Afstandsmeters, onmisbaar bij je verbouwing

Afstandsmeters, onmisbaar bij je verbouwing

Afstandsmeters, onmisbaar bij je verbouwingWe doen thuis allemaal wel eens een klus. Dit kan het behangen of verven van de muren zijn, het leggen van een vloer of misschien ben je wel zo handig dat je een gehele verbouwing van een bepaalde ruimte aankunt. Nu is er veel gereedschap dat onmisbaar is bij je klus, maar één stuk gereedschap mag absoluut niet ontbreken: een afstandsmeter.

Afstandsmeters, onmisbaar bij je verbouwing

We doen thuis allemaal wel eens een klus. Dit kan het behangen of verven van de muren zijn, het leggen van een vloer of misschien ben je wel zo handig dat je een gehele verbouwing van een bepaalde ruimte aankunt. Nu is er veel gereedschap dat onmisbaar is bij je klus, maar één stuk gereedschap mag absoluut niet ontbreken: een afstandsmeter. De duimstok en de rolmaat zijn hier de bekendste en meest gebruikte voorbeelden van. Voor kleine afstanden is dit misschien best nog wel voldoende, maar het kan lastig worden als je met grotere afstanden van doen hebt. De kans is dan aanwezig dat je meetfouten maakt en iedereen weet dat werken met foute afmetingen de constructie kan verzwakken. In het ergste geval kan dit zelfs levensgevaarlijke gevolgen hebben. “Meten is weten” wordt wel eens gezegd en deze uitspraak klopt helemaal. Zorg daarom dat je goed voorbereid bent voordat je je project begint en schaf een goede en betrouwbaar afstandsmeter aan.

Analoge of elektronische instrumenten?

De oude en vertrouwde duimstok en rolmaat, maar ook het meetwiel vallen onder de analoge afstandsmeters. Deze doen het prima voor huis-, tuin- en keukenklussen, maar ook dan is er altijd een risico dat je een meetfoutje maakt. Als de te meten afstanden langer worden, dan zijn analoge apparaten niet altijd meer voldoende. Beter is het om voor grotere klussen gebruik te maken van een elektronische variant. Met een elektronische afstandsmeter kun je veel nauwkeuriger en betrouwbaarder het oppervlakte meten en je maakt het jezelf ook veel gemakkelijker. Daarnaast kunnen elektronische instrumenten meerdere functies bevatten.

Analoge afstandsmeters

De rolmaat is in vele huishoudens aanwezig. Het bestaat uit een flexibele en soepele band die opgerold in een behuizing zit. Hierdoor is de rolmaat gemakkelijk mee te nemen. Op de band is een centimetermarkering aangebracht. De standaard rolmaten hebben een band van maximaal twee of drie meter en er zijn rolmaten die nog langer zijn. Als de band eenmaal uit de behuizing is uitgetrokken, kun je met een druk op de knop de band automatisch laten opwinden. Ook de duimstok zie je regelmatig uit de broekzak van een bouwvakker steken. De meetlat bestaat uit allemaal kleine latjes die met een scharnier aan elkaar zijn verbonden. Hierdoor is de meetlat gemakkelijk in elkaar te klappen. Op het meetlat zelf is de centimetermarkering aangebracht. Boeren en wegwerkers zie je nog wel eens lopen met een meetwiel. Een meetwiel is speciaal bedoeld voor het meten van grotere afstanden. Het bestaat uit een wiel met een steel. Als het wiel volledig is rondgedraaid, heb je een afstand gemeten van de omtrek van het wiel. Al deze afstanden worden bij elkaar geteld voor de totale afmetingen. Op gladde en effen oppervlaktes is een meetwiel zeer nauwkeurig. Op onregelmatige terreinen is het meetwiel niet echt geschikt en is er een risico op meetfouten. Overigens kan een meetwiel gedeeltelijk ook elektronisch zijn als het de afstanden elektronisch opmeet en optelt.

Elektronische afstandsmeters

Elektronisch gereedschap is geschikt voor “het nieuwe meten”. Met weinig handelingen kun je zeer nauwkeurig afstanden berekenen, met zeer betrouwbare resultaten. Elektronische afstandsmeters zijn op te delen in ultrasone en lasermeters.
Ultrasone afstandsmeters
Een ultrasone afstandsmeter werkt op basis van een ultrasoon signaal. Dit is een geluidssignaal, maar niet hoorbaar voor het menselijk gehoor. Je geeft een meetpunt aan, waarna het ultrasone signaal naar het meetpunt wordt verzonden. Vervolgens wordt dit signaal teruggekaatst naar de ultrasone meter. De meter zal de tijd berekenen hoe snel het signaal is teruggekaatst en op die wijze de precieze afstand kunnen berekenen. Een ultrasone afstandsmeter is ongeschikt om buiten te gebruiken. Het ultrasone geluid zal dan niet goed door kunnen komen. Binnenshuis zijn ze vooral ideaal in lege ruimtes. Als een ruimte volstaat met meubels of er zijn teveel schuine vlakken in de ruimte aanwezig, dan kan dit het signaal verstoren en kan er niet nauwkeurig gemeten worden. Dit verhoogt de kans op meetfouten. Voordeel is dan wel dat ultrasone meetinstrumenten relatief goedkoop geprijsd zijn.
Laserafstandsmeters
Laserafstandsmeters werken met behulp van een laserimpuls. Ook nu moet er weer een meetpunt worden bepaald, waar een laserimpuls naartoe wordt gezonden. Deze laserimpuls wordt weer teruggezonden naar de laserafstandmeter. De tijd van het terugzenden worden vastgesteld en op basis daarvan wordt de afstand gemeten. Een laserafstandmeterheeft nagenoeg geen last van invloeden van buitenaf. Hierdoor kunnen laserafstandmeters niet alleen binnen, maar ook buiten worden gebruikt. Ook het meten van zeer grote afstanden kan met deze afstandsmeter gemakkelijk worden uitgevoerd. Niet alleen afstanden kunnen met laserafstandsmeters worden berekend, ook kun je gemakkelijk hoogtes, oppervlaktes en volumes berekenen. Toch zijn er enkele zaken die het lasersignaal kunnen beïnvloeden. Dit zijn onder andere weersinvloeden, zoals regen, felle zonnestralen of nevel. Ook spiegelende en weerkaatsende oppervlakten, zoals metaal, spiegels en glas kunnen een laserimpuls verstoren. Ga je voor een Bosch afstandsmeter, dan weet je zeker dat je een zeer goede laserafstandsmeter hebt aangeschaft met uitstekende kwaliteiten.


Functies van elektronische afstandsmeters

De basisfunctie is natuurlijk de afstand meten. Niet alleen de kortere afstanden, vaak tot maximaal ongeveer 300 meter. Het voordeel van een elektronisch gereedschap is dat je niet perse van het ene meetpunt naar het andere meetpunt hoeft te lopen. Je kunt op afstand het meetpunt bepalen en daarbij maakt het zelfs niet uit of er obstakels binnen de te meten afstand aanwezig zijn. Als je wilt weten hoeveel behang of verf je voor de muren nodig hebt, of hoeveel laminaat je moet aanschaffen, zal je de oppervlakte moeten berekenen. Dit kun je gemakkelijk laten uitvoeren met een elektronische afstandsmeter. Het volume van een bepaalde ruimte heb je nodig als je een nieuw verwarmingssysteem aanschaft. Je hoeft geen lastige handmatige berekeningen meer te maken, want de meter doet dit nu voor jou. Bij het meten van tussenafstanden zal de elektronische meter ook gemakkelijk kunnen optellen en aftrekken. Wil je een goed model aanschaffen van de allerlaatste generatie, dan zal dit gereedschap waarschijnlijk uitgerust zijn met een bluetooth functie. Deze functie stelt je in staat om de gegevens direct te laten doorsturen naar een app op je smartphone of tablet. Deze gegevens kun je dan direct verwerken in bijvoorbeeld blauwdrukken, zodat tekeningen direct aangepast worden aan de laatste afmetingen.

De allernieuwste meetfuncties

Met de toevoeging van Bluetooth worden elektronische afstandsmeters steeds slimmer. En de ontwikkeling van elektronische afstandsmeters is nog steeds volop in ontwikkeling. Er worden aan de nieuwste modellen dan ook nog meer meetfuncties toegevoegd. Zo heeft de nieuwste generatie een zogenoemde schildersfunctie. Hiermee kan met één druk op de knop het oppervlak van verschillende muren worden berekend. Dit is natuurlijk erg handig als je een muur moet behangen of schilderen. Ook professionele schilders en behangers kunnen veel baat bij deze functie hebben. De meest nieuwe functie is de mogelijkheid tot het maken van een foto van de ruimte. Met behulp van een touchscreen kunnen alle afstanden, lijnen en oppervlakten zeer nauwkeurig worden bepaald. De afstandsmeter kan zelf bepalen vanaf welke afstand de foto is gemaakt en kan op deze wijze de exacte afmetingen uitrekenen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: DutchDo
Aantal keer gelezen: 2550x
Toegevoegd: 16-04-2019 16:20
Gewijzigd: 18-04-2019 14:17

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!