Is het gras bij de buren letterlijk groener dan bij jou? Misschien hebben zij een ander soort gras. Wanneer jij een grasmat (gras zoden) wilt leggen of gras wilt zaaien dan is het belangrijk dat je weet welk soort gras in jouw situatie het meest geschikt is. Wordt het gras intensief gebruikt of is het een siergazon? Welke soorten zijn er te koop en welke keuze is voor jou de beste? Laat je adviseren. Als de grasmat er eenmaal ligt dan ben je nog niet klaar, want gras vraagt onderhoud en dat blijft zo. Wil jij een mooie grasmat behouden dan vraagt dat regelmatig om onderhoud. Allereerst moet je de juiste keuze van het soort gras hebben gemaakt. Koop je siergras en vervolgens voetballen er elke dag kinderen op je gazon, dan zul je geen mooie grasmat behouden.
Na de juiste keuze is het van belang dat gras regelmatig wordt gemaaid met een goede grasmaaier, daarover later meer. En gebruik een goede grastrimmer, kantenmaaier. Verticuteren is van groot belang. Wellicht niet het leukste werk, maar het resultaat is verbluffend. In eerste instantie denk je dat je er een zootje van hebt gemaakt, enkele weken later heb je een prachtig grasveld. Heb je de pech dat het een langdurige periode droog is, dan is beregenen (sproeien) ook van belang. Groeit het gras niet goed dan kun je bemesten, niet overdrijven, want dan moet je vaker je gras maaien. Staat er onkruid in het grasveld dan dien je dat te verwijderen met de wortel. Even heb je een kale plek, waar snel opnieuw gras zal groeien. Ontstaat er een kuiltje als je onkruid verwijdert, gooi er dan wat zand in om het grasveld mooi te houden.
Heb je een grasveld, dan heb je een grasmaaier nodig. Een goede grasmaaier is belangrijk, de messen moeten scherp zijn, zodat het gras gemaaid wordt en niet eruit getrokken. Je hebt een ruim aanbod aan grasmaaiers: benzinemaaier, elektrische maaier, accumaaier, zitmaaier, handmaaier. Bezit je een grote tuin met groot grasveld dan zul je kiezen uit de elektrische en benzinemaaier. Is jouw grasveld te vergelijken met een groot voetbalveld dan zul je een zitmaaier aanschaffen. Voor een heel klein grasveld is een handmaaier het meest geschikt.
Er zijn veel gerenommeerde merken die grasmaaiers in alle soorten en maten verkopen. Koop meteen een degelijke grasmaaier, deze gaat namelijk erg lang mee en goed materiaal werkt nu eenmaal veel beter. Houd de aanbiedingen in de gaten en je kunt zomaar vele euro's besparen. Ook zijn er soms acties waarbij je een grastrimmer gratis ontvangt als je een grasmaaier koopt. Ook goed gereedschap heeft onderhoud nodig. Zelf kun je in elk geval ervoor zorgen dat de grasmaaier na gebruik schoon wordt weggezet.
Gras heeft voedingsstoffen nodig. Dit geef je door het gras te bemesten met organische mest of anorganische mest. Anorganische mest is kunstmest. Kunstmest werkt sneller dan organische mest. Organische mest is voor een betere groei, maar heeft ook als eigenschap dat het de bodemstructuur verbetert. Je kunt het beste bemesten tussen april en augustus. Je zou als volgt te werk kunnen gaan: de eerste bemesting in maart, de tweede in de volle zomer juni/juli en de derde en tevens laatste mestbeurt van het jaar in september. Let een beetje op het weer, het is fijn als er een bui regen komt na de bemesting. Bemesten kun je met de hand doen als het grasveld niet zo groot is door de mest uit te strooien.
Wat erg handig is als je een groot grasveld moet bemesten is een strooikarretje, waarmee je overal evenveel mest over het grasveld strooit, je krijgt een gelijkmatige verdeling van de mest, een groot voordeel! Vergeet voor een groen grasveld niet om kalk te strooien. Kalk voorkomt de groei van onkruid en zorgt voor een gezonde grasmat. Kalk verhoogt de zuurgraad van de bodem, waardoor het gras de voedingsstoffen eenvoudiger op kan nemen. De magnesium in de kalk zorgt voor de mooie groen kleur van het gras. Je strooit kalk in februari of maart voor het beste resultaat.
Hoe ga je te werk als je grasveld niet mooi meer is?