Soorten accuboormachines voor verschillende klussen

Soorten accuboormachines voor verschillende klussen

Soorten accuboormachines voor verschillende klussenEen accuboormachine is een basisartikel welke de meeste klussers wel in hun gereedschap set hebben. In principe is het een type boor die op accu werkt, variŽrend van een accu schroevendraaier tot een accu klopboormachine. Nu vraag je je wellicht af: welke soorten accu boormachines zijn er voor verschillende klussen? Iedere klus vraagt namelijk om een bepaalde kracht of handigheid waarvoor een accuboor geschikt moet zijn. Wij leggen het je graag uit!

Accuboormachines voor zware klussen

Voor het zware werk moet je vooral letten op de kracht van een accuboormachine, zodat je zelfs door de hardste materialen heen kunt boren. Hierbij is het ook handig dat de boor beschikt over verschillende snelheden, zodat je deze aan kunt passen aan het materiaal waarvoor je een accuboor nodig hebt. Daarnaast is een minimaal voltage van 18V aan te raden voor de accu, zodat je genoeg kracht hebt. Voor zware klussen zijn 2 soorten accuboormachines geschikt: 

  • Accuboorhamer;

  • Accuklopboormachine.

Zoals je al ziet aan de naam van deze accuboren, hebben deze machines een hamer en/of klopfunctie. Hiermee draait de boor niet alleen rond, maar wordt er ook een kloppende beweging aan toegevoegd. Hierdoor kunnen deze boormachines met gemak door harde materialen zoals beton en baksteen boren. Een boorhamer heeft nog meer kracht dan een klopboor, waardoor deze zelfs door gewapend beton heen kan.

Accuboormachines voor hout en zachtere muren

Als je een accuboor voor iets lichtere klussen nodig hebt, zoals het boren van hout of zachtere muren, dan is een accu schroefboormachine geschikt. Dit is het meest gangbare model onder de accuboren en daardoor ook het meest verkochte model. Zowel bij de doe-het-zelver als bij de professionele klusser is deze standaard accuboormachine zeer geliefd.

Vaak is een schroefboormachine niet al te groot en daardoor handzaam in gebruik. Hiermee kun je zowel schroeven los en vast draaien als boren in zachtere materialen als hout. Dit is dus een goede combinatieboor voor de lichtere klussen die het meest voorkomen. Daarnaast kun je deze boor door verschillende opties en opzetstukken multifunctioneel inzetten.

Schroefmachines zonder boorfunctie

Een accu schroefmachine of een accuboormachine worden vaak met elkaar verward. Wil je een accumachine voornamelijk gebruiken om schroeven los en vast te draaien, zonder dat je hoeft te boren in materiaal? Dan is een boormachine onnodig en volstaat een accuschroefmachine. Ook hiervan zijn verschillende varianten: 

  • Accu gipsschroefmachine: geschikt om schroeven in een gipsplaat te draaien zonder deze te beschadigen.

  • Accu schroevendraaier: geschikt voor het los en vastdraaien van schroeven.

  • Slagmoersleutel accu: geschikt om moeren mee los en vast te draaien.

  • Accu slagschroevendraaier: geschikt voor slagschroeven.

Met deze schroefmachines kan je meer kracht zetten dan een handschroevendraaier en ben je erg mobiel. Je kunt schroeven dus makkelijker stevig vast draaien, maar ook weer gemakkelijk losdraaien. Daarbij kun je gemakkelijk in moeilijke hoeken en boven het hoofd werken, doordat deze schroefmachines licht van gewicht zijn. 

Waar je op moet letten bij een accuboor

Je hebt dus verschillende boormachines voor zware klussen, lichtere klussen of om alleen schroeven los en vast te draaien. Bepalen voor welke soort klus je een accuboor nodig hebt is de eerste stap. Vervolgens moet je bij aankoop letten op verschillende kenmerken van de machine welke de kwaliteit en functionaliteit bepalen. 

Zo kan een accu werken op verschillende technologieën als Li-ion, NiMh of NiCd. Li-ion is hierbij het meest voorkomend doordat deze een zogeheten geheugeneffect heeft, waarmee je geen batterij capaciteit verliest als je de accuboormachine regelmatig gebruikt. Verder geldt in het algemeen hoe meer kracht de machine kan leveren, hoe makkelijker de boorklus gaat. Let hierbij wel op zachte materialen, dan kan teveel kracht het materiaal onnodig beschadigen. Daarbij zorgt een hoger toerental voor een soepele boorervaring.
Accessoires die iedere klus makkelijker maken

Om te voorkomen dat je een accuboor hebt welke niet op de juiste schroeven of type materialen past, is het handig om je gereedschap uit te breiden met verschillende accessoires zoals:

  • Bitjes;

  • Borenset;

  • Frezen.

Hiermee voorkom je dat je een type schroef tegen komt waar je niet mee kan werken, of dat je een boor onnodig beschadigt door materiaal. Zo zijn steenboren uiteraard beter bestand tegen baksteen en beton dan een houtboor. Daarentegen kan je door een steenboor te gebruiken op zachter materiaal zoals hout, het hout onnodig beschadigen. Dit komt doordat je daarmee te veel kracht levert. Met Frezen kun je gemakkelijk rechte gleuven in het hout boren. 

Verschillen in boorsnelheid

Om te bepalen welk type boor je nodig hebt in je accuboormachine hangt niet alleen af van het materiaal, maar ook van de boorsnelheid. Hierbij moet je het toerental instellen op de draaisnelheid van een boor. Als deze draaisnelheid namelijk niet past bij de diameter van de boor of hardheid van het materiaal, kan de kop van het boortje verbranden.

Hierbij geldt in het algemeen; hoe dunner het boortje, hoe hoger de draaisnelheid mag zijn. Daarnaast moet de draaisnelheid bij hard materiaal lager zijn. Vaak vind je op de achterkant van de boorverpakking een tabel met het toerental en functie van de boordiameter. Vaak heeft een accuboormachine twee standen; snel of langzaam. 

Let op je veiligheid

Om veilig gebruik te waarborgen hebben veel accuschroefboormachines een slipkoppeling. Deze zorgt ervoor dat de boor of schroef stopt met draaien als er te veel weerstand is. Dit voorkomt ongelukken zoals het ontwrichten van je pols, doordat met deze koppeling niet kan doordraaien. Daarnaast wordt hiermee voorkomen dat de boor vastloopt, de schroefkop doldraait of dat het bitje beschadigt. Vaak kun je zelf de gevoeligheid van deze slipkoppeling instellen. Hoe lager het getal, hoe eerder de machine slipt. 

Daarbij is het belangrijk dat je altijd goed materiaal gebruikt, zoals scherpe boren. Stompe boren kunnen namelijk te heet worden, plots breken of wegschieten. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Ook is voor eigen veiligheid het gebruik van oordoppen en een veiligheidsbril aan te raden.

Voordelen van een accuboormachine

Er zijn dus verschillende soorten accuboormachines voor verschillende klussen. Als je eenmaal de meest geschikte boor voor je klussen gevonden hebt, levert dit vele voordelen op. Allereerst kan je gemakkelijk aan de slag op iedere locatie, doordat de boormachines werken op accu. Of dit nu in de tuin is, op een plek die lastig bereikbaar is of een andere locatie. Iedere klus is eenvoudig te klaren doordat je niet afhankelijk bent van een stroompunt. Daarbij ben je niet gelimiteerd door bijvoorbeeld de lengte van een snoer.

Je profiteert met een accuboormachine dus van veel bewegingsvrijheid. Ook zijn accu’s snel weer op te laten en kun je een extra accu aanschaffen. Hierdoor zal je nooit zonder stroom zitten en heb je altijd genoeg vermogen voor iedere klus. Daarbij is een boormachine met accu veiliger bij gebruik in vochtige ruimtes. Kortom, een accuboormachine is geschikt voor elke klus!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Auteur: Houk
Aantal keer gelezen: 928x
Toegevoegd: 26-08-2021 13:18
Gewijzigd: 26-08-2021 13:56

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3263 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!