Schilderen

Buiten schilderen, praktische tips

SchilderenWil je graag buiten schilderen? Dan is het prettig om te weten aan welke zaken je zoal kunt denken. Lees hier daarom praktische tips die je kunt toepassen.

Buiten schilderen, wanneer doe je dat?

Je huis heeft buiten een nieuwe verflaag nodig en dat zal ongeveer eens in de vijf jaar het geval zijn als er met goede producten is gewerkt en als er geen beschadigingen aan het hout zijn. Zijn er kleine beschadigingen dan hoef je buiten niet alles opnieuw te schilderen, maar kun je volstaan met het herstellen van de schade. Wat is de beste periode van het jaar om je huis buiten te schilderen? Vraag het de vakman en hij zal je vertellen dat deze klus het beste in het voorjaar vanaf april tot en met de herfst, september kan worden uitgevoerd. In deze periode is de temperatuur (meestal) goed om het schilderwerk te laten drogen zo tussen de 10 en de 25 graden. De zuidkant van het huis en de kant op het westen hebben het meeste te lijden onder de weersinvloeden, zon en neerslag, dat zie je goed als je het hout bekijkt.

Buiten schilderen, let op de kwaliteit van de verf

De kwaliteit van de verf die je buitenshuis gebruikt is erg belangrijk voor een goed resultaat, een resultaat dat lang mooi blijft!

 • Een goede vakman zal dan ook alleen maar de juiste producten gebruiken voor het buiten schilderen van de woning. Ook zal hij de klus uitvoeren als de weersomstandigheden goed zijn en de verf goed kan drogen.
 • Goede kwaliteit van de verf zorgt voor het behoud van het hout en voor een verzorgd resultaat.
 • Bij het gebruik van goede kwaliteit verf hoeft er niet elk jaar geschilderd te worden, elke vijf jaar is in dat geval voldoende. Beschadigingen kunnen uiteraard tussendoor altijd aangepakt worden. Alleen de prijs van de verf is geen graadmeter.
 • Let er op of de verf prettig werkt (lees de recensies van anderen), is de dekking goed en ten slotte kun je ook de prijs mee laten tellen. Een vakman werkt met het juiste materiaal voor het beste resultaat. Ook de voorbereiding moet goed zijn, denk aan het ontvetten en schuren van de oppervlakten die geschilderd moeten worden. Je kunt online diverse merken met elkaar vergelijken voordat je tot aankoop overgaat.
 • Laat jij buiten je huis schilderen door de vakman, vraag wat hij gebruikt en waarom deze verf. Onthoud welke verf hij gebruikt, of ga jij elke vijf jaar in zee met dezelfde schilder? In dat geval zal hij zeker nog weten welke verf hij bij jouw huis heeft gebruikt.
 • Ga voor kwaliteit bij het buiten schilderen. Is je budget klein dan kun je beter proberen te besparen op het schilderwerk dat binnenshuis uitgevoerd moet worden, maar zeker niet op het buiten schilderen. In dat laatste geval zal wederom blijken dat goedkoop duurkoop is.
 • Is zowel de binnenkant van je huis alsook de buitenkant toe aan een verfbeurt en is je budget niet voor beide toereikend, geef dan  voorrang aan het buiten schilderen voor het behoud van de kozijnen en de deuren.
 • Is de verflaag buiten namelijk (grotendeels) verdwenen dan zal het hout gaan rotten en zul je binnenkort delen van de kozijnen moeten vervangen en dat kost je extra geld.

Buiten schilderen, zelf doen

Ben je een beetje handig en durf je op een ladder te werken, dan kun je zelf het buiten schilderen aanpakken. Voor je veiligheid dien je echter een steiger te plaatsen. Je werkt dan veel prettiger, zeker als het niet je dagelijkse werkzaamheden zijn en je wat onwennig bent met het buiten schilderen. Gebruik de juiste producten. Laat je adviseren en lees recensies over de diverse verfsoorten. Ook de kwasten moeten goed zijn, zodat je niet na het schilderen overal haartjes van de kwast van het geverfde stuk moet verwijderen. Goed materiaal werkt over het algemeen ook een stuk prettiger. Vraag indien nodig advies in de winkel of online waar jij de producten koopt. Hoeveel verf heb je nodig (koop genoeg, want een klein verschil van kleur, een ander verfbad, kun je straks goed zien als het verwerkt is)? Wat heb je nog meer nodig? Buiten schilderen, het is te doen, neem er voldoende tijd voor en volg de instructies. Bij twijfel, niet aan deze klus beginnen! De vakman is ervaren, weet wat je nodig hebt en het buiten schilderen kost hem veel minder tijd. Ook beschikt hij reeds over het juiste gereedschap en soms levert hij ook de verf.


Buiten schilderen, uitbesteden aan de vakman

Ieder zijn of haar vak, is een belangrijk gegeven, ook inzake buiten schilderen. Je kunt het zelf, maar de vakman is er zeer gedreven in, hij kent zijn vak, weet welk materiaal bij jouw huis gebruikt moet worden en garandeert goed werk. Vraag vooraf een offerte aan, zodat je weet welk bedrag je ongeveer moet betalen na het buiten schilderen. Spreek alles goed door. In welke periode komt de schilder buiten schilderen? Hoeveel uren gaan er ongeveer in het buiten schilderen zitten? Komt de schilder alleen of samen met een collega? Werkt hij ook op zaterdag of 's avonds? Hoe hoog is de BTW? Wat is het uurloon? Wat betaal je voor het gereedschap dat hij gebruikt? Welke verf gebruikt de schilder? Brengt de schilder zelf de verf en ander materiaal mee, of moet jij zelf zorg dragen voor deze spullen? In de aangevraagde offerte moet je de meeste vragen beantwoord zien.

Buiten schilderen en het BTW tarief

Je kunt nu profiteren van het lage BTW tarief als jij je huis laat schilderen. Je betaalt 6% BTW in plaats van 21%, dat is een aanzienlijk verschil. Deze tarieven gelden voor schilderwerken binnenshuis als ook voor buiten, maar ook als je een stukadoor nodig hebt betaal je slechts 6% BTW in plaats van 21%. Het lage BTW tarief geldt voor:

 • De voorbereidingen van de werkzaamheden denk aan het schoonmaken en ontvetten van de oppervlaktes die geschilderd moeten worden.
 • Grondverf en voorstrijkmiddelen
 • Binnenshuis schilderen en buiten schilderen
 • Het loon van de vakman en materialen
 • Schildersbedrijf, klusbedrijf, aannemer.

Vraag verschillende offertes aan bij schilders in je regio voor een indicatie van de prijs en vergelijk. Ga niet als vanzelfsprekend op de goedkoopste af, maar lees recensies en ervaringen van anderen met de schildersbedrijven. Misschien laat je jouw schilderwerk steeds door dezelfde schilder uitvoeren en ben je daar heel tevreden over. Ga dan niet voor enkele euro's minder veranderen van schilder.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnedeLaat
Aantal keer gelezen: 1534x
Toegevoegd: 29-01-2017 10:09
Gewijzigd: 07-05-2017 22:53

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 2914 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!