gas verbranden

Gemiddeld gasverbruik

gas verbrandenBen je benieuwd naar het gemiddeld gasverbruik? In dit artikel kom je snel meer te weten over waar het gasverbruik van afhankelijk is en hoe je het gasverbruik kunt meten, opnemen en bekijken. Lees snel verder.

Waarvan is je gasverbruik afhankelijk?

Er zijn veel factoren waarvan je gasverbruik afhankelijk is. Hieronder volgen deze factoren met enige uitleg:

  • De isolatie van je huis. Zijn de muren, vloeren en het dak goed geïsoleerd? Zijn de ramen van je huis voorzien van dubbel glas of hoogrendement ++ glas? Met goede isolatie bespaar je op je gasverbruik en daarnaast wordt het wooncomfort erdoor verhoogd.
  • Wat is voor jou de ideale temperatuur in jouw woning? De ene persoon heeft het altijd koud terwijl de ander een kamertemperatuur van 18 graden behaaglijk vindt. Dat zal behoorlijk wat invloed hebben op de stookkosten, het gasverbruik. De een zal een trui of vest aantrekken als het wat frisser wordt in huis en de ander zal meteen naar de thermostaat lopen en deze één of meer graden hoger zetten.
  • Stook jij je hele huis warm op kamertemperatuur of stook je alleen beneden en niet op de slaapkamers boven? Ook dit zal je vele kubieke meters gas schelen. Let er wel op dat wanneer het hard vriest dat je dan de radiatoren overal wat open zet, zodat de boel niet kan bevriezen.
  • De weersomstandigheden doen een flinke duit in het zakje en daar heb je zelf geen vat op. Deze kun jij niet regelen. Heb je te maken met een strenge winter dan zal het verbruik flink hoger uitpakken, maar dat is dan bij iedereen zo. Het is dan zaak om de vorst buiten de deur te houden, betaal liever wat meer voor je verbruikte gas dan dat de boel stuk vriest en/of jij in een kil en vochtig huis moet wonen.
  • Woon je in een vrijstaand woning, op een flat, in een hoekhuis of een tussenwoning? Ook dat maakt een groot verschil dat is logisch. Een vrijstaande woning vangt aan alle kanten de kou, de wind. Bij een tussenwoning is dat niet het geval, want dan stoken aan weerskanten de buren.
  • Ben je veel thuis of werk je overdag? Je hebt vooral in de winter met een groot verschil te maken. Ben je thuis dan zul je niet in de kou gaan zitten, ga je werken dan blijft de temperatuur op hetzelfde peil, er gaan geen deuren of ramen open en dat scheelt enorm.
  • Ben jij iemand die rekening houdt met het gasverbruik. Ga jij er verantwoord mee om? Houd jij rekening met de besparende tips die je overal krijgt en kunt lezen? Vergelijk daarom jouw huishouden met een huishouden van gelijke grootte, een huis dat ongeveer hetzelfde is (dus als je in een hoekwoning woont, vergelijk dan je verbruik met een gezin dat ook in een hoekwoning woont). Zet jij de thermostaat 's avonds op tijd wat lager en trek jij een vest of trui in huis aan in plaats van telkens de thermostaat een graadje hoger te zetten?
  • Hoe oud is de verwarmingsketel? Met een zuinige verwarmingsketel bespaar je ook veel op je gasverbruik. Vraag degene die jouw ketel onderhoudt of deze aan vervanging toe is en wat je kunt besparen. Advies inwinnen kan geen kwaad, of je tot vervanging over gaat bepaal je uiteraard zelf, want een goede verwarmingsketel kost wat geld, wat niet wegneemt dat dit het overwegen vaak waard is.

Gemiddeld gasverbruik in kubieke meters:
Het gemiddeld gasverbruik loopt uiteen:

  • Voor een appartement 900 m3
  • Voor een hoekwoning 1600 m3
  • Voor een vrijstaande woning 2200 m3
  • Voor een tussenwoning 1350 m3

De woningen moeten wel geïsoleerd zijn. Bovenstaand zie je het gemiddelde verbruik. In de maanden januari en december is het verbruik het hoogst, in juli en augustus het laagst. Logisch als je weet dat het gasverbruik voor 75% aan de verwarming kan worden toegeschreven. Om het gasverbruik een beetje in de gaten te houden, zullen veel mensen per maand het verbruik in aantal kubieke meters noteren. Wanneer je het jaarverbruik van vorig jaar kent, kun je bijhouden of je daar overheen gaat, of dat je hebt bespaart. De weersomstandigheden zullen ook van invloed zijn en die kun jij niet sturen. Maak er een sport van om het gasverbruik omlaag te krijgen. Ook tijdens het koken verbruiken mensen veel gas, wel veel minder dan de verwarming, maar toch kun je ook hierop proberen te besparen. Laat de soep niet langer op het gas staan dan nodig is, is het vlees gaar, zet het gas uit enz. Je zult geen grote aantallen kubieke meters minder verbruiken, maar elke kubieke meter minder is besparen op je gasverbruik! Spannend de eindafrekening? Je denkt dat je minder hebt verbruikt. Je kunt dat zelfs laten zien, maar toch moet je bijbetalen….Hoe kan dat? De gasprijs kan zijn gestegen, of je contract van een vaste gasprijs is verlopen, maar ook omdat er een toeslag is verhoogd, bijvoorbeeld de energiebelasting. Deze verhogingen heb je niet in de hand en ondanks het feit dat je zuinig bent geweest met je gasverbruik kan het duurder voor je uitpakken. Heel vervelend! Maar had je niet zuinig gestookt dan was de eindafrekening nog hoger geweest. Dus, toch maar op je gasverbruik blijven letten!

Verhuizen en meter opnemen

Ga je verhuizen dan is het verstandig om ook zelf de meterstanden van gas, water en elektra op te nemen in je oude woning en in je nieuwe woning. Bewaar deze meterstanden in elk geval totdat jij een eindafrekening hebt ontvangen van je oude woning en de beginstand van je nieuwe woning.

Variabele of vaste gasprijs

Wanneer je een contract afsluit voor de levering van energie dan heb je de keuze uit een vast contract en een variabel contract. Er is geen pasklaar antwoord op de vraag wat je moet kiezen om het meest voordelig uit te zijn, want het kan alle kanten op. Een vaste gasprijs geeft je zekerheid over de gasprijs gedurende de looptijd van je contract. Een nadeel is echter dat wanneer de gasprijs daalt dat jij daar dan niet van mee profiteert, bij een stijging wel. Jouw gasprijs blijft dan zoals in het contract is vastgelegd. Een variabele gasprijs geeft alleen zekerheid dat er energie wordt geleverd, maar de prijs is variabel en zal een keer dalen om vervolgens weer te stijgen en andersom. Zoals je begrijpt kan dat zowel voordelig als nadelig uitpakken voor de energierekening. Dit heeft verder niets te maken met het gasverbruik, daar ben je helemaal zelf verantwoordelijk voor en jij met je gezinsleden zijn de enige personen die daar invloed op uit kunnen oefenen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 3847x
Toegevoegd: 09-07-2016 09:36
Gewijzigd: 27-07-2016 00:37

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!