genieten in je nieuwe tuinmeubelen of op een kleedje op je gazon! Wat voor meubilair, ornamenten en andere versieringen passen het beste jn jouw tuin? Dat bepaal je helemaal zelf!

Het ontwerpen van je tuin

Door middel van alle voorgaande stappen wordt het tijd om het definitieve ontwerp van je tuin te gaan maken. Je kunt het uittekenen met pen, potlood en papier - en gum, niet te vergeten - of gratis tuinontwerp software in te schakelen. De meest populaire voorbeelden hiervan zijn SketchUp en Garden Planner. Door al je ideeën hierin toe te passen komt je paradijs steeds dichterbij de werkelijkheid! Zodra je helemaal klaar bent met je tuinontwerp, wordt het tijd om je handen uit je mouwen te steken.

Aanleggen

Het grote moment is aangebroken! Althans, wanneer precies? We bevelen je namelijk van harte aan om te starten met het aanleggen van je nieuwe hof aan het begin van de lengte, dus in maart of april. In deze periode doe je het meeste voordeel op met de vruchtbaarheid van tuingrond, bloemen en planten. Denk bovendien goed aan de volgende zaken:

  • Ontruim je tuin voor zover dat nodig is. Dat wil zeggen, laat alleen de tegels, versieringen, bomen en planten op hun plek die je wilt behouden. Als je nieuw zand of bestrating wilt toepassen, is het van groot belang dat de grond hiervoor goed vlak is gemaakt.
  • Maak, op basis van je definitieve tuinontwerp, afbakeningen. Zo weet je zeker dat je bestrating maar ook het planten van je groenvoorziening precies klopt met hoe je het voor ogen had en komt je tuin er straks netjes uitzien. Dit is bovendien hét moment voor de aanleg van een vijver en de bouw van een hekwerk of schutting rondom je tuin.
  • Zodra je afbakening gereed is, kun je bloemen en planten gaan toevoegen. Pas als je daarmee klaar bent, zaai je het gras in. Omdat alle andere facetten van de aanleg gereed zijn, hoef je hier immers niet meer overheen te lopen.
Vergeet niet dat tijdens de aanleg van de tuin ook veel afval vrij kan komen. Het is verstandig om van te voren na te denken over het huren van bijvoorbeeld een container voor tuinafval. Zodoende kun je eenvoudig je afval kwijt. 
 

Vervolgens hoef je alleen nog maar geduld te hebben tot alles in bloei staat. En als je een moestuin hebt, moet je uiteraard nog even wachten totdat je de sappige vruchten van jouw arbeid kunt plukken. Daarna kun je gaan genieten van jouw zelf aangelegde paradijs aan huis!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1976x
Toegevoegd: 30-04-2018 16:42
Gewijzigd: 03-07-2018 20:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!