tegels verven

Stappenplan tegels verven

tegels vervenWil je een kamer een andere look geven zonder meteen alles te verbouwen? Als de vloer of muren in deze kamer uit tegels bestaan, kun je er voor kiezen om je tegels te verven! Tegels verven is niet alleen veel minder werk dan het plaatsen van nieuwe muren of vloeren, maar je bent ook een stuk voordeliger uit. In dit artikel vind je een handig stappenplan.

Stap 1: Haal alle benodigdheden in huis

Voordat je aan de slag gaat met het verven van de tegels moet je er natuurlijk eerst voor zorgen dat je de juiste spullen in huis hebt. Voor het verven van de tegels heb je in ieder geval een doek of een spons, een stoffer, schuurpapier en afplaktape nodig. Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je een schoonmaakmiddel in huis hebt, zoals allesreiniger. Hiermee kun je de tegels van tevoren goed reinigen.

Nu moet je ook gaan kiezen in welke kleur je de tegels wilt gaan verven. Denk hier goed over na, want je wilt natuurlijk wel; dat de kleur bij de vorm van de kamer en de rest van het interieur past. Tegelverf op turpentine basis is vaak de beste keuze, omdat dit een matte verf is en tevens de structuur van de tegel in stand houdt. Verf op waterbasis geeft de tegels meer een plastic look.

Als je tegels in een vochtige ruimte wilt verven, dien je ook grondverf aan te schaffen. Voor het verven van de tegels kun je het beste een varkensharenkwast of een vilten muurverfroller gebruiken (afhankelijk van de grootte van de tegels). Als laatste dien je nog lak aan te schaffen voor de afwerking van de tegels.

Stap 2: Bereid het werk voor

Voordat je begint met tegels verven dien je het werk voor te bereiden. Kapotte tegels dien je eerst te vervangen. Je kunt hiervoor ook nieuwe tegels gebruiken die ongeveer dezelfde kleur hebben, want je verft hier straks toch overheen.

Het oppervlak van de tegels moet schoon en vetvrij zijn voordat je begint met verven. Je kunt de tegels het beste schoonmaken met warm water en wat allesreiniger of ontvetter. Als je tijdens het schoonmaken schuurpapier gebruikt, maak je de tegels ook direct wat ruwer. Dit zorgt ervoor dat de tegelverf zo meteen beter zal hechten.

Nadat je de tegels hebt schoongemaakt droog je ze eerst goed af. Vervolgens kun je de delen die je niet wilt schilderen afplakken met afplaktape. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de vloer of een muur die je niet wilt verven dat kruist aan het gedeelte dat je wel wilt verven.

Stap 3: Verf de tegels

Ga je tegels verven in een vochtige ruimte? Dan dien je eerst een laag grondverf aan te brengen en deze goed te laten drogen.

De tegelverf dien je te verdunnen met water voor ongeveer 5%. Zorg ervoor dat je de verf goed doorroert, want dan krijg je een mooi egaal resultaat. Daarna kun je de eerste laag tegelverf met een kwast of een muurverfroller aanbrengen. Zorg ervoor dat je de voegen tussen de tegels ook goed meeneemt. Verwijder het afplaktape voorzichtig op het moment dat de verf nog nat is. Hiermee kan worden voorkomen dat de verflaag beschadigd raakt of scheurt. Laat de verf vervolgens goed drogen.

Stap 4: Werk de tegels af

Na het verven en laten drogen van de tegels dien je de tegels stofvrij te maken en licht op te schuren met wat schuurpapier.Daarna breng je de eerste laklaag aan met de muurverfroller. Verdeel de lak goed door eerst in de lengterichting en vervolgens in de breedterichting te rollen. Het is meestal nodig om nog een tweede of zelfs ook een derde laklaag aan te brengen. Wacht in ieder geval minstens 24 uur voordat je de volgende laag aanbrengt.

Tegels verven in een patroon

je kunt natuurlijk ook de tegels verven in een bepaald patroon als je de kamer wat levendiger wilt maken. Dit hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, alleen kost het je wel wat meer tijd. Je zult namelijk verschillende kleuren verf moeten gebruiken en meer tegels moeten afplakken. Verf de tegels bijvoorbeeld om en om of maak strepen door steeds een rij of kolom in een andere kleur te schilderen. Een andere optie is om diagnale strepen te maken. Of wat ook heel leuk is: de eerste letter van jouw naam en de naam van je partner op de muur verven.

Denk er wel goed over na welke kleuren je kiest als je de tegels wilt verven in een patroon. Je kunt wel voor allemaal verschillende kleuren kiezen, maar dan wordt het waarschijnlijk veel te druk. Het is vaak het beste om een deel van de tegels wit te verven en het andere gedeelte in een andere kleur. Je kunt echter ook kiezen voor één bepaalde kleur in twee of drie verschillende tinten en dit eventueel nog met witte tegels te combineren.

Kwast en roller schoonmaken

Als je de kwast of roller de volgende dag weer nodig hebt, hoef je het niet schoon te maken. Doe het gereedschap dan in een plastig zak of wikkel het in wat folie. Wil je de kwast een andere keer weer gebruiken en hem nu schoonmaken? Dit kun je doen in een emmer of een glazen potje met warm water of terpentine. Vervolgens dien je de vloeistof in het potje te laten indrogen en in te leveren bij Klein Chemisch Afval. Zowel tegelverf of terpentinebasis als tegelverf op waterbasis is namelijk slehct voor het milieu.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de kwast en roller niet schoon te maken en gewoon weg te gooien. Laat de verf op het verfgereedschap dan goed indrogen. Daarna kun je ze net als de lege verfblikken of verfemmers bij het huishoudelijk afval zetten. Je hoeft ze niet in te leveren bij het Klein Chemisch Afval, omdat de verf niet is opgelost in terpentine.

Tegelverf kopen

Ga je tegelverf kopen? Dan moet je eerst een keuze maken tussen tegelverf op waterbasis of tegelverf op terpentine basis. Daarna kun je één of meerdere kleuren uitkiezen. Bedenk dat je met één liter tegelverf ongeveer 12 vierkante meter kunt verven. De prijs voor een liter grondverf is ongeveer 25 euro en voor een liter muurverf betaal je gemiddeld 40 euro. Met een liter lak kun je ongeveer 16 vierkante meter tegels lakken. Hiervoor betaal je gemiddeld 30 euro. De ene leverancier is echter voordeliger dan de ander en het is daarom goed om van tevoren te bekijken waar je de goedkoopste verf en lak kunt kopen.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 3772x
Toegevoegd: 24-01-2016 17:24
Gewijzigd: 06-02-2016 21:15

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3776 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!