Tips om warmteverlies door tocht te voorkomen
Heb je last van tocht? Dan is het belangrijk om daar wat aan te doen, er kan dan namelijk erg veel warmte verloren gaan, zonde! In dit artikel lees je meer over hoe je warmteverlies door tocht kunt voorkomen.
Isolatie
Een huis isoleren is een goede manier om geld te besparen. Je gaat eenmalig investeren en deze investering verdien je op de lange termijn terug. Er gelden lagere stookkosten als de warmte niet verloren gaat en je bent milieubewust bezig. Ook verhoogt isolatie het wooncomfort. Het isoleren van de woning is niet iets wat je zomaar eventjes laat of gaat doen, het dient goed gepland te worden.
- De juiste isolatiematerialen zijn van groot belang bij het isoleren van je woning.
- De isolatiewaarde van materiaal geeft de effectiviteit van het isoleren aan. Daarvoor moet de R-waarde zo hoog mogelijk zijn.
- Als je muren en daken gaat isoleren, dan gaat er zo weinig mogelijk warmte uit je woning. Dit kan jaarlijks veel kubieke meters gas besparen, het is ook milieuvriendelijk als je je huis laat isoleren.
- Als je isolatiemateriaal aan gaat brengen, dan kunnen er gaten en kieren ontstaan. Hierdoor kan de warmte toch weer verloren gaan. Het is daarom belangrijk dat er goed gekeken wordt hoe isolatiemateriaal aan wordt gebracht. De kleine kieren en naden kun je vervolgens met siliconenkit afdichten.
- Grote meubels zoals een bankstel en een kast, kun je het beste tegen de muur plaatsen, want dit heeft een isolerende werking. Let op dat je ze niet voor de verwarming plaats, want dan moet de CV harder werken om te zorgen voor een aangename temperatuur. De vrijgekomen warmte blijft namelijk voor een groot deel achter de bank of kast hangen.
Isoleren binnenshuis
Het isoleren van de woning vraagt ook om aanpassingen binnenin de woning.
- Zorg dat je de binnendeuren naar de slaapkamers gaat isoleren. Meestal is er alleen enkelglas aanwezig.
- De bijkeuken is vaak slecht geïsoleerd en daardoor gaat er veel warmte verloren. Isoleer deze ruimten daarom extra.
- De doucheruimte en wc verliezen vaak veel energie door de ventilatie, deze verdienen daarom extra aandacht bij het isoleren.
- Dubbele beglazing is een goede keuze, want de kleine luchtlaag tussen het glas zorgt voor een isolerend effect. Er verdwijnt dan minder warme lucht via de ramen naar buiten toe. Je kunt als je enkel glas door isolerend glas (HR++ glas) gaat vervangen per jaar ongeveer 400 euro besparen.
- Plaats een vloerkleed of een tapijt in de kamer, lekker warm en comfortabel aan je voeten en dan stijgt de gevoelstemperatuur. De verwarming kan daardoor wat lager en ook daardoor kun je geld besparen.
- Een vloerkleed isoleert beter dan een harde vloerbedekking. Het oogt daarnaast ook mooier en geeft meer sfeer aan de woning.
Warmteverlies tegengaan
In de woning kun je warmteverlies tegengaan door een paar maatregelen te nemen:
- Zorg dat je warmteverlies zoveel als mogelijk gaat beperken met muurisolatie. Je kunt je muren, plafonds en de vloeren een lichte kleur geven. Hierdoor wordt de buitenlicht weerkaatst en dan kunnen de lampen later aan. Ook helpt muurisolatie om het warmteverlies te beperken. Je kunt bijvoorbeeld spouwmuren isoleren door ze te vullen met polystyreen, glaswol of met rotswol.
- Door je ramen te isoleren kan er veel bespaard worden op de energiekosten. Zorg dat het niet kan tochten en dat alle ramen goed dicht kunnen. Dit geldt zowel voor boven als beneden, denk hierbij ook aan de ramen op de badkamer en de wc (wanneer deze voorzien zijn van ramen).
- Een goede vloerisolatie is ook belangrijk, want ongeveer 25% van de warmte gaat verloren via de vloer. De kruipruimte kan daarvoor geïsoleerd worden. Dit kun je heel goed uitbesteden, specialisten weten precies waar zij moeten zijn en beschikken over de juiste materialen.
- De radiator is een warmtebron in je woning. Veel warmte gaat verloren, omdat je radiator ook warmte afgeeft aan de muren. Je kunt daarvoor radiatorfolie gebruiken achter je radiator.
- Je kunt je gordijnen dichthouden, dat houdt het zonlicht tegen maar het dempt ook geluid. Maar het houdt ook de tocht tegen waardoor je veel kunt besparen. In de winter kun je het beste de gordijnen zoveel mogelijk gesloten houden. De dikke gordijnen zijn vaak gemaakt van isolerend materiaal aan de achterkant. Gordijnen die goed afsluiten en tot aan de grond doorlopen isoleren het beste. Maar let wel op, dat je deze niet voor de radiator hangt (anders hangt de warmte achter de gordijnen).
- Kieren kun je het beste dichten met tochtstrips, hierdoor blijft het warmteverlies beperkt en kan de verwarming lager. Er bestaan speciale tochtstrips en tochtbanden voor ramen en voor deuren. Bij het aanbrengen moet je er op letten dat de kier goed af wordt gesloten en dat de tochtstrip de juiste dikte heeft.
- Een schoorsteen afsluiten is ook erg belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld met een tochtklep.
Soorten tochtstrips
Als je een tochtstrip gebruikt dan kun je met weinig moeite de naden of kieren dichten bij deuren, ramen en kozijnen. Deze zijn in verschillende soorten materialen en afmetingen te koop. Door een ruim assortiment kun je de strip kiezen die je nodig hebt. Er zijn tochtstrips van hout, aluminium, kunststof en zelfs geschuimde varianten te koop. Je hebt voorgemaakte strips maar ook banden die los verkrijgbaar zijn in diverse soorten en maten. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld banden van PVC, PUR en andere rubberprofielen. Ze hebben allemaal een doel en dat is warmteverlies tegengaan.
Tocht voorkomen
In iedere woning is het belangrijk om tocht te voorkomen. Controleer daarom regelmatig of alle deuren en ramen goed sluiten. Als er een klein beetje speling op zit, waardoor het niet goed is afgesloten, kan dat zorgen dat een ruimte gaat tochten en dat dient voorkomen te worden. Je kunt een expert langs laten komen die controleert of je huis goed is voorzien van isolatie, maar je kunt het ook zelf bekijken. De ramen en deuren kun je controleren op ieder gewenst moment en door actie te ondernemen kun je geld besparen. Het is ook aangenamer in de woning als er geen tocht is. Een aangename temperatuur zorgt voor comfort. Als het tocht, heb je het sneller koud. Tocht is ongezond en dient voorkomen te worden. Doe er daarom aan wat je kunt en als je twijfelt kun je altijd een expert laten komen die het voor je in orde kan maken. De eerste stap voor meer wooncomfort is in het hele huis nagaan waar de tocht vandaan komt en vervolgens maatregelen nemen, waardoor je energierekening door de isolatie een stuk lager zal uitvallen.