Voor het losmaken van een afgebroken of vastzittende sleutel in een slot worden er meestal zogenaamde lockpicking tools gebruikt. Denk hierbij aan een lange dunne pin met of zonder haakje, twee stukken dun metaaldraad of een zaagje. Daarnaast wordt er veel gebruik gemaakt van een kwalitatief goed smeermiddel, zoals kruipolie of WD40. Verder kun je een schuurmachine, een hamer of de harde hand gebruiken om trillingen te veroorzaken. Hierbij nog even kort de verschillende benodigdheden voor het losmaken van een vastzittende of afgebroken sleutel:
Lockpicking tools; lange dunne pin, metaaldraad, pincet en een zaagje.
Smeermiddel; kruipolie of WD40.
Een schuurmachine of hamer om trillingen te veroorzaken
De ouderwetse manier; de harde hand
Na het verzamelen van het zojuist genoemde gereedschap kun je beginnen met het verwijderen van het vastzittende of afgebroken stukje sleutel. Het is altijd goed om te beginnen met het smeren van een beetje smeermiddel. Op die manier maak je de binnenzijde van het slot glad, waardoor je de sleutel er makkelijker uit kunt halen. Je kunt vervolgens proberen om twee dunne stukken metaaldraad helemaal door het slot te duwen en deze in elkaar te draaien. Op die manier kun je het kapotte stukje sleutel naar buiten trekken. Lukt dit niet? Kijk dan eens of je er vanaf de andere kant bij kunt en probeer dan te duwen. Steekt er een stukje sleutel uit? Dan kun je een pincet gebruiken om deze eruit te trekken.
Een sleutel uit een hangslot halen kan behoorlijk lastig zijn. Dit komt doordat de sleutel vaak erg klein is, waardoor het vaak niet lukt om deze eruit te trekken. In deze situatie kun je proberen om een paar harde tikken te geven aan de achterzijde van het hangslot. Op die manier is het mogelijk dat het stukje sleutel losschiet. Lukt dit niet? Probeer dan een gaatje te boren bovenin het hangslot totdat je het sleutelgat bereikt hebt. Steek een pin in dit gat en probeer vervolgens de sleutel er van bovenaf uit te duwen.
Een cilinderslot is een slot dat bestaat uit meerdere kleine palletjes en veertjes. Wanneer hier een sleutel in vast blijft zitten is het vaak zo dat er een palletje geblokkeerd is. Daardoor kan de sleutel niet ingedraaid worden. De beste manier om een sleutel uit een cilinderslot te halen is door trillingen te veroorzaken. Door de trilling kan het palletje namelijk terugschieten op de juiste plek, waardoor je de sleutel er weer in kunt draaien. De trilling kun je veroorzaken door bijvoorbeeld zachtjes met een hamer op de sleutel of de cilinder te tikken. Ook kun je een schuurmachine aanzetten en deze tegen de deur houden. Mocht dit allemaal niet werken, dan kun je altijd proberen om dit op de ouderwetse manier op te lossen. Met een beetje smeermiddel en een paar harde tikken op de deur lukt het soms ook om de sleutel eruit te krijgen.
Helaas lukt het niet altijd om een vastzittende of afgebroken sleutel zelf uit het slot te krijgen. In dit geval kun je het beste een professionele slotenmaker inschakelen. Zij hebben veel ervaring en vakkundige kennis om jouw sleutel zo schadeloos mogelijk uit het slot te halen. Een slotenmaker rekent gemiddeld tussen de €80 en €175 excl. btw en materiaal. De totaalprijs hangt voornamelijk af van het tijdstip dat je de slotenmaker inschakelt. Overdag ben je voordeliger uit dan ’s nachts of in het weekend. Soms is het zo dat je slot vervangen moet worden. Dat brengt extra kosten met zich mee. In de regel geldt dat hoe beter de beveiliging van het slot is, hoe meer je kwijt zal zijn.
Je kunt het beste op zoek gaan naar een slotenmaker bij jou in de buurt. Dit scheelt je namelijk vaak voorrijkosten, omdat de vakman in dat geval niet van ver hoeft te komen en dus weinig benzinekosten heeft. De avond-, weekend- en nachttarieven liggen vrijwel altijd hoger, dus daar kun je op besparen door overdag een slotenmaker in te schakelen op een doordeweekse dag. In sommige gevallen is het niet mogelijk om enige tijd te wachten en zal je helaas duurder uit zijn. Je kunt snel en eenvoudig een geschikte slotenmaker vinden door simpelweg via Google te zoeken op slotenmaker + jouw woonplaats. Ook kun je gebruik maken van een website zoals MyGo, waar je snel en eenvoudig verschillende slotenmakers bij jou in de buurt kunt vinden.
Wanneer je sleutel vast blijft zitten of afbreekt ben je eigenlijk al een stap te laat en had je dit wellicht kunnen voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen. Je kunt ervoor zorgen dat het je niet weer gebeurd dat een sleutel afbreekt of vast blijft zitten in een slot. Probeer dan eens gebruik te maken van de volgende tips:
Zorg dat de sleutel altijd van goede kwaliteit is. Zie je dat er beschadigingen optreden? Vervang de sleutel dan zo snel mogelijk. Op die manier zorg je er voor dat de kans dat de sleutel afbreekt aanzienlijk verkleint wordt.
Gebruik regelmatig smeermiddel. Door geregeld jouw sloten in te smeren met kwalitatief goed smeermiddel, zorg je ervoor dat de kans dat de sleutel vast blijft zitten of afbreekt erg klein is.
Gebruik een schrijfpotlood. Een potlood bevat grafietpoeder. Wanneer je de sleutel ‘inkleurt’ en vervolgens in het slot steekt, zorg je ervoor dat er grafietpoeder in het slot achterblijft. Dit heeft dezelfde werking als smeermiddel waardoor het slot extra glad wordt.
Mocht het toch nog eens weer gebeuren dat je sleutel vast komt te zitten of afbreekt, dan is het altijd goed om de lockpicking tools in huis te hebben. Op die manier kun je ook op vervelende tijdstippen eerst zelf proberen om de sleutel uit het slot te krijgen. Je kunt deze tools verkrijgen in allerlei soorten en maten, waardoor iedereen ermee kan werken.