Tips die je helpen met de zoektocht naar een huurwoning

Tips die je helpen met de zoektocht naar een huurwoning

Tips die je helpen met de zoektocht naar een huurwoningBen je toe aan een andere woning? Of misschien ga je wel samenwonen? Er zijn verschillende manieren om naar een huurwoning te zoeken. Ga je via de meer persoonlijke weg, particulier? Of via een tussenpartij zoals een makelaar? Het makkelijkst zou zijn om een woning te vinden via een bekende. Maar waar moet je op letten tijdens de zoektocht naar een woning? In dit artikel lees je daar meer over.

Wanneer je op Google zoekt naar huurwoning in een grote stad, zijn er tal van aanbieders met een erg leuk aanbod. Maar schijn bedriegt. Vaak worden de mooie woningen op de voorpagina geplaatst zodat je verder kijkt op hun website. Voor je een uitgebreide introductiemail schrijft, is het van belang om te weten of de woning nog beschikbaar is. Tegenwoordig worden woningen zo snel verhuurd dat de verhuurders niet altijd hun aanbod up-to-date kunnen houden. Een beller is sneller, probeer dan ook altijd te bellen en plan alvast een bezichtiging in als je toch contact hebt met de verhuurder.

Voorbereiding: Wat zijn je eisen en budget?

Voor je het hele internet afstruint is het erg belangrijk om van te voren je eisen op te stellen. De eerste vragen die je jezelf stelt zijn onder andere: hoeveel vierkante meter oppervlakte wil je minimaal? In welke plaats wil je wonen? Wil je op één verdieping wonen of wil je meerdere verdiepingen? Hoeveel slaapkamers dient de woning te hebben? Maar de belangrijkste vraag is nog altijd: Wat is het bedrag dat je per maand wil betalen voor een huurwoning en kan je hier iets van afwijken bij een hele mooie woning? Zet al je eisen op papier en begin vanaf hier rond te kijken naar woningen.

Tijdens de zoektocht naar een woning

Als je alles voor jezelf hebt uitgezocht, begin je met het serieus zoeken naar een woning. Tijdens deze zoektocht zal je veel beslissingen moeten nemen en vooral knopen moeten doorhakken. Als je naar de andere kant van Nederland wil verhuizen, zal je deze afstand moeten afleggen tijdens een bezichtiging. Is de woning die tijd en moeite waard of is de kans groot dat de woning toch niet geschikt voor je is?

Account aanmaken

Als je op het internet naar een woning zoekt, heb je in bijna alle gevallen de mogelijkheid om bepaalde opties te selecteren zodat er een aanbod kan worden weergegeven dat voldoet aan jouw eisen. Echter, stellen sommige aanbieders de eis om een gratis of betaald account aan te maken voor je verdere details over een woning kan inzien. Een gratis account aanmaken is uiteraard mogelijk. Voor je gaat betalen voor een account wordt er aangeraden om naar meer informatie te vragen. Via de mail of telefoon kan je vragen naar het huidige aanbod. Op die manier weet je of zij je verder kunnen helpen. Denk wel goed na of de betaling het waard is en of zij echt een potentiële woning voor jou beschikbaar hebben. Kijk ook naar de periode waarvoor je betaald. Is het een eenmalig bedrag of zit je ergens een jaar aan vast?



Kosten van de woning per maand

Heb je een bezichtiging gescoord en maak je kans om deze leuke woning te gaan huren? Informeer dan goed naar de kosten die je per maand kwijt zal zijn. Zijn deze kosten inclusief of exclusief? Wanneer er wordt gesproken van exclusief wordt er vaak bedoeld, exclusief gas, water en licht. Maar het is ook mogelijk dat deze exclusief internet, tv, servicekosten en belasting zijn. Informeer hier dan ook goed na en vraag wat de totale kosten per maand zullen bedragen. Dit kan aan de hand van hoeveel de huidige/vorige bewoners betaalden per maand. Ook is het mogelijk dat er bemiddelingskosten in rekening worden gebracht wanneer je een woning wil huren via een makelaar. Dit zijn eenmalige kosten die je betaalt aan de makelaar omdat zij jou hebben geholpen. Dit kunnen hoge bedragen zijn zoals 1 maand huur. Zorg er dus voor dat je hiervan op de hoogte bent. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je op het punt staat om je nieuwe paleisje in te trekken.

Locatie van de woning

De locatie van de woning is één van de belangrijkste aspecten tijdens het zoeken naar een woning. Wil je in een drukke binnenstad wonen of heb je liever wat meer privacy en een tuin? De locatie kan niet veranderd worden dus zal moeten voldoen aan je eisen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de voorzieningen in de buurt. Dit is afhankelijk van wat je in de buurt nodig hebt en wat je over hebt voor een bezoekje aan de supermarkt. Wanneer je een kinderwens hebt, is het van belang dat je in een kindvriendelijke buurt komt te wonen met basisscholen en speeltuinen op korte afstand. Loop rond in de buurt en luister naar je gevoel. Ook het internet kan je veel informatie verschaffen over je toekomstige buurt. Denk ook na over een parkeerplek. Zoek je iets in de stad, kan je dan eventueel je auto wel kwijt? Wellicht heb je in de stad een parkeervergunning nodig. Maar zijn die nog wel te verkrijgen of is er een lange wachtrij? Ook de prijs hiervan zal je bij je maandelijkse kosten mee moeten nemen.

Naast de voorzieningen is het belangrijk om te kijken naar de ligging van de woning. Wanneer het gaat om een appartement op de 5e verdieping is het handig als er ook een lift aanwezig is. Of vind je het niet erg om je boodschappen 5 verdiepingen omhoog te tillen?

De staat van de woning

Droom niet weg tijdens de bezichtiging maar blijf scherp en let op de voor- en nadelen van de woning. Hoe ziet de woning er uit? Ziet het er netjes uit en is alles mooi afgewerkt? Kijk ook achter kastjes en in hoeken als dat mogelijk is. Vraag of je in de keuken kastjes mag kijken. Op het eerste oog kan een woning er goed uit zien maar wanneer je verder kijkt is het mogelijk dat er toch iets mis is. Zo kan je onder andere letten op vochtplekken dat kan leiden tot schimmel en muizenkeutels wat aangeeft dat er muizen zijn.

Ook is het belangrijk om te kijken hoe de woning is ingedeeld. Waar bevindt zich de slaapkamer(s)? Is dit aan de weg of aan de achterkant van het huis? Wanneer deze zich aan de weg kant van de woning bevindt kan het erg gehorig zijn. Hierbij spelen de ruiten ook een rol. Heeft de woning dubbelglas? Dit isoleert de woning en dempt de geluiden van buiten. Dubbelglas heeft dus verschillende voordelen. Maar ook de muren spelen hierbij een grote rol. Soms wordt er een gipswand geplaatst als goedkope oplossing. Echter is dit erg gehorig waardoor je bijvoorbeeld de buren letterlijk kan horen praten.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Linsey89
Aantal keer gelezen: 1517x
Toegevoegd: 24-01-2019 13:46
Gewijzigd: 26-01-2019 16:49

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3740 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!