Allereerst moet je letten op het vermogen van je nieuwe afkortzaag. Het vermogen verteld ons hoe krachtig de afkortzaag is. Dit vermogen wordt uitgedrukt in Wattage. Logischerwijs betekent een hoger wattage een hoger vermogen. Het vermogen bepaald met hoeveel omwentelingen per minuut het zaagblad kan draaien. Als dit hoger ligt zal de zaag sneller draaien en dus ook sneller door je te zagen materiaal heen gaan. Het verschil in wattage is ook een aanduiding van hoe zwaar de motor belast kan worden. Als het vermogen hoger ligt kan de motor van de afkortzaag langer aan één stuk zagen zonder overbelast te worden. Als je intensief gebruikt zal gaan maken van de zaag is het dus aan te raden om voor een hoog vermogen te kiezen.
Staar je echter niet blind op het vermogen van de zaag. Een klein verschil in vermogen zal minder impact maken dan het verschil in de diameter van het zaagblad.
De diameter van het zaagblad verteld ons hoe diepe zaagsneden we kunnen maken in materiaal. Hoe groter de diameter, hoe dikkere planken je kan zagen. Als je dus kiest voor een compactere afkortzaag van bijvoorbeeld 65mm moet je er rekening mee houden dat je hier geen dikke planken mee kan zagen, maar wel plinten en kozijnen. Belangrijk om te weten is dat op een afkortzaag maar één specifieke maat zaagblad past, en je deze dus niet kan veranderen naar een ander formaat. Bepaal dus van te voren waar je de zaag voornamelijk voor zal gaan gebruiken. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een grote diameter zaagblad uit te kiezen als je alleen van plan bent dunne planken te gaan zagen. Het merk van het zaagblad hoeft overigens niet dezelfde te zijn als die van de machine. De maten zijn universeel en passen dus op alle fabrikanten van afkortzagen. Er zit natuurlijk wel een groot verschil tussen merken van zaagblad, vaak zijn de duurdere bladen van een sterker materiaal. Deze gaan dus vaak ook gemakkelijker door het te zagen materiaal heen en ervaren ook minder snel slijtage.
Een trekfunctie is essentieel bij het zagen van brede werkstukken. Met een trekfunctie haal je het zaagblad met de hefboom naar beneden en trek je hem naar je toe, of duw je hem van je af, door het werkstuk heen. Deze afkortzagen worden radiaal afkortzaag genoemd. Hiermee wordt het zaagbereik vergroot en niet alleen beperkt tot de diameter van je zaagblad. Ben je dus van plan om brede parketplanken te gaan zagen? Kijk dan naar de maximale zaagbreedte van de afkortzaag.
Het onderstel van een afkortzaag kan ook zeker een rol kiezen bij het uitzoeken van jouw nieuwe zaag. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en hebben vaak ook extra functies. Veelvoorkomende functies zijn bijvoorbeeld onderstellen die in de breedte verstelbaar zijn, geleiderails of klemmen om materiaal vast te zetten. Verdiep je dus goed in de functies van het onderstel en selecteer daarop een afkortzaag die aan jouw wensen voldoet.
Meeste afkortzagen van tegenwoordig hebben ook een verstekfunctie. Vandaar dat een afkortzaag ook vaak een verstekzaag wordt genoemd. Als je verstek zaagt dan kun je een afgeschuinde rand zagen die een vrijwel onzichtbare verbinding tussen hoeken kan maken. Dit is een perfecte manier om een mooie afwerking te geven aan hoekverbindingen. Meeste afkortzagen hebben standaard een paar graden instellingen waar de voet in vastklikt, zoals bij 0 en 45 graden. Hiermee zaag je een plank schuin over de breedte van de plank af. Maar ook het blad is vaak kantelbaar, waardoor je dus een verstek zaagsnede maakt. Je zaagt in een rechte lijn, maar in een hoek met het zaagblad. Kijk dus bij de keuze voor jouw volgende afkortzaag welke opties je hebt.
De extra functies waarmee afkortzagen uitgerust worden kunnen ook bepalend zijn in welke keuze je maakt. Veel afkortzagen beschikken bijvoorbeeld over een laserlijn - of juist een schaduwlijn systeem -, om kaarsrecht in materialen te kunnen zagen en op precies de juiste plek. Andere functies zijn bijvoorbeeld stofafzuiging, om je zaagafval op je werkplek te minimaliseren of LED verlichting om het beter mogelijk te maken op donkere plekken te kunnen zagen. Deze accessoires kunnen behoorlijk comfort en gebruiksgemak toevoegen, dus is het zeker aan te raden hier rekening mee te houden.
Tegenwoordig is een van de handigste manieren om het beste product- en dus ook beste afkortzaag- te vinden via ervaringen en beoordelingen van anderen. Vraag om je heen bij familie of kennissen welke afkortzaag aangeraden wordt of kijk bijvoorbeeld op websites die verschillende zagen onder de loep hebben genomen. Deze websites hebben vaak talloze zagen getest op verschillende kenmerken en een selectie gemaakt van de beste op de markt. Zo kun je tot een goed beeld komen welke afkortzaag bij jou past.
Als je van plan bent je nieuwe afkortzaag maar een aantal keer per jaar te gebruiken, dan kun je je afvragen of je wel voor de meest geavanceerde machine moet kiezen. Als hobbyklusser zul je immers andere verwachtingen en andere prestaties vereisen van de zaag dan een professional. Kijk goed bij de aanschaf van je volgende zaag voor wat voor type klusser deze zaag bedoeld wordt. Je kan hier natuurlijk van afwijken als je bijvoorbeeld wat meer van je zaag verlangt.
Ten slotte is natuurlijk het merk, de prijs en ook zeker de kwaliteit bepalend bij de keuze voor je volgende afkortzaag. Een aantal toonaangevende en kwalitatief goede merken in de wereld van afkortzagen zijn bijvoorbeeld Metabo, Festool, Makita en DeWalt. Vaak zit hier dan ook een wat hoger prijskaartje aan. Deze merken staan voor kwaliteit en duurzaamheid. Maar er zijn ook merken die zeker kwaliteit leveren in een lager prijssegment, zoals bijvoorbeeld Powerplus of VONROC. Deze merken bevinden zich over het algemeen in een lager prijssegment. Het is altijd een goed idee om te oriënteren naar wat de beste afkortzaag van het moment is, zodat je zeker weet dat wat je koopt ook goede reviews krijgt. Besef ook dat net als bij andere elektrische gereedschappen onder de afkortzagen ook geld: goedkoop is duurkoop.