In je tuin een wonder met een prachtige vlonder

In je tuin een wonder met een prachtige vlonder!

In je tuin een wonder met een prachtige vlonderWil je graag dat je tuin zo comfortabel mogelijk is en er te allen tijde appetijtelijk uitziet? Dan is een zelfgemaakte vlonder precies wat je nodig hebt! In onderstaand artikel leggen we je uit waarom je voor een vlonder zou moeten kiezen en hoe je die aanlegt. En uiteraard dus ook wat je er allemaal voor in huis moet halen!

Waarom een vlonder?

Wedervraag: Waarom niet? Oké, je moet er maar net de ruimte voor hebben. Maar de kleur van hout heeft een iets warmere uitstraling dan die van tegels en bovendien zijn planken minder zwaar. Vlonders voelen als een extensie van je huis en geven zeker je gasten een extra welkom gevoel. Kortom, met dit prachtige houten oppervlak creëer je een plek waar je eigenlijk het liefst het hele jaar zou willen vertoeven! Door deze nog eens prachtig aan te kleden met bijpassend terrasmeubilair, beelden, planten en andere versieringen schep je een open en uitnodigende sfeer in je tuin. Wat wil een mens nog meer?!

Een gewaarschuwd mens…

Natuurlijk moet je nooit zomaar blindelings de eerste de beste klus aanpakken! Om te voorkomen dat je in je enthousiasme de helaas vaak voorkomende beginnersfouten maakt, hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

Afmetingen

We willen graag benadrukken dat je voldoende na moet denken over de totale afmetingen van je vlonder. Deze zullen deels afhankelijk zijn van het aantal mensen dat je erop kwijt wilt kunnen. Met z’n vieren samen zitten vereist bijvoorbeeld al een totaal oppervlak van zo’n vier bij vijf meter. Mocht je op je vlonder een groter gezelschap een plek willen geven, dan zul je dus wel meer planken nodig hebben.

Gereedschappen

We gaan later nog wel in op alle specifieke benodigdheden voor deze klus maar een aantal zaken mag absoluut niet ontbreken. Zoals daar zijnde een betrouwbare zaag om balken en planken mee op maat te krijgen, een schroefboormachine om - zoals de naam al weggeeft - de schroeven in het hout vast te zetten en natuurlijk een stanleymes om de gewenste hoeveelheden worteldoek mee af te snijden.

Ontwerp

Het lijkt misschien overbodig om te vermelden maar we doen het toch maar even. Teken je vlonder nauwkeurig uit voordat je deze in elkaar gaat zetten. Zo breng je alle metingen zorgvuldig in kaart en weet je direct of je vlonder in je tuin gaat passen. Meet uiteraard ook het oppervlak waar je deze wilt plaatsen goed op voor de ideale pasvorm.

Fundering

Het duurzame hout dat je voor je vlonder gebruikt heeft natuurlijk een behoorlijk prijskaartje. Veel mensen denken daarom dat het gebruik van wat minder balken voor de fundering geoorloofd is, daar dit weer in de kosten scheelt. Maar daardoor gaat de stevigheid van je vlonder wel ten onder, wat betekent dat de planken krom kunnen gaan staan. Besparen op je fundering is daarom zeer onverstandig!

Wat hebben we allemaal nodig?

Hieronder vind je een lijst met alle benodigdheden voor het construeren van een prachtige vlonder;

  • Balken

    • Grondbalken

    • Dwarsbalken

  • Vlonderplanken

  • Ophoogzand

  • Houtschroeven

  • Waterpas

  • Boormachine

  • Accuboor

  • Houtboor

  • Cirkelzaag en/of handzaag

  • Rolmaat

  • Winkelhaak

  • Werkhandschoenen tegen houtsplinters

  • Anti-worteldoek

Plaatsen

Het proces van het plaatsen van de balken bestaat uit verschillende stappen.

Stap 1: het voorbereiden van de grond

De grondpalen kunnen niet zomaar de bodem ingedrukt worden. Eerst dien je een toplaag van ongeveer tien centimeter hoog te verwijderen over het gehele uitgemeten oppervlak. Deze kan vervolgens eenvoudig met ophoogzand weer worden bijgevuld. Houd je in deze fase goed vast aan de gewenste hoogte van je vlonder. Gebruik een stabilisatiemiddel om de ondergrond te verstevigen en hark dit er doorheen. Hierna komt bijvoorbeeld een trilplaat heel goed van pas om de bodem aan te drukken.

Bovendien is het verstandig om drainage aan te leggen, zodat drassige grond de stabiliteit van de vlonder niet negatief kan beïnvloeden. Dit is echter tevens één van de functies van het worteldoek, dat later wordt neergelegd.



Stap 2: plaatsen van de grondbalken

Nu kunnen de grondbalken wél op hun plek worden gelegd. Of in hun plek, eigenlijk. Gebruik bij voorkeur balken van één meter lang, die voor 90 centimeter de grond ingedrukt kunnen worden. Aan de overige 10 centimeter die nog wel boven de bodem uitsteekt, worden de liggers bevestigd. Houd de lengte-en breedte afstand van de balken gelijk door ze in een raster aan te leggen. Voor een vlonder van vier bij vijf meter hoort de afstand tussen de balken dan ook veertig of vijftig centimeter te zijn. Gaan we uit van veertig centimeter, dan zul je elf palen nodig gaan hebben in de breedte en tussen de twaalf en dertien in de lengte. Let op dat de palen goed waterpas komen te staan.

Stap 3: anti-worteldoek

Onkruid dat zich een weg door de planken heen weet te dringen, is een doorn in het oog. Daarom is het neerleggen van anti-worteldoek de volgende stap. Dit is een gemakkelijke klus zodra de grondbalken zijn geplaatst, omdat je zo precies kunt zien waar het doek, uitgesneden in grote stroken, komt te liggen. Op de plekken van de grondpalen snij je de vierkante vormen daarvan eruit, zodat het doek er overheen komt te liggen. Overlap van het anti-worteldoek zorgt ervoor dat er ook tussen de naden door geen onkruid kan groeien.

Stap 4: de liggers monteren

Vervolgens monteer je de liggers aan de grondpalen. Dit zijn de dwarsbalken waar de vlonderplanken straks bovenop komen te liggen. Bevestig de liggers aan de zijkanten van de grondpalen in de tegengestelde richting van de gewenste positie van de vlonderplanken maar absoluut niet bovenop! Als je de vlonderplanken straks in de lengte neer gaat leggen, dienen de liggers in de breedte gepositioneerd te zijn. En dat geldt logischerwijs ook andersom.

Vlonderplanken bevestigen

Het moment is daar om de vlonder pas echt gestalte te gaan geven! Nogmaals wijzen we je erop dat de vlonderplanken haaks over de dwarsbalken te leggen. Zo wordt de constructie eenvoudig en heb je straks een vlonder die uitblinkt in stevigheid. Voorkom dat de grondpalen gaan slijten door de vlonderplanken niet op de kop daarvan maar juist aan de dwarsbalken te bevestigen. Overschrijdt de lengte van je vlonder die van de planken die je gebruikt? Zorg dan voor een gelijkmatige verspringing. Om het hout de ruimte te geven om te krimpen en uit te zetten bij extreme temperaturen, is het belangrijk dat je een afstand van minimaal tien millimeter aanhoudt tussen de planken; bij hardhout is dat acht millimeter.

Afwerking

Zodra je de vlonder helemaal in elkaar hebt gezet, is het raadzaam om deze even goed aan te vegen om van alle splinters af te komen. Voor een stijlvolle afwerking heb je de keuze om plinten langs de randen te plaatsen voor een mooi en afgerond uiterlijk. Hierna hoef je alleen nog maar te genieten van je vlonder door alle tuinmeubelen en andere tuinaccessoires erop te plaatsen en heerlijk achterover te leunen!

Ingebruikname

Om het hout niet te beschadigen, is het aan te raden om tussen de vlonder en de eventuele omliggende constructie - bijvoorbeeld een huis of schuur - vijftien millimeter aan ruimte te houden. Zodra de planken gaan krimpen of uiteenzetten wegens kou of juist warmte, kan je woning noch je vlonder beschadigd raken. Geef het hout extra ruimte om te drogen na een regenbui en voorkom dat het loslaat door in ieder geval één van de zijkanten open te laten.

 

Door de bezetting van de vlonder kan er een kleurverschil in de planken optreden. Dit kun je grotendeels voorkomen door af en toe je tuinmeubelen te verplaatsen of heel je terras anders te arrangeren. Ook je meubilair in de winter opbergen kan een oplossing zijn.

 

Veel plezier en succes met de constructie van je eigen vlonder!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1591x
Toegevoegd: 28-11-2018 16:50
Gewijzigd: 29-11-2018 10:54

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!