loodgieter aan het werk met verstopt riool

Ik heb een rioolprobleem: wat nu?

loodgieter aan het werk met verstopt rioolHet riool is n van de meest kwetsbare onderdelen van een moderne woning. Waarom dat zo is, leggen we in dit artikel uit. Ook vind je hierin tips over wat te doen bij problemen met het riool.

Waarom is het riool zo kwetsbaar?

Het riool is eigenlijk een noodzakelijk kwaad. Niemand wil een riool om maar een riool te hebben. Niemand zal vragen wat voor riool je hebt of wat voor diameter je afvoerbuizen hebben. Het is gewoon niet relevant, zolang het riool maar werkt. En dat is dan ook het enige wat een riool moet doen: zonder bijkomende ellende bepaalde afvalstoffen afvoeren. Het riool is ver weggestopt in een woning en mag ook zeker niet verstopt raken. Wanneer het riool verstopt is, zijn dan ook de rapen gaar. Het is heel lastig om zelf een verstopping op te lossen zonder daarbij het risico te lopen dat de verstopping erger wordt. Je moet namelijk voorkomen dat de verstopping verder de leiding in schiet.
Dat is dan ook de reden dat het riool zo kwetsbaar is. Wanneer er problemen optreden, kun je slecht ontdekken waar het probleem zich precies bevindt. En als je al weet waar het probleem zich bevindt, is het alsnog heel lastig om bij de verstopping te kunnen.

Wat is er voor probleem?

Als duidelijk is dat er een probleem gaande is, is het belangrijk allereerst na te gaan wat er precies voor probleem aanwezig is. Soms heb je zelf een idee wat er mis kan zijn. Je hebt misschien per ongeluk een washand doorgespoeld of wat minder per ongeluk frituurvet via het toilet weg laten lopen. In andere gevallen is het wat minder duidelijk wat er precies is dat een verstopping veroorzaakt. Probeer altijd na te gaan wat het probleem zou kunnen zijn.
Het is belangrijk dat je niet direct tig keer het toilet door gaat spoelen en met tal van chemische middelen aan de slag gaat. Wanneer je onvoldoende zicht hebt op de oorzaak en locatie van de verstopping, kunnen dergelijke maatregelen eerder averechts werken dan dat ze helpen om de verstopping op te lossen.

Waar bevindt het probleem zich?

Vervolgens is het zaak om te achterhalen waar het probleem zich bevindt. Wanneer je weet wat de oorzaak is, kun je meestal wel gissen waar het probleem zich bevindt. Wanneer je dat niet weet, kun je soms wel een schatting maken door bijvoorbeeld na te gaan welke sanitaire voorzieningen er allemaal wel of juist niet goed doorlopen.

Welke oplossing?

Tenslotte is het zaak om het probleem de wereld uit te helpen. Je hebt een verstopping en wil daar van af. Als het om een verstopping gaat waarbij een object is doorgespoeld, kun je vaak enkel de verstopping verhelpen door het object te verwijderen. Het heeft dan geen enkele zin om met allerlei chemische middelen aan de slag te gaan en zo te proberen de verstopping te verhelpen. Je kunt het beste proberen het object uit het riool te halen door bijvoorbeeld een zwanenhals open te maken of te vissen naar het object.
Als het gaat om een verstopping door bijvoorbeeld opgehoopt vuil of een prop toiletpapier, kun je proberen met een plopper (een mechanische ontstopper) aan de slag. Hopelijk kun je hiermee de verstopping verhelpen.
Een andere manier is om met chemische middelen aan de gang te gaan. Deze middelen kunnen vaak verbazend goed zelfs de grootste verstoppingen oplossen. Maar houd er wel rekening mee dat als er een object vast zit, chemische middelen geen zin hebben. Je zult dan toch echt eerst het object moeten verwijderen.

En als in er zelf niet uit kom?

Helaas zijn lang niet alle problemen met betrekking tot het riool zelf op te lossen. Een verstopping kan zo diep zitten dat je er zelf gewoon niet bij kunt komen. Dat is vervelend, maar gelukkig is ook daar een oplossing voor te vinden. Er zijn namelijk mensen die zich hebben gespecialiseerd in het oplossen van problematiek met betrekking tot riolen. Natuurlijk kun je voor de meeste problemen ook wel terecht bij loodgieters. Zij hebben vaak ook veel ervaring met bijvoorbeeld verstoppingen in het rioolstelsel. Wanneer het echter wat gecompliceerder wordt - en het bijvoorbeeld om een zeer diepe of lastig bereikbare verstopping gaat - is het handiger om een specialist in te schakelen. Deze kan vaak al in enkele minuten zien wat precies het probleem is.
Een specialist beschikt over tal van moderne technieken. Zo kan een specialist met behulp van camera’s het riool van binnen bekijken en zo achterhalen waar een verstopping zich precies bevindt en om wat voor soort verstopping het gaat.
Toch zijn er nog altijd veel mensen die eerst graag zelf een dag tobben voor ze overgaan tot het inschakelen van een specialist. En dat is zonde. Allereerst is het werken met het riool vaak geen pretje. Het stinkt enorm en je werkt met lastig bereikbare punten. Daarom is het vervelend om een vrije dag aan het werken met het riool te besteden. Bovendien kost ook dat vaak geld. Mensen proberen met tal van chemische middelen het riool te ontstoppen, terwijl dat lang niet bij alle verstoppingen helpt. Het is dan dus weggegooid geld.
Al met al is het vaak verstandig om een expert in te schakelen als je zelf niet binnen enkele minuten de verstopping weg kunt krijgen. Een expert lost vaak in enkele minuten op waar jij anders uren of zelfs dagen mee bezig zou zijn.

Wat kost een loodgieter?

Als je zelf niet aan de slag wil of kunt met het rioolprobleem, dan is het handig om een loodgieter in te schakelen, maar wat kost een loodgieter eigenlijk?
Uiteraard hangt die prijs van de specifieke loodgieter af. Loodgieters mogen zelf hun prijs bedenken. Gemiddeld ligt het tarief van een loodgieter rond de € 45,- per uur. Hier komen nog wel kosten als btw, voorrijdkosten en materiaalkosten bij.
Het kan behoorlijk wat schelen als je bij diverse loodgieters een offerte opvraagt. Zo krijg je een goed beeld van wat een loodgieter in jouw situatie kan vragen en wat een goede prijs is voor jouw specifieke opdracht.
Je kunt aan vrienden of familie vragen of ze toevallig ervaring hebben met een specifieke loodgieter, maar je kunt ook op het internet een loodgieter zoeken. Let wel altijd goed op de ervaringen van anderen als het om loodgieters gaat. Niet elke loodgieter voert zijn vak even goed uit.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: brittmeeuwsen-gmail-com
Aantal keer gelezen: 3151x
Toegevoegd: 08-06-2016 08:05
Gewijzigd: 09-06-2016 13:28

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3135 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!