verschillende vinyl kleuren

Zelf vinyl leggen

verschillende vinyl kleurenTientallen jaren geleden leken vinyl vloeren nogal nep en veel mensen kiezen toch liever voor een wat natuurlijkere uitstraling. Tegenwoordig zijn vinyl vloeren echter in een groot aantal kleuren en prints verkrijgbaar, waardoor je ook voor een natuurlijke uitstraling kunt kiezen. Een vinyl vloer is niet alleen goedkoop, maar biedt ook diverse andere voordelen. In dit artikel vertellen we je meer over de soorten, de voordelen en zelf vinyl leggen.

Wat is vinyl?

Een vinyl vloer is gemaakt van de kunststof polyvinylchloride, beter bekend als PVC. Het wordt daarom ook wel een PVC vloer genoemd. Vinyl bestat uit meerdere lagen en dit zorgt ervoor dat de vloeren van hoge kwaliteit zijn. De bovenste laag is hard en slijtvast. Deze laaag kan glimmend, dof of doorzichtig zijn.

Soorten vinyl

Er is een enorm aanbod aan vinyl vloeren en je hebt dan ook een grote keuze uit kleuren en prints. Er zijn vinyl vloeren die net lijken op houten vloeren, omdat ze zijn afgedrukt met  een houtstructuur. Ander vinyl vloeren zijn imitaties van marmeren of kurken vloeren. Ook kun je gaan voor een vinyl vloer met een motief dat lijkt op stenen of op traanplaat. Natuurlijk is het ook mogelijk om gekleurd vinyl te kopen en er zijn ook vinyl vloeren met fantasie ontwerpen - zoals strepen of stippen - verkrijgbaar. Er is enorm veel keuze en dat kan het soms lastig maken om te kiezen. Denk er in ieder geval altijd aan dat de vinyl vloer ook goed bij de rest van de kamer moet passen.

Voordelen van vinyl

Een vinyl vloer is voordelig in de aanschaf en je kunt ook zelf vinyl leggen. Hierdoor bespaar je ook weer op de kosten die je normaal gesproken betaald voor de vloerleggers. Daarnaast dempt het geluid en voelt het soepel en warm aan. Een vinyl vloer kan door het gladde oppervlak gemakkelijk worden schoongemaakt en het is waterbestendig. Ben je van plan om vloerverwarming in je woning te leggen? Dan is het ook een goed idee om voor een vinyl vloer te kiezen, omdat vinyl hier altijd geschikt voor is.

Welke vinyl vloer kiezen?

Als je een vinyl vloer gaat uitzoeken, is het belangrijk om te letten op de kwaliteit. Je wilt natuurlijk dat het vinyl zo lang mogelijk meegaat. De kwaliteit en de levensduur van een vinyl vloer hangt af van de dikte van de toplaag en het type beschermlaag. Goedkoop vinyl is in de meeste gevallen van minder goede kwaliteit en het is dan echt belangrijk dat je op deze punten let. Maar ook als je gaat voor duurder vinyl, is het verstandig om deze punten in de gaten te houden.

Aangezien er zoveel kleuren en prints vinyl zijn, kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Kijk in ieder geval altijd of een bepaalde kleur of print wel bij de rest van de kamer en de meubels past. Sommige kleuren en prints maken de kamer kleiner, maar tegelijkertijd ook warmer en knusser. Andere printen zorgen er juist voor dat de kamer ruimer en frisser lijkt. Bepaal welke sfeer jij in je kamer wilt creëren en aan de hand hiervan kun je kiezen voor een kleur of print. Uiteraard ligt het er ook maar net aan welke kleuren en prints jij mooi vindt.

Manieren om vinyl te leggen

Je kunt op verschillende manieren zelf vinyl leggen. Zo kun je het vinyl bijvoorbeeld los op de grond neer leggen. Dit is goedkoop en het kan snel worden gedaan, maar het is niet de meest ideale manier. Loszittend vinyl kan namelijk gemakkelijk verschuiven als erop wordt gelopen. Het kan wel handig zijn voor kleinere ruimtes wanneer het vinyl dikker en zwaarder is. Ook is het mogelijk om het vinyl los te leggen op magnetisch folie of op een steunplaat met antislip. Dit zijn ook eenvoudige manieren om vinyl te leggen en het vinyl blijft zo beter liggen op de ondergrond.

Vinyl is ook verkrijgbaar op HDF dragers, waardoor het gelegd kan worden als laminaat. Verder kun je kiezen voor vinyl met een kliksysteem, wat je net als laminaat aan elkaar kunt klikken. Daarnaast wordt vinyl vaak verlijmd op de vloer. Dit zorgt ervoor dat de vloer stabiel is. Het verlijmen kan worden gedaan met verschillende lijmsoorten die allemaal hun eigen eigenschappen hebben.

Lijmsoorten

De universele vloerlijm die je kunt gebruiken om vinyl te leggen is geschikt voor alle soorten vinyl en ook voor vloerverwarming. Ook is deze lijm oplosmiddelvrij en vochtbestending. Na het leggen van het vinyl met deze lijm kun je de vloer na 24 uur belasten. Je kunt ook zelf vinyl leggen met Thomsit Tex, wat eveneens voor alle soorten vinyl en voor vloerverwarming geschikt is. Verder is deze lijm oplosmiddelvrij en 24 uur na het leggen kan er over de  vloer worden gelopen. Een andere mogelijkheid is om dubbelzijdig tape te gebruiken. Dit kun je eveneens gebruiken voor alle soorten vinyl en je kunt na het leggen direct over de vloer lopen. Zorg er wel voor dat de tape weekmakerbestendig is, zodat het vinyl niet verkleurt.

Ondervloer

Vinyl kun je leggen op een ondervloer van hout of beton. Als je een onder vloer uitkiest, is het goed om te letten op de mate van geluiddemping en isolatie. Zorg er altijd voor dat de ondergrond vast en vlak is en daarnaast ook schoon en vetvrij. De vinyl vloer bevat dan ook geen oneffenheden en is goed aan de grond bevestigd.

Zelf vinyl leggen

Voorbereiding

Het eerste wat je dient te doen bij het leggen van vinyl is het opmeten van de kamer waar je het vinyl wilt leggen. Meet dit aan de hand van het breedste stuk in de breedte en het langste stuk in de lengte. Daarna kun je andere delen van het vinyl snijden, bijvoorbeeld waar de deurposten komen te zitten. Neem deze maten te ruim, als je er niet helemaal zeker van bent. Bij het plaatsen van het vinyl kun je dan altijd nog de juiste vorm eruit snijden.

Vinyl leggen

Het is het beste om bij het vinyl leggen te werken vanuit het midden van de kamer. Zo kun je vloer zo netjes mogelijk leggen. Als je vinyl hebt aangeschaft met een bepaald patroon, kun je dit op deze manier ook symmetrisch in het midden leggen. Probeer de naden van de vinyl vloer zoveel mogelijk weg te werken op plaatsen die niet zichtbaar zijn. Dit kan bijvoorbeeld onder bepaalde meubels, zoals een bank of een kast. Zorg er in ieder geval altijd voor dat deze naden niet op plaatsen liggen waar veel overheen wordt gelopen. Als er naden of scheuren in de ondervloer zitten, zorg er dan ook voor dat een naad in de vinyl vloer ook niet direct op een naad of scheur in de ondervloer komt te liggen. Eventuele scheuren in de ondervloer kun je het beste ook van tevoren opvullen met wat schuim of een ander vulmiddel.

Nu is het tijd om het vinyl de kamer in te halen en alvast uitgestrekt in de juiste positie te leggen. Bij het los leggen van de vloer (eventueel op magenetisch folie of een steunplaat met antislip) kun je het vinyl nu direct al netjes neerleggen en is het verder klaar. Als je de vinyl vloer wilt verlijmen, kun je nu de ene helft van het vinyl met lijm insmeren. Deze kant kun je aan de ondervloer vastplakken en daarna lijm je de andere kant en bevestig je dit deel ook aan de ondergrond. Als het vinyl goed en netjes is bevestigd, kun je het definieve snijwerk doen voor de plaatsen waar delen uit het vinyl moeten worden gesneden. Op de randen hiervan kun je daarna eventueel nog wat lijm smeren om het vervolgens goed vast te plakken.

Afwerking

Zodra de vinyl vloer eenmaal goed ligt, kun je het gaan afwerken. Je kunt hier het beste een vloerroller voor gebruiken die je in de meeste gevallen kunt huren bij de verkoper van de vinyl vloer. Hiermee kunnen hoogteverschillen of luchtbellen worden weggerold, zodat de vinyl vloer strak getrokken wordt en helemaal vlak komt te liggen. Het is belangrijk dat je alle bobbeltjes onder het vinyl weghaalt, ook al moet je er natuurlijk tijdens het leggen al voor zorgen dat er zo min mogelijk bobbeltjes onder het vinyl komen. Het is echter vrijwel onmogelijk om er tijdens het leggen voor te zorgen dat er helemaal geen bobbeltjes onder het vinyl komen en daarom is het altijd nodig om de vloer af te werken met een vloerroller.

Je kunt dus gemakkelijk zelf vinyl leggen als je je goed voorbereid en ervoor zorgt dat je het juiste materiaal in huis hebt. Het is verstandig om je van tevoren goed door de winkel te laten inlichten over het leggen en over de juiste gereedschappen.

Klik vinyl of vinyl laminaat leggen

Klik vinyl of vinyl laminaat bestaat uit meerdere delen die je aan elkaar klikt en dit leg je dan ook op een andere manier dan één groot stuk vinyl. Als je klik vinyl of vinyl laminaat wilt leggen, begin je in een hoek van de kamer. Vanuit hier leg je de eerste baan met vinyl stroken en de laatste strook zaag je af zodt het precies past. Begin vervolgens weer aan de andere kant met dit afgezaagde stuk voor de tweede baan. Zo kun je zelf vinyl leggen in een soort wildverband. Zorg er altijd voor dat de strook waarmee je aan de volgende baan begint niet korter is dan 30 centimeter. Als dit wel het geval is, kun je een nieuwe strook doormidden zagen en hiermee beginnen.

Je kunt kiezen voor vinyl laminaat dat je kunt lijmen of vinyl met een kliksysteem. De meeste mensen kiezen voor een klik systeem, omdat dit gemakkelijker aan te leggen is. Het voordeel van een kliksysteem is dat je dit ook weer gemakkelijk kunt verwijderen en eventueel kunt verhuizen.

Vinyl laten leggen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vinyl te laten leggen door een bedrijf dat hierin is gespecialiseerd. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat het professioneel wordt gelegd en je hoeft er zelf geen tijd in te steken. Het laten leggen van vinyl brengt uiteraard wel kosten met zich mee en daarom wordt er vaak toch voor gekozen om zelf vinyl te leggen. Dit is gelukkig ook helemaal niet moeilijk als je de stappen in dit artikel volgt. Als je met het goede materiaal werkt en de tijd neemt om het vinyl te leggen, kan er eigenlijk bijna niets mis gaan.

Hoe kun je vinyl onderhouden?

Een vinyl vloer is heel gemakkelijk in het onderhoud en daarom kiezen zoveel mensen hier ook voor. Vinyl heeft namelijk een glad oppervlak en heeft ook geen naden (behalve als je kiest voor vinyl laminaat of klik vinyl). Je kunt een vinyl vloer eenvoudig schoonmaken met een stofzuiger en een dweil. Het is niet erg als de vloer vochtig wordt, aangezien het materiaal vochtbestendig is. Als je een vloeistof op de vloer laat vallen, trekt dit er ook niet in. Dit kun je dan dus gemakkelijk schoonmaken met een dweil.

Levensduur van vinyl

De levensduur van een vinyl vloer is maximaal 20 jaar. Dit is korter dan andere vloersoorten, maar een vinyl vloer is ook goedkoop in de aanschaf. De levensduur vn de vloer hangt echter ook af van verschillende factoren. Zo is de kwaliteit van het vinyl van groot belang. Een dikke toplaag en een goed type beschermlaag zorgen ervoor dat de vinyl vloer langer mooi blijft. Als je de vloer goed schoon houdt, kun je kans op krssen in het vinyl verkleinen. Probeer ook overbelichting en hitte te voorkomen. Verder is het verstandig om vilten vloerbeschermers onder je meubels te bevestigen  en voorzichtig te zijn met naaldhakken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Rowanblom
Aantal keer gelezen: 13192x
Toegevoegd: 19-12-2015 16:06
Gewijzigd: 20-12-2015 22:08

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!