tuinhuis

Een tuinhuis bouwen

tuinhuisWanneer je van plan bent om zelf een tuinhuis te bouwen is het belangrijk om handige informatie te verkrijgen. In dit artikel lees je over de stappen in het bouwproces en krijg je handige tips voor het bouwen van een tuinhuis.

Een tuinhuis is bijvoorbeeld handig om te gebruiken als extra opslag ruimte, hobbyruimte, werkruimte of misschien wil je het gaan gebruiken als extra woonruimte. Het is belangrijk dat je tuinhuis waterdicht is en dat hij stevig is. Een stevig tuinhuis begint bij een stevige fundering.

Er zijn twee verschillende mogelijkheden bij het bouwen van een tuinhuis. je kunt er voor kiezen om kant en klaar een tuinhuis te kopen die je heel simpel zelf in elkaar kunt zetten, maar je kunt er ook voor kiezen om helemaal zelf een tuinhuis op maat te maken. In het geval dat je een tuinhuis wilt bouwen die meer dan 5 meter breed is raden wij je aan om een bouwtekening te laten maken door een specialist. Het is belangrijk dat je de juiste positie bepaalt voor je tuinhuis, denk hierbij na over de deur aan de achterzijde van je woning die tot op een bepaalde breedte open gaat.

De basis van je tuinhuis

Als je een tuinhuis gaat bouwen moet je natuurlijk van te voren bedenken welke vorm deze gaat hebben. Wil je een tuinhuis in de vorm van een driehoek of in de vorm van een vierkant? Ook moet je bedenken aan welke kant de deur moet komen en waar je ramen wilt gaan plaatsen. Het materiaal wat je wilt gebruiken voor het tuinhuis is misschien nog wel het aller belangrijkste. Wil je een tuinhuis van hout of gebruikt je liever stenen. Wanneer je besloten hebt wat je basiselementen worden kunt je de materialen gaan inkopen en vervolgens beginnen aan het bouwen van je tuinhuis.

Fundering

De fundering van je tuinhuis is erg belangrijk en speelt een grote rol bij het behalen van de juiste kwaliteit. Bij funderen kunt je bijvoorbeeld gebruik maken van een tegelvloer. Allereerst ga je de grond uitgraven, doe dit tenminste 20 centimeter diep. Zorg ervoor dat de ondergrond goed is aangestampt en dat de grond ook waterpas is. Vaak kiest men voor tegels van 30 x 30 centimeter en in het geval van een groter tuinhuis soms ook wel 50 x 50 centimeter. Wanneer je van plan bent om een houten vloer te leggen in het tuinhuis kun je dat het beste doen met dwarsbalken en normale planken. Het voordeel hiervan is dat de planken goed in elkaar vallen waardoor je tuinhuis extra stevig zal worden. Een houten vloer zal in de winter zorgen voor een minder vochtig tuinhuis dan wanneer je een vloer hebt van tegels.

Bij het funderen kun je rondom de basis van je tuinhuis gebruik maken van houten dwarsbalken, deze balken zijn vaak in de afmeting 6 x 16 x 500 centimeter maar kunnen indien nodig aangepast worden. Zorg ervoor dat je ergens tussen de balken ruimte over laat voor een deur en laat de balken hier aan de boven kant op elkaar doorlopen voor extra stevigheid. Ook zal er op dezelfde plek als de deur een drempel komen te liggen aan de onderzijde.

Waar moet je rekening mee houden bij de fundering van een tuinhuis:

 • Zorg ervoor dat de ondergrond waar je op werkt hard en stevig is. De dwarsbalken moeten zo diep mogelijk in de grond komen.
 • Als er onder het tuinhuis leidingen moeten komen is het van belang dat dit gebeurt voor het funderen.
 • De onderste planken moeten goed vast zitten aan de fundering. Eventueel kun je ook extra balken in het tuinhuis plaatsen ter versteviging.
 • Het is belangrijk dat de fundering altijd haaks en waterpas is, voor de haaksheid van de fundering kun je het beste de diagonalen van de fundering meten.
 • Gebruik als hout wat direct op de fundering komt altijd hardhout of geimpregneerd hout.

De ramen

Bij het maken van de ramen van een tuinhuis heb je veel vrijheid. Een manier die veel gebruikt wordt hiervoor is om de ramen van houten balken te maken. je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar een locale bouwmarkt te gaan en hier een raamkozijn te bestellen. Zorg er voor dat je de afmeting weet voor je ramen. Een raamkozijn kan vaak ook op maat gemaakt worden en natuurlijk naar je wensen.

Muren en wanden

Vaak worden de muren van een tuinhuis gemaakt met rabat houten planken, dit kan natuurlijk ook met steen gedaan worden. De planken moeten aan de buiten kant tegen de fundering worden vast geschroeft. Wanneer je dit gaat doen moet je ervoor zorgen dat je geen ruimte tussen de planken over laat. Zorg er ook voor dat de planken waterpas zijn vastgeschroeft. Voor eventuele ramen moet je ruimte overhouden voor het raamkozijn met glas. De bovenste planken moeten allemaal gelijk liggen zodat het dak op de juiste manier geplaatst kan worden. De dakpunten gaan er uiteindelijk voor zorgen dat het tuinhuis volledig dicht is. Als je alle planken hebt gemonteerd kun je denken aan bijvoorbeeld bekleding of het aanbrengen van een kleur.

Het plaatsen van de deur

Als het goed is heb je tijdens de bouw van je tuinhuis ruimte overgelaten voor het plaatsen van een deur. Nu moet je scharnieren gaan monteren aan de verticale balken die je geplaatst hebt. Zorg ervoor dat de scharnieren goed vast zitten en monteer vervolgens de deur. Als laatste ga je de deur voorzien van een slot. Het slot zorgt er ook voor dat de deur weer goed aansluit als hij dat niet al deed.

Het plaatsen van het dak

Voor je het dak gaat plaatsen is het belangrijk dat je vlak boven de bovenste plank een draagbalk voor het dak maakt. Vervolgens maak je van dezelfde balk korte stukken dakdragers die je gaat plaatsen om elke 40 centimeter. De dakdragers moeten boven op de draagbalk komen en zullen het dak als ware gaan dragen. De dakdragers kunnen aan de draagbalk bevestigd worden doormiddel van stalen hoeken en schroeven. Als je dit allemaal gedaan hebt kunt je beginnen met het plaatsen van een dakbeschot. Wanneer het dakbeschot geplaatst is kun je beginnen met het aanbrengen van de dakplanken. Hierbij kun je kiezen voor standaard schuttingplanken of speciale tuinhuis planken. Wij raden aan om speciale tuinhuis planken te gebruiken voor het dak. Op het dakbeschot kun je eventueel dakleer of EPDM folie plaatsen, dit is wel aan te raden als je het tuinhuis goed droog en geisoleerd wilt houden.

Benodigd gereedschap

Voor het bouwen van een tuinhuis heb je natuurlijk bepaalde gereedschap nodig.

Wat zijn de benodigdheden:

 • Handzaag
 • Grondboor
 • Huishoudtrap
 • Schroevendraaier
 • Schep
 • Meetlint
 • Waterpas

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: coen85
Aantal keer gelezen: 3396x
Toegevoegd: 10-12-2016 11:07
Gewijzigd: 20-12-2016 18:46

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3420 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!