Hoe voorkom je een lekkage in huis?

Hoe voorkom je een lekkage in huis?

Hoe voorkom je een lekkage in huis?Lekkages kunnen voor een flinke schade aan je woning zorgen. Meest voorkomend zijn de gele vochtplekken op muren en plafonds. Het herstel van dergelijke vochtplekken kost doorgaans al snel enkele weken tot zelfs maanden. Daar komt bij dat een lekkage voor een verhoogde luchtvochtigheid in huis zorgt. In dit artikel geven we tips om lekkages rond een verbouwing te voorkomen. Lekkages ontstaan bijvoorbeeld wanneer leidingen geraakt worden of op een verkeerde wijze worden verlegd.

Gevolgen van een lekkage binnen je woning 

Eerder beschreven we al een aantal gevolgen van een lekkage in huis. Het vocht wat bij een lekkage vrijkomt trekt in de wanden, vloeren of het plafond van een woning. Ook kan het vocht in houten meubels of bijvoorbeeld het houtwerk onder je dakbedekking trekken. Vocht wat in muren en plafonds trekt zorgt voor gele of lichtbruine vlekken. Daarbij valt het vochtprobleem in huis op te merken aan een verhoogde luchtvochtigheid. Het gebruik van zogenaamde vochtvreters kan helpen om de luchtvochtigheid te verlagen. Met een hygrometer kun je heel eenvoudig in de gaten houden of er ook binnen jouw woning sprake is van een verhoogde luchtvochtigheid. Daarnaast is het voor mensen met reuma of astma zeker niet goed als het huis vochtig is door een lekkage. Zij zullen te maken krijgen met een verergering van hun klachten. Iets wat je logischerwijs zo goed mogelijk wenst te voorkomen!

Houtrot als gevolg van een lekkage 

Niet alleen resulteert een lekkage in gelige vochtplekken op muren en plafonds. Ook kan er houtrot ontstaan. Dit is bijvoorbeeld het geval, wanneer het vocht in houten vloeren of balken trekt. In het ergste geval moet een groot deel van het houtwerk onder de dakbedekking vervangen worden. Doe je dit niet, dan verzwakt de constructie onder het dak mogelijk steeds verder. Bepaald geen fijne gedachte! Het vocht wat in een houten vloer trekt zorgt niet alleen voor houtrot, maar vaak ook voor het ontstaan van bobbels in de vloer. De vloer moet vervangen worden, om deze bobbels weg te kunnen nemen.

Lekkage rond leidingen bij een verbouwing 

Tijdens een verbouwing kunnen er op verschillende plekken in huis lekkages ontstaan. In veel gevallen gaat het om lekkages rond leidingen. Dit kunnen waterleidingen zijn, maar bijvoorbeeld ook afvoerleidingen. Op het moment dat deze leidingen niet op de juiste wijze worden aangesloten, ontstaat er speling tussen de leidingen en het sanitair. Via deze speling sijpelt het vocht weg. Het is erg belangrijk om vooraf goed uit te zoeken, hoe leidingen moeten worden aangesloten als je dergelijke lekkages wilt voorkomen. Mocht je hier zelf mee aan de slag gaan, dan vind je op internet handige instructievideo’s en stappenplannen. Hierin wordt stapsgewijs toegelicht hoe het aansluiten van leidingen in z’n werk gaat. Dit maakt het uitvoeren hiervan veel eenvoudiger.

Kapotte leiding tijdens boorwerkzaamheden

Niet alleen bij het aansluiten van nieuwe leidingen loop je het risico op lekkages. Ook kan er tijdens boorwerkzaamheden een leiding geraakt worden. In zo’n geval moet de leiding vervangen worden om de schade te herstellen. Het vervangen van een leiding kan een lastige opgave zijn. Denk bijvoorbeeld aan leidingen die zich achter een wand bevinden. Mogelijk moet de wand worden opengebroken om de kapotte leiding te kunnen vernieuwen. Om verdere schade te voorkomen, is het verstandig om na het raken van een leiding altijd het water af te sluiten.

Om te voorkomen dat er een leiding geraakt wordt tijdens boorwerkzaamheden, is het verstandig om een leidingzoeker te gebruiken. Dit is een klein apparaatje, die je een indicatie geeft van de plek waar de leidingen zich bevinden. Dergelijke systemen zijn voor hooguit een paar tientjes aan te schaffen en kunnen je veel ellende besparen. Ook voor het ontwijken van elektriciteitskabels komen deze leidingzoekers van pas.




Vernieuwen van de dakbedekking bij een verbouwing 

Naast het verleggen of aanleggen van leidingen kunnen ook werkzaamheden aan de dakbedekking voor lekkages zorgen. Denk bijvoorbeeld aan een bitumen dakbedekking, waarin kleine scheurtjes ontstaan als men hierop loopt tijdens warme dagen. Ook in een zinken dakbedekking kan een barstje ontstaan, als deze op de verkeerde wijze bewerkt wordt. In het geval van een schuin dak kan men voor schade aan het materiaal onder de dakpannen zorgen. Mocht er een dakpan van het dak waaien, dan zorgt deze schade ervoor dat er vocht bij de woning naar binnen kan sijpelen.

Schakel een dakdekker in voor hulp 

Niet alleen is de kans op lekkages relatief groot, wanneer je zelf werkzaamheden aan het dak uitvoert. Ook is werken op grote hoogte niet voor iedereen even prettig. Om de kans op lekkages tot een minimum te beperken, is het verstandig om te vertrouwen op de kennis en expertise van een dakdekker. Een dakdekker voert de klussen niet alleen voor je uit, maar kan je daarbij van advies voorzien. Mogelijk wil je de dakbedekking niet alleen herstellen, maar bijvoorbeeld volledig laten vervangen. Steeds vaker kiest men voor een groen dak, in plaats van een bitumen dakbedekking. Een groen dak is minder gevoelig voor lekkages en zorgt daarbij voor een hogere isolatiewaarde van je woning.


Snel handelen bij lekkages na een verbouwing 

Wanneer je onverhoopt toch te maken krijgt met een lekkage in huis, is het belangrijk om snel te handelen. Laat bijvoorbeeld een lekdetectie uitvoeren, wanneer je vermoedt last te hebben van een lekkage na de verbouwing. Het voordeel van een lekdetectie is dat er niet direct hoeft te worden overgegaan op hak- en breekwerk. Bij een lekdetectie kunnen verschillende hulpmiddelen gebruikt worden, om tot de bron van een lekkage te komen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van ultrasone trillingen. Op basis van de tijd tussen het zenden en ontvangen van de weerkaatsing van deze trillingen wordt bepaald waar de bron van de lekkage zich bevindt. Een alternatief voor het gebruik van ultrasone trillingen is het gebruik van een thermo grafische camera. Dit hulpmiddel komt ook van pas, wanneer je wilt weten hoeveel warme lucht je woning verlaat.

Loodgieter inschakelen voor het oplossen van lekkages 

Een lekdetectie wordt doorgaans niet door een loodgietersbedrijf uitgevoerd, maar door een externe partij. Bij zo’n lekdetectie wordt een rapport opgesteld, op basis waarvan een loodgieter voor een oplossing kan zorgen. Lekkages verhelpen is vaak niet eenvoudig. Begin hier daarom niet zelf aan, maar kies voor de hulp van een professionele partij. Een loodgieter beschikt over de hulpmiddelen om snel tot een oplossing te komen bij lekkages na een verbouwing.

Probeer vrijgekomen vocht zo goed mogelijk op te vangen. Het voorkomt dat het vocht in je woning trekt. Heb je te maken met een hele ernstige lekkage na de verbouwing? Kies in dat geval voor de hulp van een spoedloodgieter. Veel loodgietersbedrijven bieden een spoedservice aan, welke 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar is.

 
 






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: marloes83
Aantal keer gelezen: 1811x
Toegevoegd: 11-02-2020 13:46
Gewijzigd: 13-02-2020 09:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!