Makelaarstarieven: wat kost een makelaar in 2020?

Makelaarstarieven: wat kost een makelaar in 2020?

Makelaarstarieven: wat kost een makelaar in 2020?Ondanks de crisis blijft een huis kopen onverminderd populair. Ook particuliere huurwoningen zijn nog steeds erg in trek. Bij het kopen, verkopen of huren van een woning is meestal een makelaar betrokken. Wat kost die makelaar je eigenlijk? In dit artikel gaan we in op de makelaarstarieven in 2020.

Ontwikkeling makelaarstarieven

Een makelaar kent de woningmarkt door en door en kan daardoor vaak beter een geschikte koop- of huurwoningen voor je vinden dan dat je dat zelf kunt. Bovendien is een goede makelaar op de hoogte van alle wet- en regelgeving waaraan jij je moet houden bij het (ver)kopen of (ver)huren van een woning. Aan die service hangt echter ook een prijskaartje. In principe is een makelaar grotendeels vrij in het bepalen van zijn tarieven. Deze zijn daardoor ook afhankelijk van de situatie op de woningmarkt. Zo zien we dat de woningmarkt de afgelopen jaren enorm in de lift heeft gezeten. Er was meer vraag dan aanbod, waardoor huizen razendsnel verkocht of verhuurd werden en de prijzen enorm stegen. Ook in 2020 blijft er sprake van een krappe huizenmarkt waarin veel kopers en huurders proberen een plekje te vervoeren. In dit soort jaren zien we dat het aantal makelaars dat actief is op de markt snel toeneemt. Het goede nieuws voor potentiële kopers en huurders is dat dit de prijzen van makelaars drukt. Makelaars hebben immers meer concurrentie en moeten zichzelf onderscheiden. Hierdoor zie je ook in 2020 dat makelaars stunten met lagere tarieven of scherpe vaste prijzen. Hoe meer makelaars er dus op de markt zijn, hoe lager vaak de makelaarstarieven worden.

Dit geldt overigens niet per se voor alle soorten makelaars. Zo kan een verkoopmakelaar in een krappe markt juist profiteren van hogere opbrengsten, doordat woningen duurder verkocht worden. Er zijn dus verschillende soorten makelaars, ieder met eigen tarieven. Deze worden hieronder toegelicht.


Makelaarstarieven verkoopmakelaar

Op de woningmarkt zijn verschillende soorten makelaars te onderscheiden, waaronder onder andere huurmakelaars, verhuurmakelaars, aankoopmakelaars en verkoopmakelaars. Deze laatste houden zich bezig met, de naam zegt het eigenlijk al, de verkoop van woningen. Wanneer je jouw huis wilt verkopen, kun je dus een verkoopmakelaar in de hand nemen om zo het hele proces uit handen te kunnen geven. Niet alleen kan deze ervoor zorgen dat je de best mogelijke prijs voor de woning krijgt, ook kan je gebruik maken van zijn netwerk en expertise ten aanzien van de relevante wet- en regelgeving.

De tarieven die een verkoopmakelaar rekent kunnen flink variëren per makelaar en per regio. Vereniging eigen huis deed onlangs een onderzoek naar de courtage die makelaars berekenen over de verkoopprijs. De tarieven bleken inderdaad flink uiteen te lopen, van slechts 0,5% tot zelfs 2,12% van de verkoopprijs. Gemiddeld betaalden klanten 1,38% van de verkoopprijs, wat bij een woning van €200.000 neerkomt op €2.760,-. De verwachting is dat deze tarieven ook de rest van 2020 ongeveer gelijk zullen blijven, met een gemiddelde courtage van ongeveer 1.5%. In gebieden waarin de woningmarkt zwaar onder druk staat, kan deze echter dalen tot slechts 0,7%. Aangeraden wordt om de tarieven van de verschillende makelaars dus altijd goed te vergelijken en te kiezen voor een kantoor dat werkt op een no cure no pay-basis. Je betaalt de volledige kosten dan alleen indien de woning daadwerkelijk verkocht is. Wil je vooraf zeker zijn van de kosten? Ongeveer 25% van de makelaars bieden het verkopen van de woning tegen een vaste vergoeding aan. Deze vaste tarieven variëren echter enorm en kunnen oplopen tot wel €7000,- per woning.Huis verkopen? Alex van Keulen NVM makelaar voor de hoogste opbrengst en scherpe courtage tarieven.
Bonusafspraken en opstartkosten

Ga bij het aangaan van een overeenkomst met een verkoopmakelaar altijd goed na wat de exacte tarieven zijn. Naast de courtage worden bijvoorbeeld altijd opstartkosten gerekend bij het starten van de verkoop, bijvoorbeeld voor het fotograferen en opmeten van de woning. Deze bedragen gemiddeld €400 per verkoop. Ook het berekenen van een bonuscourtage is niet ongewoon. Brengt een woning meer op dan vooraf ingeschat? Dan draag je bij sommige makelaarskantoren een percentage van die extra opbrengt af aan de makelaar. Ook rekenen veel makelaars extra kosten voor het plaatsen van de woning op huizensites zoals Funda. Deze kosten kun flink oplopen, dus zorg dat je vooraf precies weet wat je kunt verwachten.


Tarieven aankoopmakelaar

Wil je niet verkopen, maar juist kopen? Dan schakel je een aankoopmakelaar in. Deze kan met je meezoeken naar jouw perfecte woning en namens jou de onderhandelingen voeren met de verkopende partij. Een aankoopmakelaar kent bovendien de geldende wet- en regelgeving, weet waarop gelet moet worden bij het bezichtigen van de woning en kan de verkoopovereenkomst opstellen. Ook een aankoopmakelaar werkt meestal met courtagekosten, die achteraf voldaan moeten worden. Deze kosten zijn vaak gebaseerd op de verkoopprijs of op de onderhandelingsresultaten. Steeds vaker rekenen aankoopmakelaars echter een vaste prijs, zodat je vooraf precies weet wat je aan de makelaar kwijt zult zijn. Deze tarieven variëren sterk per makelaarskantoor en regio. Goed vergelijken kan dus zinvol zijn.


Wat kost een verhuurmakelaar?

Ook als je een woning niet wilt verkopen maar wilt verhuren, is het vaak handig om een makelaar in te schakelen. Een verhuurmakelaar fungeert als tussenpersoon tussen jou en de huurder en kan veel zaken voor je uit handen nemen. Denk daarbij niet alleen aan het vinden van een betrouwbare huurder, maar ook aan het vaststellen van de huurprijs en het opstellen en tekenen van contracten en andere belangrijke documenten. In sommige gevallen neemt de verhuurmakelaar ook het innen van de huurpenningen voor zijn rekening.

De hoogte van de tarieven van een verhuurmakelaar kunnen, afhankelijk van de services die hij verleent, variëren. Het meest gebruikelijk is het om, indien er succesvol een huurder gevonden wordt, een vast bedrag in rekening te brengen. Vaak is dit bijvoorbeeld eenmaal de maandhuur. De hoogte van de courtage hangt in dat geval dus af van de huurwaarde van de woning. Let bij je keuze voor een verhuurmakelaar wel goed op of deze courtagekosten de kale huur betreffen of de volledige huur inclusief service- en energiekosten. Dit heeft immers flink wat impact op de prijs. Ook moet je vooraf goed controleren of er nog bijkomende kosten zijn, zoals advertentiekosten of kosten voor het verlengen van de verhuurperiode. Dergelijke kosten staan vaak in de ‘kleine lettertjes’ van het contract.


Tarieven huurmakelaar

Het vinden van een particuliere huurwoning kan op de huidige krappe woningmarkt een enorme uitdaging zijn. Veel huurders stappen om die reden naar een huurmakelaar en betalen hiervoor bemiddelingskosten; bijvoorbeeld eenmaal de maandelijkse huur. Let echter goed op: deze huurmakelaar mag alleen een dergelijke bemiddelingsbijdrage rekenen indien hij een woning of kamer voor je zoekt en vindt die buiten zijn eigen woningaanbod valt. Vaak worden onterecht bemiddelingskosten in rekening gebracht voor woningen waarvoor de huurmakelaar ook optreedt als verhuurmakelaar voor de verhuurder van de woning. Dit is niet toegestaan!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: W-B
Aantal keer gelezen: 4056x
Toegevoegd: 27-08-2020 09:50
Gewijzigd: 28-08-2020 11:02

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3784 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!