asbest platen op dak

Asbest, wat nu?

asbest platen op dakAls er asbest aanwezig is in een pand, weet je dan wat je moet doen? Als je gaat verbouwen of panden gaat slopen, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je asbest tegen gaat komen. Het is goed om asbest te herkennen en te weten wat je moet doen. In dit artikel wordt asbest besproken, de eigenschappen en de gevaren ervan, omdat iedereen zonder dat hij het verwacht ermee geconfronteerd kan worden.

Asbest

Als je het over asbest hebt dan heb je het over een product dat eigenlijk is gemaakt omdat het onverwoestbaar is. Het woord asbest kun je ook een verzamelnaam noemen voor een aantal vezelachtige materialen, die voorkomen in de natuur. Asbest kun je sterk, slijtvast, isolerend en brandwerend noemen. Dit was dan ook de reden dat vroeger asbest veel werd toegepast. Vanaf 1 juni 1993 mag je in de bouw geen asbest meer gebruiken, woon je in een huis dat voor deze datum is gebouwd dan kan het zijn dat er asbest in is verwerkt. Je moet wel weten dat als je asbest inademt je hier kanker van kunt krijgen. De vezels, die je inademt en slecht zijn voor je gezondheid, kunnen vrij komen als je het asbest beschadigt. Je kunt asbest op verschillende plaatsen in je huis aantreffen, meestal zit er asbest verwerkt in plafonds, vloeren, daken, in buizen en golfplaten. Als je niet meer dan 35 vierkante meter aan golfplaten hebt en deze zijn niet beschadigd mag je het zelf opruimen. Let daarom goed op of dat je hier aan voldoet anders schakel je een bedrijf in.

Huis renoveren en asbest

Ga je een huis renoveren en het huis is gebouwd voor 1994 dan moet je goed opletten of er wel of geen asbest in het huis is verwerkt. Zie je dat het asbest, dat er eventueel in het huis zit, is beschadigd dan kun je maar beter stoppen met de werkzaamheden en de ruimte goed afsluiten. Ben je de bewoner van het huis dan moet je een inventarisatie laten doen door een inventarisatiebureau dat gecertificeerd is om asbest te mogen verwijderen. Je moet dit bureau monsters laten nemen van de verdachte materialen. Het bureau zal de monsters laten analyseren en je hier een rapport over sturen. Als je dit achter de rug hebt, zal een bedrijf, dat hier in is gespecialiseerd, de asbest binnen een luchtdichte tent verwijderen, de lucht in de tent wordt automatisch gereinigd. Als je al het asbest hebt laten verwijderen zal er nog een eindcontrole plaats vinden. Als alles wordt goedgekeurd kun je weer verder gaan met renoveren.

Asbest platen

Heb je nog asbest platen op het dak liggen dan ben je verplicht om deze voor 2024 op eigen kosten te verwijderen. Dit is noodzakelijk als je kijkt naar de branden van de laatste tijd waar veel asbest deeltjes zijn vrijgekomen. Aan deze gevaarlijke situaties zal dan een einde komen. Ben je eigenaar van asbest waar dan ook en je wil dit laten verwijderen, dan kun je subsidie krijgen. Het asbest dat je voor 2024 moet hebben verwijderd is asbest dat in contact staat met de buitenlucht, dit zijn meestal golfplaten en de dakleien van vroeger. Asbest wat er in het huis zit zoals dakbeschot, afvoerkanalen en dakbedekking is na 2024 niet verboden, dit hoef je niet op te ruimen. Het verbod op asbest na 2024 zal in hoofdzaak gelden voor de boeren, die nog schuren van vroeger hebben staan, je vindt bijna 75 procent van het asbest bij de agrariërs.

Asbest herkennen

Je kunt asbest gelukkig goed herkennen. Toch moet het soms in een laboratorium worden bekeken of het echt over asbest gaat of niet. Mocht je twijfelen dan is het aan te raden een laboratorium te bellen of een asbestinventarisatiebedrijf in te schakelen. Asbest kan soms niet opgemerkt worden, omdat het is verwerkt onder verschillende lagen. Bij twijfel is het beter meteen een specialist te laten komen, denk altijd aan je gezondheid en die van anderen in je omgeving. Zorg daarom dat je altijd goed gaat uitzoeken, wat je gaat slopen en of dat er asbest aanwezig kan zijn of niet.

Asbest verwijderen

Je hebt in Nederland veel bedrijven die asbest verwijderen en zich niet aan de veiligheidsregels houden, dit is dan ook de reden dat de veiligheidsregels zijn aangescherpt. Helaas worden door één derde van de gemeenten de toezichtstaken wat betreft het asbest niet goed uitgevoerd.  Ben je een asbestsaneerder en je maakt overtredingen die vaker voorkomen dan kan het zomaar zijn dat je bedrijf stil wordt gelegd, ook de boete die je kunt krijgen is verhoogd. Ben je een asbestsaneerder en je hebt hiervoor niet de nodige papieren en je houdt je niet aan de regels, dan kun je een boete krijgen van meer dan 3500 euro. Ben je een bedrijf dat niet is gecertificeerd en je loost daarbij ook nog asbest in het water dan kan de boete die je hier voor kunt krijgen wel oplopen tot 15.000 euro. Ook loop je de kans dat je strafrechtelijk wordt vervolgd als je asbest gaat verwijderen en je loost dit in het open water.

Tips over asbest

  • Asbest is een gevaarlijke stof en de vezels kunnen ziekten (waaronder kanker) veroorzaken. Het is verboden en ook niet meer te koop. Maar let wel goed op wanneer je asbest tegen komt, ga het niet bewerken of verwerken. Haal de professional erbij. Deze weet raad met het verwijderen van asbest op de juiste, veilige manier.
  • Asbest is brandwerend en slijtvast materiaal en daarom is het vroeger erg veel gebruikt. Dat is ook de reden dat je het nu nog veel tegen kunt komen wanneer je bijvoorbeeld een pand gaat slopen.
  • In de tuin kan het zijn dat je asbest in de grond tegen gaat komen.
  • Asbest hoeft niet altijd verwijderd te worden. Het ligt er aan of dat het hechtgebonden asbest is of losgebonden asbest.
  • Als het over hechtgebonden asbest gaat, dan levert dat geen risico’s op zolang het materiaal in goede staat is en niet bewerkt wordt. Het mag niet zomaar gesloopt worden en je kunt het beter laten zitten. Bij hechtgebonden asbest komen de vezels minder snel los dan bij losgebonden asbest.
  • Losgebonden asbest bevat vezels die gemakkelijk vrij kunnen komen als het materiaal bewerkt gaat worden. In deze situatie kan de gemeente een eigenaar dwingen om asbest te verwijderen.
  • Bij het verwijderen van asbest moet men zich aan strenge regels houden. Meestal kun je dit ook beter laten doen, bedrijven weten wat zij mogen doen en hebben daar ook speciale kleding en materialen voor om alles veilig te laten verlopen. 





                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Hans
Aantal keer gelezen: 5402x
Toegevoegd: 02-02-2016 06:47
Gewijzigd: 01-04-2016 22:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!