Wat zijn de financiële voordelen van zonnepanelen?

Wat zijn de financiële voordelen van zonnepanelen?

Wat zijn de financiële voordelen van zonnepanelen?Twijfel je of de tijd aangebroken is voor een zonnesysteem op je dak? Een goed moment om eerst dit artikel te lezen, want hierin worden de financiële voordelen van zonnepanelen aan je uitgelegd. Daarnaast zijn ze ook nog eens een uitstekende keuze voor het milieu. Hoeveel kun jij besparen? Grote kans dat je met zonnepanelen in ieder geval stukken voordeliger uitkomt dan met die rekening bij het reguliere energienet!

Zonnepanelen voordelen


Graag sommen we de voordelen van zonnepanelen alvast kort voor je op. Daarna lichten we de verschillende punten uit. Lees ze door om te bepalen of zonnepanelen iets voor jou zijn. Grote kans dat jij met zonnepanelen flink wat kunt besparen!

  • Zonnepanelen verdienen zichzelf terug
  • Je kunt 21% btw terugvragen bij de Belastingdienst (2022)
  • De btw op zonnepanelen gaat waarschijnlijk compleet verdwijnen (2023)
  • Soms kun je gebruik maken van gemeentelijke subsidies
  • Zelfs een groene lening voor financiering verdient zichzelf vaak terug
  • Je huis stijgt hierdoor bij verkoop flink in waarde
  • Je kunt vooralsnog salderen: terug leveren aan het net
  • Zonnepanelen van tegenwoordig gaan zeker 20 tot 25 jaar mee

 

Investering versus terugverdientijd


Veel mensen vragen zich af hoeveel zonnepanelen kosten. Een gemiddeld zonnesysteem kost zo’n €3.500 tot €5.000, mogelijk wat duurder als je een groot gezin/huis hebt en veel energie gebruikt. Eigenlijk is het interessanter om te kijken naar de investering tegenover de terugverdientijd. De investering in zonnepanelen verdient zich in circa zes tot acht jaar terug. Mogelijk nog sneller als de energieprijzen door blijven stijgen zoals ze de laatste tijd gedaan hebben.

21% btw-teruggave via Belastingdienst


Wie voor de eerste keer zonnepanelen koopt die kan binnen zes maanden na het jaar waarin de zonnepanelen aangeschaft worden, de 21% btw terugvragen bij de belastingdienst. Met deze regel word je gestimuleerd om te verduurzamen, wat niet alleen goed is voor je eigen portemonnee, maar ook zeker voor het milieu. Deze btw-teruggave bespaart je al snel €1.000 op de zonnepanelen. De regel geldt in ieder geval voor het jaar 2022, daarna gaat naar alle waarschijnlijkheid de volgende regel in.

Btw op zonnepanelen verdwijnt waarschijnlijk per 1 januari 2023


Niet alle mensen weten precies hoe ze de btw op zonnepanelen bij De Belastingdienst moeten terugvragen. Dat levert De Belastingdienst dan ook flink wat vragen op. Om administratieve lasten in de toekomst te voorkomen wil het kabinet graag van de heffing af. Het wetsvoorstel is om per 1 januari 2023 de btw op zonnepanelen helemaal af te schaffen en deze dus op het nultarief te zetten. Mocht dit doorgaan dan hoef je dus zelfs geen moeite meer te doen om de btw terug te vragen.

Gebruik maken van gemeentelijke subsidies


Per gemeente staan er regelmatig interessante subsidieregelingen voor je klaar. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor het nemen van isolerende maatregelen, het plaatsen van tochtstrips of ledverlichting, of het aanleggen van zonnepanelen. Soms geldt het voor huurders, soms voor kopers en soms voor beiden. Check zeker even de website van de gemeente waarin je woont om te zien of er op dit moment regelingen zijn waar jij handig gebruik van kunt maken. Dat kan je namelijk ook nog wat geld schelen onder de streep.
 

Groene lening afsluiten voor financiering


Wie niet in één keer de rekening voor zonnepanelen op kan hoesten, die kan ervoor kiezen om zonnepanelen te huren. Toch is dit vaak op termijn duurder dan kopen, zeker omdat je in dit geval geen gebruik kunt maken van btw-teruggave en overige regelingen. Speciaal voor iedereen die wil verduurzamen zijn er de zogenoemde groene leningen in het leven geroepen. Deze hebben vaak relatief gunstige voorwaarden, zoals een rentetarief van zo’n 3,5% tot 4% en de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. Zelfs met een groene lening verdienen zonnepanelen zich vrijwel altijd terug.

Huis stijgt gemiddeld €7.000 in waarde


Volgens onderzoek van De Nederlandse Bank worden huizen die zonnepanelen hebben gemiddeld €7.000 duurder verkocht dan wanneer er geen zonnepanelen op zouden zitten. Twijfel je dus om een zonnesysteem te installeren omdat je op korte termijn van plan bent om te verhuizen? Die reden kun je dus aan de kant schuiven. Theoretisch gezien heb je de investering in het zonnesysteem namelijk al terugverdiend op het moment dat je ze laat leggen. Dus, plaatsen maar die zonnepanelen!

Salderingsregeling: stroom terug leveren aan het net


Wek je meer energie op dan dat je daadwerkelijk gebruikt? Dan kun je die terug leveren aan het net. Op de jaarrekening wordt de opgewekte stroom die je niet verbruikt hebt tegen hetzelfde tarief verrekend, waardoor je zonnepanelen als het ware nog geld opleveren. Naar alle waarschijnlijkheid gaat deze regel in stapjes verdwijnen, maar zoals nu bekend profiteer je in ieder geval tot en met 2023 nog 100% van deze regel.

Zonnepanelen van tegenwoordig gaan lang mee


De techniek achter zonnepanelen heeft de afgelopen jaren niet stilgestaan. Zonnesystemen worden beter en beter en tegenwoordig gaan zonnepanelen wel 20 tot 25 jaar mee. Dat betekent dat je er extra lang plezier van hebt. Als je uitgaat van een terugverdientijd van zes tot acht jaar kun je dus zo’n twintig jaar je winst pakken. Cashen, cashen, cashen! Tel daarbij op de almaar stijgende energieprijzen (die naar verwachting niet op korte termijn gaan dalen) en bedenk hoe aantrekkelijk het is om nu te investeren in zonnepanelen.

Factoren die terugverdientijd beïnvloeden


Zoals je hebt gelezen zitten er flink wat financiële voordelen aan het installeren van zonnepanelen. Je bespaart er niet alleen mee op de energierekening, maar je huis wordt meer waard en de werkelijke kosten in het systeem vallen lager uit door diverse regelingen en eventuele subsidies. Uiteindelijk zijn de werkelijke kosten en terugverdientijd afhankelijk van een aantal factoren, waaronder je verbruik, de hellingsgraad van je dak en de ligging op een bepaalde windrichting. Het is belangrijk dat je kiest voor een gespecialiseerd bedrijf dat jou perfect kan adviseren over een zonnesysteem dat bij je past en optimaal rendement oplevert.

Zonnepanelen op plat dak


Wil je zonnepanelen op een plat dak laten plaatsen? Goed nieuws, want hierbij kunnen de hellingsgraad en hellingshoek perfect worden afgestemd op (de richting van) het schijnen van de zon. In veel gevallen kan er hiermee een hoger rendement worden behaald dan bij een schuin dak, omdat je hiermee wel vast zit aan een bepaalde ligging. Zonnepanelen worden dan ook wel eens op garages geplaatst waarin bijvoorbeeld een jacuzzi aanwezig is. Zo kunnen de kosten van dit luxe bubbelbad gedrukt worden.

Goedkoop is duurkoop?


Het is aan te raden om te kiezen voor zonnepanelen die uitblinken in prijs-kwaliteit. Zo zijn de goedkoopste zonnepanelen financieel gezien wellicht op korte termijn interessanter, maar komen ze op termijn waarschijnlijk duurder uit dan wanneer je nu wat meer zou investeren in duurdere zonnepanelen. Neem bij het kiezen van een aanbieder daarom niet alleen de prijs van het zonnesysteem mee in je keuze, maar let ook zeker op zaken als persoonlijk advies en garantie.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Yvonne-Bierings
Aantal keer gelezen: 636x
Toegevoegd: 31-05-2022 18:05
Gewijzigd: 02-06-2022 15:48

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3526 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!