Vaak denkt men dat je van je woning een heus fort zult moeten maken als je wil voorkomen dat er inbrekers binnenkomen. Ik zal je geruststellen: dat helpt helemaal niets. Als een inbreker binnen wil komen, lukt hem dat wel. Zelfs in de best beveiligde banken ter wereld wordt ingebroken en zelfs uit de best bewaakte gevangenissen kunnen gedetineerden ontsnappen. We moeten daarom niet in de waan leven dat we onze woning geheel veilig kunnen maken.
Maar dat is ook helemaal niet nodig. Het is ruim voldoende om het inbreken voor inbrekers zo lastig mogelijk te maken, of er voor te zorgen dat ze liever bij de buren inbreken. Als een inbreker ergens kan inbreken waar de pakkans veel lager is, dan doet hij dat graag. Een inbreker wil immers niet gepakt worden. Beveilig daarom je woning en zorg dat de inbraakwerende maatregelen op orde zijn. Dan zit je goed, en is de kans op inbraken zeer klein (maar nooit geheel afwezig!).
Nog steeds kunnen veel mensen de verleiding niet weerstaan om op sociale media te delen wanneer en waarheen ze op vakantie gaan. Natuurlijk is het leuk als je vrienden in de gaten kunnen houden wat jij allemaal beleeft, maar ze zijn niet de enige die het met veel interesse volgen. Ook inbrekers vinden het om begrijpelijke redenen heel interessant wanneer je op vakantie bent. Voorkom dat je hen in de kaart speelt, en deel die leuke vakantiekiekjes pas met de rest van de wereld als je weer thuis bent.
Even snel een boodschapje doen of alleen maar even suiker halen bij de buurvrouw? Doe de deuren op slot als je er geen zicht op hebt. Een insluiper heeft zijn missie in een mum van tijd volbracht. Het vervelende is ook nog eens dat veel verzekeringen niet uitkeren als er geen sporen zijn van braak. Wanneer iemand dus zo je woning in kan lopen, is de kans groot dat de verzekering geen euro uitkeert. Ook daarom: doe de deuren op slot als je geen zicht op de deuren hebt, ook al duurt het maar een halve minuut.
Zorg ervoor dat je woning er nooit uitziet als een woning waar tijdelijk niemand woont, bijvoorbeeld omdat je op vakantie bent. Veel mensen laten hun huis volledig donker en afgesloten achter. Dat is natuurlijk begrijpelijk, maar inbrekers kunnen daardoor perfect in de gaten houden of en wanneer je op vakantie bent. Laat daarom altijd - bijvoorbeeld met een tijdschakelaar - licht in huis branden en zorg dat het niet al te netjes en opgeruimd is. Laat bijvoorbeeld eens een krant op tafel slingeren en zet een boeketje bloemen op het aanrecht. Zo lijkt het alsof er altijd iemand aanwezig is in het huis.
Tegenwoordig is het hang- en sluitwerk heel stevig en betrouwbaar. Overweeg daarom eens om alle sloten en grepen te vervangen door materialen die volledig nieuw en veilig zijn. Je bent daardoor stukken beter beschermd tegen inbrekers dan wanneer je over oude en afgeschreven sloten beschikt. Bovendien hoeft het vervangen van deze zaken helemaal niet zo duur te zijn. Je lokale slotenspecialist kan je hier meer over vertellen.
Tegenwoordig is er het Politie Keurmerk Veilig Wonen (of kortweg PKVW). Dit keurmerk is - zoals de naamgeving al enigszins doet vermoeden - opgesteld met medewerking door de politie. De politie heeft aangegeven waaraan een woning moet voldoen om voldoende beveiligd te zijn tegen inbrekers. Particuliere bedrijven voeren vervolgens de controle uit en verstrekken het certificaat als aan alle opgestelde voorwaarden is voldaan. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, is het mogelijk om een lijst met verbeterpunten te krijgen. Wanneer de gevraagde verbeteringen zijn doorgevoerd, wordt er alsnog een certificaat uitgedeeld. Middels een sticker kan men bij de deur al kenbaar maken dat men over het Politie Keurmerk Veilig Wonen beschikt. Dit schrikt inbrekers af; ze breken immers logischerwijs veel liever in op een plek waar de pakkans zeer klein is. Van dit keurmerk gaat dan ook een sterke preventieve werking uit. Het keurmerk wordt daardoor steeds meer aangevraagd en bewijst zich telkens opnieuw.
Tegenwoordig lijkt het wel alsof het een trend is om de deuren van onze woningen steeds beter te beveiligen. We kopen inbraakwerende strips, sloten met meerdere sluitingen en tal van andere maatregelen worden getroffen om de deuren maar zo stevig mogelijk te maken. Ondertussen laten we wel de ramen ’s nachts wagenwijd open staan en beveiligen we datzelfde raam als we ‘m al afsluiten met niet meer dan een eenvoudige knip. Het moge duidelijk zijn dat het goed beveiligen van de deuren een goede trend is. Door de deuren goed te beveiligen verklein je de kans dat daar inbrekers door naar binnen komen. Maar tegelijkertijd is de beveiliging van de woning zo sterk als de zwakste schakel. De preventieve maatregelen moeten daarom in evenwicht zijn. Wil je de beveiliging van de deuren verhogen, zorg dan dat je beveiliging van de ramen en andere mogelijke toegangspaden ook op orde is. Wanneer dat niet het geval is, is het niet meer dan een zinloze verspilling van financiële middelen, en heeft het weinig meer van doen met het verhogen van de algehele veiligheid.
Je kunt niet overal verstand van hebben. Een slotenspecialist heeft veel verstand van sloten en alle daaraan verwante zaken. Dus ook met andere vormen van beveiliging in en rondom de woning. Daarom is het goed om je op een goede manier voor te laten lichten over de staat van de beveiliging van je woning. Neem daarom eens contact op met een lokale specialist op dit gebied en laat hem of haar je adviseren omtrent de te nemen stappen. Een specialist heeft niet alleen veel kennis op dit vakgebied, maar hij of zij kan ook met een neutrale blik kijken naar de staat van de woning en aanwijzingen geven die soms misschien voor de hand liggend lijken te zijn, maar waar je zelf nooit op zou komen. Een specialist is z’n geld dus dubbel en dwars waard.