Knutselen met kinderen

Knutselen met kinderen

Knutselen met kinderenHet is leuk om te knutselen met kinderen, maar wat kun je allemaal maken en waar haal je de inspiratie vandaan? In dit artikel kun je je laten inspireren door de natuur en hebben we een leuk knutselidee voor jou en de kinderen.

Knutselen met kinderen

Met kinderen in huis is het belangrijk dat er voldoende activiteiten worden georganiseerd. Natuurlijk hoef je niet elk kwartier vol te proppen met een activiteit of klus. Kinderen moeten ook leren om zichzelf bezig te houden of om te spelen met broers, zusjes, vriendjes of vriendinnen. Wel is het erg gezellig dat kinderen van je weten dat er eens per week bijvoorbeeld op de woensdagmiddag of in het weekend samen met het hele gezin een gezellige activiteit wordt gedaan. Dit kan binnenshuis zijn, maar ook buiten gebeuren. Het zal per seizoen verschillen waar jullie je mee bezig kunnen houden. Ook de leeftijd van de kinderen bepaalt mede wat er gedaan gaat worden. Op een bepaalde leeftijd kun je de kinderen mee laten beslissen wat jullie gaan doen. Je eigen vaardigheden zullen hierin ook een rol spelen. Ben jij zelf niet goed met naald en draad dan zul je zeer waarschijnlijk geen knuffels met de kinderen gaan maken.

Mogelijkheden knutselen met kinderen

Inventariseer waar je eigen mogelijkheden en die van de kinderen liggen, weet waar hun interesse naar uitgaat en ga vanuit dat punt een leuke activiteit bedenken, zelf of samen met de kinderen. Je kunt uiteraard ook altijd het internet raadplegen of wat boeken er op naslaan om inspiratie op te doen. Je ervaart gegarandeerd zelf ook een geslaagde middag als jij op een creatieve manier met je kinderen bezig bent. Het hoeven geen hoogstandjes te zijn, die er gefabriceerd worden. Het gaat om het samen bezig zijn, een fijne tijd door te brengen en niet zo zeer om het resultaat. Dit laatste is belangrijk om de kinderen mee te geven, zodat het geen wedstrijd wordt en iedereen durft te laten zien wat hij of zij kan en tevreden is met het resultaat. Het zou een mooi streven zijn om met elkaar samen te werken en er geen competitie van te maken.

Inspiratie om te knutselen

Je kunt zowel binnenshuis als ook buitenshuis creatief bezig zijn met kinderen. Op veel kinderfeestjes wordt geknutseld. Zorg dat je altijd voorbeelden hebt van de opdracht voor de kinderen die erg jong zijn of geen inspiratie hebben, zodat zij toch mee kunnen doen. Dat laatste is erg belangrijk. Meedoen is namelijk belangrijker dan het resultaat. Vaak hebben kinderen zelf genoeg ideeën, laat hen die ideeën uitvoeren, stimuleer dit. Onderschat de creativiteit van kinderen niet. Zij moeten echter wel de kans krijgen hun ideeën uit te voeren. Beperk hen niet!

Zorg ervoor dat je een groot knutselkleed op tafel legt, of een knutsellaken op de grond zodat de kinderen zich niet druk hoeven maken over knoeien met verf, met water, met klei enz. Heb je een groepje kinderen om je heen die met je gaan knutselen, dan is het wellicht handig om eerst in een kring af te spreken wat er die middag op het programma staat. Veel leuker is het uiteraard om samen met de kinderen het programma te maken. Dit laatste is wel wat moeilijker om voor te bereiden wat betreft benodigdheden.

Bij de wat oudere kinderen kun je nog verder gaan en aan elk kind bijvoorbeeld een paar euro’s geven waar ze materiaal voor kunnen kopen. Welke slimmeriken gaan dan samen “werken”, en welke kinderen kunnen met lege potten, plastic flessen en tetra pakken aan de slag, zodat zij hun geld overhouden voor een ijsje?

De natuur als inspiratiebron om te knutselen met kinderen 

De jaargetijden, lente, zomer, herfst en winter zijn prima inspiratiebronnen als je met kinderen gaat knutselen. Fotograferen van dieren, tekenen in de natuur, er op uit met een schildersezel om een prachtig tafereel te schilderen, herfstspullen zoeken en een mooie herfsttafel maken, een wilgenhut maken, zelf bootjes maken en naar de sloot om te kijken hoever ze weg drijven, een vlieger zelf in elkaar zetten en een grote open plek zoeken om de vlieger op te laten enz. Allemaal leuk om op een vrije dag te doen als het weer het toelaat.

Voor de minder mooie dagen kun je binnen aan de slag. Ook dan kun je de natuur als inspiratiebron gebruiken, producten uit de natuur. Ga de tuin in en kijk wat je kunt gebruiken en wat er gesnoeid mag worden, stukjes klimop, en dennentakken bijvoorbeeld. Een paar grote prikkers die je als een tent tegen elkaar zet, de blaadjes er omheen en je hebt een mooie (indianen)tent. Met zand en schelpen kun je een prachtig strand maken, wat afvalhout voor een strandstoel, of een lapje stof als strandlaken en je hebt een mooi zomers tafereel. Je kunt een heel eigen tuintje ontwerpen in een lage kartonnen doos of deksel. Je zoekt buiten naar geschikt materiaal.

Gebruik een spiegeltje of knip uit een zilverkleurig stuk karton een vijver. Wat zaden en stenen kunnen dienst doen als paden, die door het natuurgebied lopen. Hebben de kinderen een eigen tuintje dan kunnen ze terracotta bloempotten beschilderen en buiten zetten met een mooie plant, zelf gezaaid of gekocht bij het tuincentrum. Hebben jullie noten geoogst, of pompoenen ook daarvan kun je leuke dingen knutselen. Als je binnen moet blijven omdat het slecht weer is, kun je alvast zorgen voor een voederbakje voor de vogels in de winter, of voor een nestkastje in het voorjaar. Met gedroogde erwten, pitten en graankorrels kun je een doolhof maken. Zowel voor binnen als buiten geeft de natuur je volop inspiratie.

Een taart en andere etenswaren knutselen met kinderen

Je kunt allerlei materialen bedenken om mee te knutselen. Je kunt echter ook met eetbare producten knutselen. Maak samen een kleurrijke, heerlijke taart om van te smullen. Wil jij dit realiseren op een kinderfeestje, dan dien jij van te voren te weten of er kinderen zijn uitgenodigd die een bepaalde allergie hebben. Je kunt daar dan rekening mee houden als je de boodschappen doet. Bedenk bijvoorbeeld een leuk thema voor de taart en wellicht ook voor de andere activiteiten die er die middag nog plaats gaan vinden.

Een cake of cupcakes zijn helemaal te gek en eenvoudig om te maken (en heerlijk om op te eten). Als je gaat knutselen met etenswaren dan staan hygiëne (handen wassen) en veiligheid (oven, gebruik van messen) samen op de eerste plaats. Ook met fruit kun je knutselen. Heb jij weleens bootjes gemaakt van sinaasappels? Je hebt daarvoor nodig: sinaasappels, gelatine, rijstpapier en cocktailprikkers.

Recept sinaasappelbootjes, samen lekker knutselen!

Zo ga je te werk om samen sinaasappelbootjes te maken:

 • Snijd de sinaasappels in de lengte door.
 • Haal het vruchtvlees eruit en laat de schil in tact.
 • Hak het vruchtvlees fijn.
 • Bereid de gelatine zoals op de gebruiksaanwijzing staat.
 • Als de gelatine is afgekoeld voeg je het vruchtvlees toe.
 • De (lege) sinaasappelschillen zet je op een bakplaat of een andere vlakke en harde ondergrond.
 • Je giet er vervolgens de gelatine met het vruchtvlees in.
 • Laat het geheel stijf worden (duurt ongeveer 1 uur voordat het voldoende stijf is).
 • Daarna kun je de sinaasappel doorsnijden en je houdt een bootje over.
 • Maak zeiltjes van rijstpapier en een prikker.

Je hoeft geen dure uitstapjes te maken. Ook dichtbij huis, in je achtertuin bijvoorbeeld vind jij voldoende inspiratie, ideeën en zelfs producten die je kunt gebruiken voor een gezellige creatieve middag.

Knutselen op veel manieren!

Je kunt met kinderen knutselen met:

 • Klei
 • Papier
 • Karton
 • Zand
 • Stickers
 • Wc rollen
 • Hout en nog veel meer!

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Ellen ten Lange
Aantal keer gelezen: 10349x
Toegevoegd: 29-07-2015 10:58
Gewijzigd: 22-08-2015 13:16

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!