Zelf houten overkapping maken?

Zelf houten overkapping maken?

Zelf houten overkapping maken?Ben je van plan om zelf een houten overkapping in jouw tuin te zetten? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Om het je makkelijker te maken hebben wij op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden en hoe je het beste kunt beginnen.

Budget

Als eerste is het belangrijk dat je een budget opstelt. Afhankelijk van je budget kun je kijken naar uitbreidingen of andere materialen. Het is zonde als je bezig bent met het maken van jouw houten overkapping en je komt erachter dat je niet genoeg materiaal hebt. Dan moet je toch nog langs de winkel om weer extra hout te halen en dat kost ook extra geld. Het maken van een overkapping kan vrij prijzig worden, dus door van te voren een budget te hebben weet je zeker wat je te wachten staat! 


Afmetingen en schetsen 

Voordat je kunt kijken welke materialen het beste bij jouw tuin passen, moet je kijken naar je tuin. Hoeveel ruimte heb je voor een houten overkapping? Hoe hoog wil je die wordt? Begin met het maken van een schets en zorg dat je de afmetingen goed meet. Maak een tekening waarin precies staat met de breedte, lengte en hoogte. Denk ook meteen na over hoe dik je het hout wilt hebben en welke vorm. Wil je vierkante palen? Of liever ronde palen? Bedenk ook wat voor ‘dak’ je wilt op je overkapping. Je kunt ervoor kiezen om het massief hout te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om er bijvoorbeeld een rieten dak op te leggen of misschien zelfs een glazen plaat. Belangrijk is dat je dit van te voren allemaal op papier zet, voordat je materialen gaat inslaan. 


Materiaal

Je hebt nu een plan en een schets. Dan is het nu tijd om te kijken naar de materialen. Zorg ervoor dat je niet meteen het eerste beste hout pakt. Er zijn namelijk verschillende soorten hout die ook diverse eigenschappen hebben. Verschillende soorten hout die je kunt gebruiken voor het maken van een overkapping zijn: 

  • Western red cedar

  • Douglas hout

  • Grenen hout 

  • Vuren hout 

  • Meranti hout 

Maar hoe weet je welke houtsoort het beste is? Het is over het algemeen ook beter om een hardhout soort te kiezen. Hardhout is erg stevig, bestand tegen weersomstandigheden en duurzaam. Wel kan het wat duurder zijn dan standaard hout. 


Western red cedar

Dit is een Canadese houtsoort die licht en zacht is, maar erg duurzaam. Je kunt Western red cedar in verschillende kleuren krijgen. Zo heb je geelbruine planken tot chocoladebruin en is er altijd wel iets voor jou. Dit hout is makkelijk bewerkbaar als je goed gereedschap gebruikt en ideaal voor buitengebruik. Het is wel een kwetsbare houtsoort. 


Douglas hout

Dit is een houtsoort die erg sterk is en een lange levensduur heeft. Door de levensduur van 10-15 jaar is Douglas hout erg duurzaam. Het is goed buiten te gebruiken en daardoor ook ideaal voor het maken van een houten overkapping. 





Grenen hout 

Deze houtsoort heeft een lichtgele kleur, een fijne nerf en behoort in een lagere prijsklasse. Grenenhout komt uit Midden- en Noord-Europa en is niet erg duurzaam. Wel is het mogelijk om het grenen hout te verduurzamen door het te impregneren. Als je een houten overkapping buiten maakt is het al nodig om je grenen hout te impregneren. Grenen hout beschadigd namelijk erg snel en de levensduur is ook lager bij buitengebruik. 


Vuren hout

Deze houtsoort lijkt erg op grenen hout en ze worden ook vaak verward met elkaar. Ook vurenhout is niet erg duurzaam, maar is het ook mogelijk om de duurzaamheid te verhogen door het hout te impregneren. Door het hout te impregneren is jouw hout beter geweerd tegen weersomstandigheden. Vuren hout is net zoals grenen hout relatief goedkoop en daarom ook een populaire keuze. 


Meranti hout

Meranti is een tropische hardhoutsoort en is erg populair hier in Nederland. Dit hout moet voldoen aan veel kwaliteitseisen, waardoor het hout van hoge kwaliteit is. Meranti is erg sterk en ook ideaal voor buitengebruik. Het heeft een roodbruine kleur en er zitten nog veel variaties in de tinten. 


Hoe maak je de keuze? 

Er zijn dus veel soorten hout en ze hebben allemaal eigen voordelen en nadelen. Hoe kun je het beste een keuze maken? Heb je een wat lager budget? Dan is het aan te raden om grenen of vuren hout te gebruiken. Je hebt een minder luxe houten overkapping, maar met een laag budget kun je vaak ook niet anders. Gelukkig kun je ook met een laag budget je overkapping nog pimpen. zo kun je het hout ook verven voor een luxere uitstraling. Heb je een wat ruimer budget en wil je een houten overkapping die écht lang meegaat? Dan is het beter om te kiezen voor Meranti of Douglas hout. Deze houtsoorten zijn wel prijziger dan bijvoorbeeld grenen of vuren, maar ze gaan ook een stuk langer mee. 


Niet alleen hout! 

Vergeet niet dat je niet alleen hout nodig hebt om een houten overkapping te maken. Wat dacht je van houtverbindingen? Of moeren en schroeven? Deze horen er ook bij! Zorg ervoor dat je bij je tekening al duidelijk maakt waar je de houtstukken gaat verbinden met elkaar. Zo kun je ervoor zorgen dat je écht binnen je budget blijft en heb je ook meteen een duidelijk stappenplan voor het bouwen van je houten overkapping. Ook moet je rekening houden met de ondergrond. Heb je een betegelde tuin of gewoon een grasveldje? In beide situaties is het van belang dat je ervoor zorgt dat de houten overkapping stevig kan staan. Je wilt natuurlijk niet dat als het heel hard waait, je overkapping ook meewaait. Dat is niet verantwoord en ook niet veilig. Zo kun je ervoor kiezen om cementblokken te gebruiken, waar je de houten overkapping dan opbouwt of de houten overkapping in een muur schroeven. Wil je liever niet boren in je muren of dure cementblokken halen? Dan kun je er ook voor kiezen om een parasolvoet voor je houten palen te improviseren met wat goedkoop cement. Zo verzwaar je de overkapping en weet je zeker dat deze stevig blijft staan. Daarnaast is het ook van belang dat je jouw houten overkapping beitst als je deze buiten hebt staan. Beitsen zorgt ervoor dat jouw hout beter tegen de weersomstandigheden kan en nóg langer goed blijft.

 

Alles op orde? Bouwen maar! 

Als je al het materiaal hebt en een tekening van wat je wilt, dan kun je beginnen met het bouwen. Zorg ervoor dat je de ruimte vrij maakt en dat je al je materiaal al klaar legt. Gebruik handschoenen en zorg dat je stevige schoenen draagt. Slim werken is veilig werken! Houdt ook rekening met het weer. Je wilt natuurlijk niet bezig gaan als het de hele dag regent. Kies een dag of week uit met zonnige weersvoorspellingen. Zo blijf jij droog én je houten overkapping. Ga ook niet alleen aan het werk, zorg dat er iemand bij is die je kan helpen met het vasthouden van planken of andere zaken.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: AnnaG
Aantal keer gelezen: 1580x
Toegevoegd: 24-06-2020 16:25
Gewijzigd: 25-06-2020 09:43

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3846 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!