Hydraulisch gereedschap: Wat en wanneer te gebruiken

Hydraulisch gereedschap: Wat en wanneer te gebruiken

Hydraulisch gereedschap: Wat en wanneer te gebruikenHydraulische gereedschappen zijn instrumenten die voor hun werking gebruik maken van vloeistof onder druk. Ze kunnen worden gebruikt in een breed scala van toepassingen, variërend van mechanische werkplaatsen tot industrieën en noodreddingen die metalen moeten snijden en verdraaien. Deze gereedschappen zijn dan ook veelzijdig. In dit artikel bespreken we wat hydraulisch gereedschap is en wanneer ze worden gebruikt.

Door vloeistof onderdruk te zetten kan hydraulische gereedschap worden gebruikt. Ze zijn veelzijdig en worden dan ook gebruikt in een breed scala van toepassingen. Zo worden ze ingezet in mechanische werkplaatsen tot door de brandweer bij een reddingsoperatie, zoals het open knippen van een auto om de bestuurder te bevrijden. Hydraulische gereedschap zijn voor veel mensen geschikt om te gebruiken, maar niet iedereen weet waar hydraulische gereedschappen voor zijn, wat ze zijn en hoe ze duurzaam zijn. Het is dan ook belangrijke informatie voor mensen die gebruik willen maken van hydraulisch gereedschappen en dit op een veilige en correcte manier willen doen. Ben je dus geïnteresseerd in de toepassingen van hydraulisch gereedschappen, werk je in een tak waar het gebruik van hydraulisch gereedschap vereist is of wil je weten op welke manier je ze moet gebruiken? Dan is dit artikel over hydraulisch gereedschappen voor jou interessant zijn.

Hydraulische systemen

Hydraulische systemen zijn belangrijk in industriële processen, omdat ze worden gebruikt voor de controle, opwekking en overdracht van energie door middel van vloeistoffen onder druk, die eigenschappen bieden zoals hoge precisie en sterkte, snelheid en rijrichting van de rijrichting.
Onderdelen van hydraulische systemen

  • Beweegbare zuiger verbonden met de uitgaande as in een gesloten cilinder;
  • Opslagtank;
  • Hydraulische filters;
  • Elektrische pomp;
  • Drukregelaar;
  • Regelventiel;
  • Gesloten leidingen.

De nodige zorg bij hydraulische systemen

Het is belangrijk dat bij het gebruik van dit soort gereedschap enkele dingen in acht te nemen wanneer het gaat om het hydraulisch gereedschap zelf, om deze in goede conditie te houden:

  1. Gebruik een geschikt filter: Kleine verontreinigingen in de hydraulische vloeistof kunnen het hele systeem permanent beschadigen, dus wees voorzichtig en installeer een geschikt filter;
  2. Het materiaal in de opslagtank, het leidingwerk, de cilinder en de zuiger kan met hydraulische vloeistof worden gecorrodeerd. Daarom moet bij de keuze van materialen en hydraulische vloeistof voorzichtig te werk worden gegaan;
  3. Hydraulische vloeistoflekkage is ook een kritiek punt en een goede preventiemethode en afdichtingen moeten worden toegepast. Bovendien zijn hydraulische vloeistoffen schadelijk zijn voor het milieu, wanneer deze niet op de juiste manier afgevoerd. Het voorkomen van een lekkage is dan ook belangrijk. 

Toepassingen van hydraulische systemen

Hydraulische systemen worden voornamelijk gebruikt voor de nauwkeurige beheersing van hogere krachten en de toepassingen kunnen in vijf categorieën worden ingedeeld:

Industrieel

Kunststofverwerkende machines, staalproductie en primaire metaalwinningstoepassingen, geautomatiseerde productielijnen, machinebouw, papierindustrie, verladers, brekers, textielmachines, robotsystemen, enz.

Mobiele hydrauliek

Trekkers, irrigatiesystemen, grondverzetapparatuur, materiaalverwerkingsapparatuur, bedrijfsvoertuigen, tunnelboorapparatuur, spoorwegapparatuur, bouw- en bouwmachines en boorapparatuur, enz.

Lucht- en ruimtevaartapparatuur

Er zijn apparatuur en systemen die worden gebruikt voor roerbesturing, landingsgestel, remmen, stuur- en transmissiesystemen, enz. die worden gebruikt in vliegtuigen, raketten en ruimtevaartuigen.

Auto's

Het wordt gebruikt in systemen zoals remmen, schokdempers, stuursysteem, windbeschermer, lift en reiniging, enz.

Maritieme toepassingen

Het betreft voornamelijk zeeschepen en vissersboten voor het gebruik van kranen, sleepboten/lieren, baggerschepen, hijs- en hefwerktuigen. 

Hydraulisch gereedschap: wat zijn het?

Hydraulisch gereedschap zijn krachtige, multifunctionele instrumenten met een hoog vermogen. Met een lange levensduur, vereisen ze gespecialiseerd onderhoud en zijn ze ideaal voor zwaarder en moeilijker werk. Omdat ze complexer zijn dan andere soorten gereedschap, worden ze ook wel kleinere hydraulische machines genoemd en kunnen ze tot 15 jaar meegaan. Het hangt er allemaal van af hoe de gebruiker het onderhoud uitvoert en of het gereedschap correct wordt gebruikt. De werking is afhankelijk van de hydraulische olie en de goede bewaring van de hydraulische slangen, die geen scheuren, breuken of lekkages mogen vertonen.

Hydraulisch gereedschap: waar te gebruiken

Hydraulische gereedschappen hebben meerdere functies, omdat hun type wordt gekenmerkt door bediening, niet door bruikbaarheid. Door hun hoge vermogen worden ze veel gebruikt in de civiele bouw, de automobielindustrie, reddingsoperaties in noodgevallen, de mijnbouw en zelfs in de marine industrie. Ze worden geclassificeerd als handwerktuigen voor hydrauliek, energie, redding en persen; Alles hangt af van de functie en de werking van het apparaat. Er zijn meer dan 200 modellen op de markt, waaronder waterpompen, speciale boren, slagschakelaars, boomknippers, slijpmachines, enz.
Voor de grootte van de indicaties is het gebruik van het hydraulisch gereedschap dan ook aangegeven voor professionals, die de bediening begrijpen, de PBM's (persoonlijke beschermingsmiddelen) correct gebruiken en het periodiek onderhoud uitvoeren.
Hydraulisch gereedschap: onderhoud

Onderhoud is uiterst belangrijk voor mensen die hydraulisch gereedschap gebruiken. Dit komt, omdat ze van cruciaal belang zijn voor een grotere duurzaamheid en een efficiëntere werking. Bovendien kunnen storingen in het mechanisme gevaarlijk zijn voor de werknemer. Verwaarlozing bij het onderhoud kan leiden tot een lage productiviteit en financieel verlies, omdat een eenvoudig probleem niet meer terugverdiend kan worden als het niet de juiste aandacht krijgt. Het ideaal is dus om jaarlijks het onderhoud van de hydraulische apparatuur uit te voeren en altijd het gebruik te vermijden wanneer er een verandering in het instrument wordt opgemerkt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het onderhoud van hydraulische gereedschappen moet worden gedaan in een bedrijf dat gespecialiseerd is in het onderwerp, omdat het instrumenten zijn met unieke eigenschappen en een specifieke kennis verdienen. Controleer of het bedrijf een goede infrastructuur heeft en of de professionals het onderwerp begrijpen. Dit garandeert een snel en effectief onderhoud, zodat u niet zonder uw hydraulisch gereedschap komt te zitten. Doe hier wat onderzoek naar en kijk of de medewerkers een opleiding krijgen voor het werk. In het algemeen bieden de gereedschapsfabrikanten zelf vaak deze service aan.

Kijk ook of de locatie een testbank heeft, die de meest voorkomende activiteiten van hydraulische apparatuur simuleert en controleer of het onderhoud of de reparatie correct is uitgevoerd. Als er iets wordt gedetecteerd, dan kan de tool nog niet worden geleverd aan de klant. Het is belangrijk dat het bedrijf dat het onderhoud uitvoert, indien nodig ook originele onderdelen vervangt, zodat de duurzaamheid en de werking van de apparatuur worden verbeterd.

Hydraulisch gereedschap is geen pneumatisch gereedschap.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn hydraulische gereedschappen geen pneumatisch gereedschap. Deze laatste gebruiken perslucht, geen vloeistof. Hoewel ze oud zijn en al bijna 200 jaar bestaan, worden ze nog steeds veel gebruikt in verschillende sectoren van het werk. Ze zijn ontworpen om zwaar werk op een praktische en eenvoudige manier uit te voeren, met als doel de veiligheid en goede resultaten in de industrie, werkplaatsen en andere soorten bedrijven te waarborgen. De pneumatische gereedschappen maken gebruik van compressoren die de buitenlucht opvangen en deze door middel van druk omzetten in energie.

Hoewel het normaal gesproken wordt gebruikt in industrieën en grote projecten, kan het pneumatisch gereedschap worden gebruikt in eenvoudigere projecten, zolang het maar wordt verzorgd en behandeld door getrainde mensen. Zoals u kunt zien, hebben hydraulisch en pneumatisch gereedschap enige gelijkenissen. In het ideale geval controleert u altijd het doel van het werk en wat de gebruiks- en veiligheidsspecificaties zijn.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MarleenS
Aantal keer gelezen: 1334x
Toegevoegd: 26-11-2019 09:56
Gewijzigd: 27-11-2019 09:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3717 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!