Kies voor een overzichtelijke werkplaats!

Kies voor een overzichtelijke werkplaats!

Kies voor een overzichtelijke werkplaats!Sleutelen is je lust en je leven en ook nog eens je broodwinning. Daarom is het wel zo fijn om precies te weten waar je welk gereedschap kunt vinden. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Simpel. Kies voor een opbergsysteem waarin alle onderdelen van je voorraad gereedschappen een eigen plek toegewezen krijgen. Deze bakken, kisten, banken en trolleys zijn volop verkrijgbaar in vele verschillende vormen en maten. Zo kies je eenvoudig het hulpmiddel dat perfect in en bij jouw garage of werkplaats past en niet in de laatste plaats bij je werkzaamheden! Welke oplossingen zijn er allemaal en wat zijn hun eigenschappen en voordelen? We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Gereedschapskist

Best wel logisch dat we daarmee beginnen, of niet? Zeker wanneer je kiest voor een exemplaar dat bij aankoop al gevuld is met alles wat je nodig hebt! Uiteraard kun je voor kleine klussen de meest handzame exemplaren ook in een standaard variant gooien. Deze is vaak niet zo diep dat je uitvoerig moet graven om te vinden wat je nodig hebt. Maar een gereedschapskist met laden maakt je hele voorraad juist zo overzichtelijk, omdat er plekken zijn ingericht voor ieder onderdeel! Zo weet je precies wat je hebt en waar je het kunt vinden. Bovendien maken de hengsels het heel gemakkelijk om al je gereedschap in één keer mee te nemen! Vraag jezelf nou eens af, kan het nog eenvoudiger?

Gereedschapswagen

Ja dus! Althans, in je werkplaats zelf. Een gereedschapswagen is namelijk nagenoeg hetzelfde als een hierboven genoemde kist. Het grote verschil is dat deze variant wieltjes heeft. Dat betekent dat deze rijdende kast stukken hoger kan zijn dan een simpele kist en daarmee nog completer! En ja, daar wordt het geheel wel een stuk zwaarder door. Maar dankzij de wieltjes is tillen dan ook niet nodig! Het wordt kinderlijk eenvoudig om je hele hebben en houden aan gereedschap van de ene naar de andere kant van je werkplaats te bewegen. Kies je gereedschapswagen uit op het soort en het aantal onderdelen dat je nodig hebt, zodat je zeker weet dat je compleet bent.

Werkbank

Welke professional kan er nu zonder een degelijke werkbank? Wanneer je al in het bezit bent van een kist of wagen om je gereedschap in te bewaren, is een standaard - oftewel ‘kaal - exemplaar van één of twee verdiepingen misschien wel voldoende. Zeker eentje met twee planken bevat dan alsnog behoorlijk wat opbergruimte. Maar een werkblad inclusief ladenkast is natuurlijk nooit weg! En wanneer de werkbank in kwestie dan ook nog eens zijwanden heeft waaraan je een heleboel van je meest gebruikte gereedschap aan kunt ophangen, ben je al helemaal de koning(in) te rijk. Bovendien weet je zelf het beste hoeveel ruimte je nodig hebt om onderdelen mee te bewerken. De omvang van je werkblad is daarom ook een goed criterium om je werkbank op uit te kiezen!
Accessoires voor inrichting

De Duivel zit ‘m in de details. Daarom mogen we ook de losse onderdelen die jouw garage of werkplaats zo efficiënt mogelijk maken niet overslaan! Zo is je werkbank niet compleet zonder een opbergrek voor de kleinere gereedschappen en materialen. Denk bij dit laatste aan lampjes, schroeven, moeren, pluggen, etc. Ook een verrijdbaar vakkensysteem met dezelfde functie behoort tot de mogelijkheden. Op deze manier houd je deze kleine onderdelen niet in afgesloten potten en bakjes maar kun je er direct bij. De voorkant van de vakjes is lang en breed genoeg om te voorzien van een label waar je opschrijft wat de inhoud is.

Heb je aan je werkbank - of gewoonweg aan je muur - een handige geperforeerde wand van metaal? Dan kun je hier een haak aan bevestigen waar je je gereedschap aan ophangt! Ook doppenrails en magneetstrips schaf je voor dit doeleinde aan. Eenmaal bevestigd bieden ze extra plekken voor je gereedschap, zodat je geen overvloed aan kisten en koffers in de weg hebt staan waar je ook nog eens alles uit moet zoeken.

Trolleys

Wacht, hadden we die niet al gehad? Nee, niet helemaal. Want ook al bestaan er modellen met extra lades erin, zijn trolleys voor je gereedschap meestal wat simpeler van aard. Dat wil zeggen dat het een verrijdbare bak met twee of drie verdiepingen is waar je al je tools in kwijt kunt. Leg er bijvoorbeeld je boormachine of ander zwaarder materieel in, wat je dan eenvoudig van A naar B verplaatst. Je kunt zelfs kiezen voor exemplaren met een mooi effen oppervlak, waar je zelfs simpele handelingen op uit kunt voeren. Daarnaast bestaan er compacte modellen die je doodeenvoudig helemaal inklapt om het nodige gereedschap veilig te transporteren.

Gereedschapset

Misschien ben je al voorzien van een handige opbergmethode, maar heb je nog niks om die mee te vullen. Gereedschapsets zijn er echter in allerlei uitvoeringen. Zo kun je in één keer schroevendraaiers van diverse soorten en afmetingen aanschaffen of hamers, vijlen, noem maar op. Bovendien worden bepaalde soorten sleutels - inclusief koppen en schroeven - in handige kistjes aangeleverd. Maar ook samenstellingen die qua aantallen in de tien- of honderdtallen lopen zijn erg in trek. Je kunt immers beter te veel gereedschappen en materialen bij de hand hebben dan te weinig. Tip: Maak een inventaris van wat je al hebt en wat je nog mist. Ook labels - we noemden ze al - om aan je kasten en laden te bevestigen worden aangeraden om een overzicht op je inventaris te bewaren.

Zit- en ligcomfort

Hoe groot je passie voor sleutelen ook is, we bedoelen hier niet mee dat je met de opties uit deze alinea je werkplaats in een hybride huis- of slaapkamer kunt veranderen. Nee, we bedoelen puur dr krukken om mee plaats te nemen aan je werkbank. Hieronder vind je zelfs sets van meerdere exemplaren of modellen die verrijdbaar en in hoogte te verstellen zijn. Om direct door te kunnen met werken en te voorkomen dat je telkens naar je gereedschapskast hoeft te lopen, bestaan er verrijdbare krukken met onder het zitvlak ruimte voor gereedschap.

Uiteraard betekent sleutelen ook dat je je weleens op je rug onder een voertuig moet liggen om het een en ander te repareren. Daarvoor gebruik je uiteraard een ligkar. Deze zijn in verschillende varianten verkrijgbaar, waaronder eentje die je in kunt klappen tot een werkplaatsstoel!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1301x
Toegevoegd: 04-06-2019 13:52
Gewijzigd: 05-06-2019 09:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3407 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!