Hoe kun je het beste isoleren?

Hoe kun je het beste isoleren?

Hoe kun je het beste isoleren?Als je een huis bouwt of renoveert is het van belang dat je zorgt voor goede isolatie. Ook kan het zo zijn dat je iets moet repareren en dat het wat isolerend materiaal vergt. Maar welke isolerende materialen zijn er? En wat is de beste? Je leest er hier meer over.

Soorten isolatie

Er zijn veel verschillende isolatie, die je kunt gebruiken in verschillende situaties. Hier zijn enkele soorten isolaties:

  • Isolatieplaten 

  • Isolatiedekens 

  • Spuitisolatie/isolatieschuim

Welke soort het beste bij jouw past is afhankelijk van wat je wilt isoleren. Zo zijn isolatiedekens minder geschikt voor het isoleren van vloeren. Doordat een isolatiedeken vrij zacht is, kun je het beter niet voor een vloer gebruiken. Isolatieplaten zijn daarentegen juist wél heel geschikt voor vloeren. 

Isolatieplaten 

Deze zijn veelal bekend en populair voor het gemakkelijke gebruik. Een isolatieplaat bestaat uit isolatiemateriaal dat samengeperst is tot een plaat. Ze zijn zeer simpel in gebruik, doordat het kant-en-klare platen zijn. Het enige wat je hoeft te doen is ze op de juiste plek te leggen. Isolatieplaten kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Zo worden ze gebruikt voor vloeren, daken, spouwmuren, wanden, gevels, enz. Er zijn isolatieplaten van verschillende materialen: 

  • PUR(polyurethaan)

  • PIR

  • EPS(geëxpandeerd polystyreen)

  • XPS(geëxtrudeerd polystyreen)

  • Kurk

  • Hennep

  • Glas- of rotswol

Al deze soorten zijn zeer geschikt voor vloeren en daken. Hennep en XPS zijn ook nog eens geschikt voor gevels. 

Isolatiedekens

Deze worden voornamelijk voor daken gebruikt. Ze zijn gemaakt van zacht materiaal, waardoor ze minder geschikt zijn voor bijvoorbeeld vloeren. Isolatiedekens kun je verkrijgen in verschillende materialen: 

  • Glaswol

  • Rotswol

  • Hout wol

Je kunt isolatiedekens gemakkelijk in een formaat snijden. Zorg er wel voor dat het goed afgemeten is, want anders heb je mogelijk gaten in jouw isolatie. Mocht je het toch te klein hebben gesneden, dan kun je altijd nog een kleiner stuk bijvoegen. Wel blijft het zo dat het minder goed geïsoleerd is op deze manier.





Spuitisolatie/isolatieschuim

Dit is eigenlijk letterlijk het spuiten van jouw isolatie op de plekken waar geïsoleerd moeten worden. Het is een efficiënte en simpele manier om te isoleren. Je hoeft niets af te meten of uit te snijden. Je kunt met de juiste apparatuur gewoonweg een isolatielaag spuiten. Het is perfect om kleine gaatjes te vullen en ervoor te zorgen dat alles goed dicht zit. De meest gebruikte soorten spuitisolatie zijn: 

  • Gespoten glaswol

  • Papiervlokken

  • Gespoten PUR

  • Icynene

Deze manier van isoleren is ideaal voor vloeren, daken en (spouw)muren. Wel is het van belang dat je de juiste gereedschappen hiervoor hebt. Het is een hele makkelijke en simpele methode, maar zonder de juiste materialen is het moeilijk uit te voeren. Het kan dan beter zijn om een bouwbedrijf in te schakelen. Op deze manier weet je ook zeker dat het goed gedaan wordt. Als je op een duurzame wijze wilt isoleren, dan zijn papiervlokken ideaal. 


Thermisch of akoestisch isoleren? 

Belangrijk is om ook duidelijk te weten met welk doel je isoleert. Wil je ervoor zorgen dat de temperatuur beter geregeld wordt binnen jouw huis? Dan spreek je van thermisch isoleren. Zo houdt je de kou of warmte buiten of binnen. Het is dan in de zomer koel binnen en in de winter warm binnen. Heb je veel last van overlast door luide geluiden? Dan kun je het beste kiezen voor een akoestische isolatie. Dit zorgt voor een geluiddempend effect. Eén van de fijnste isolerende materialen voor een thermische én akoestische isolatie is glaswol. Glaswol wordt veel gebruikt voor thermische isolatie, maar levert ook goede prestaties op het gebied van akoestische isolatie. Mocht je dus beide isolaties willen toepassen, dan is glaswol een goede keuze. Glaswol wordt gemaakt uit zand en gerecycled glas. Het is zeer geschikt als bouwmateriaal, doordat het niet brandbaar is en ook niet oplost in water. Wel is het belangrijk dat er wordt gezorgd dat het glaswol zo droog mogelijk blijft. Ondanks dat het niet oplost in water, kan het wel zijn isolerend vermogen verminderen.

 

Kun je zelf isoleren? 

Afhankelijk van jouw situatie is het wel mogelijk om het zelf te doen. Wel moet je altijd goed kijken naar jouw eigen ervaringen en kennis. Mocht je het nog nooit hebben gedaan, dan is het misschien niet verstandig om het zelf te doen. Als je iemand hebt die helpt die wél veel ervaring heeft, dan kan het natuurlijk wel altijd. Het wordt altijd wel geadviseerd om een professional in te schakelen. Zo voorkom je dat er fouten gemaakt worden en dat je er later eventueel problemen aan hebt. Mocht je het toch zelf willen doen, zorg er dan voor dat je de juiste materialen en methode kiest. Zo is een spuitisolatie wel erg simpel, maar moeilijk als je niet de gereedschappen ervoor hebt. Eén van de betere methode is om dan platen te gebruiken. Isolatieplaten zijn simpel te leggen en er kan weinig fout gaan. Wel moet je ervoor zorgen dat je de juiste afmetingen hebt, zodat je geen gaten in jouw isolatie krijgt. Isolatieplaten kun je in verschillende materialen krijgen, maar het blijft belangrijk om goed te kijken naar welk materiaal het beste is voor jouw situatie.

Isoleer je thermisch of juist akoestisch? En isoleer je een wand, dak of een vloer? Afhankelijk hiervan zijn andere materialen ook beter geschikt. Ook moet je kijken naar jouw budget. Als je een wat lager budget hebt, dan is het fijner om te kiezen voor glaswol of steenwol. Deze zijn relatief goedkoop in vergelijking met andere materialen. Een wat duurder materiaal is PIR. PIR heeft wel hoge isolatiewaarde en is het gemakkelijk te verwerken. Het is dus belangrijk om de overweging te maken binnen het budget. Hogere kwaliteit materialen of lage kosten? 


Conclusie

De beste manier om te isoleren is dus heel erg afhankelijk van de situatie waar je in zit. Niet alleen wat je isoleert, maar ook waarvoor. Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken naar wat mogelijk is binnen jouw budget. Het is essentieel om goed na te denken over de mogelijkheden binnen jouw budget. Zo kun je eventueel zelf de isolatie aanleggen als je de kennis en kunde hebt. Wel blijft het van belang om advies van een expert te vragen. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw huis goed geïsoleerd wordt en blijft. Hopelijk weet je nu meer over de soorten isolatiematerialen en hoe je kunt isoleren. Succes met isoleren!






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 2607x
Toegevoegd: 12-10-2020 15:46
Gewijzigd: 13-10-2020 09:30

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!