De verschillende soorten vloerkleden

De verschillende soorten vloerkleden

De verschillende soorten vloerkledenBij het inrichten van het interieur zijn er tal van zaken waar je op kan letten en accenten mee kan aanbrengen. Het kleurgebruik en ook het meubilair zijn vaak bepalend voor de sfeer in de ruimte. Binnen een ruimte kun je ook specifieke gebieden van elkaar onderscheiden zonder hier fysieke muren bij te plaatsen. Door te werken met de ondergrond en de vloer kun je een ruimte verder opdelen.

Een veel gebruikt product hierbij, is een vloerkleed. Een vloerkleed is vaak goed in te passen in verschillende interieurstijlen, helpt om een ruimte op te delen en geeft bovendien ook extra sfeer en warmte aan een kamer of ruimte. In veel gevallen wordt een vloerkleed gebruikt in het zitgedeelte van de woonkamer of in het midden van de slaapkamer. Het vloerkleed wordt meestal geplaatst voor een bank of een stoel. Om ervoor te zorgen dat het kleed niet wegglijdt kun je kiezen voor een antislip mat onder het kleed of kun je de stoelen en de bank met de voorste poten op het kleed zetten. In veel gevallen wordt er vaak ook nog een salontafel of een koffietafel op het kleed geplaatst om de zithoek of lounge compleet te maken.

Geschiedenis van vloerkleden

Het gebruik van vloerkleden binnen het interieur is zeker niet iets nieuws en iets waar we wel honderden jaren voor terug moeten gaan in de tijd om bij het ontstaan van de eerste kleden uit te komen. Een van de grootste producenten van vloerkleden is Iran. Dit land in het Midden-Oosten is ook de bakermat van het vloerkleed. Een bekend type vloerkleed is het klassieke Perzische tapijt, waarvan het eerste gebruik stamt uit de 7e eeuw voor Christus. Deze vondsten zijn gedaan uit opgravingen rondom de locatie van het oude Perzische rijk, waar tegenwoordig Armenië ligt. Eeuwen later hebben de oriëntaalse tapijten ook hun intrede in Europa gedaan ten tijde van de kruistochten. Door de ontstane handel kwamen er steeds meer tapijten in Europa terecht. De functie en het aanzien van het tapijt heeft nogal een transformatie ondergaan, want in het begin was een tapijt een luxe object dat vooral gebruikt werd ter versiering en vrijwel nooit op de vloer werd gelegd. De eerste tapijtfabrieken in Europa werden rond de 17e eeuw opgericht en waren niet direct als vanzelfsprekend een groot succes. Het oude Perzische design bleef een stuk populairder, voordat de nieuwe Europese varianten meer in de smaak vielen. Pas jaren later werden er steeds meer kleden en tapijten in Europa geproduceerd, waarna deze uitgroeiden tot de hedendaagse vloerkleden. De status van het vloerkleed transformeerde door de jaren heen van een luxe statusobject tot een stuk toegankelijker interieurattribuut voor ‘de gewone man’.

Trends op het gebied van vloerkleden

De vloerkleden hebben door de jaren heen een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en net als bij kledingartikelen zijn er ook in het geval van vloerkleden tal van trends die elkaar door de seizoenen heen afwisselen. De trends zijn zichtbaar in verschillende aspecten, zoals het kleurgebruik, maar ook op het gebied van de prints, het design en zelfs het materiaalgebruik. Trends kunnen in sommige gevallen van korte duur zijn en regelmatig gebeurt het ook dat bepaalde populaire stijlen uit vroegere tijden opnieuw leven worden ingeblazen en ineens weer populair worden. Enkele jaren geleden waren op het gebied van vloerkleden strakke designs met soms felle kleuren erg trendy, terwijl er tegenwoordig een verschuiving gaande is naar meer vintage stijlen. Vintage refereert naar een vroegere periode waarin bepaalde stijlen erg in trek waren. Op het gebied van vloerkleden zijn bijvoorbeeld de Perzische tapijten een variant die onder vintage of retro geschaard kunnen worden. Deze tapijten en kleden zijn niet alleen de oude varianten, maar zijn ook nieuw uitgebrachte tapijten met de nieuwste weef- en productietechniek, maar met de authentieke Perzische look, zodat je profiteert van moderne kwaliteit en een originele vintage look.


Materiaal gebruik en design

Het design en de uitstraling van het vloerkleed is natuurlijk dat wat het eerste in het oog springt en wat vaak de belangrijkste factor speelt bij de keuze voor een kleed. Het materiaal is echter ook zeer belangrijk en heeft in veel gevallen een grote invloed op de kwaliteit en ook de duurzaamheid van het vloerkleed. Door de ontwikkeling en de toenemende vraag naar vloerkleden door de jaren heen is er steeds meer keuze bijgekomen op het gebied van materialen in de productie van vloerkleden. Een aantal van deze materialen, zoals wol en katoen worden het meest gebruikt in de hedendaagse kleden.

Wollen vloerkleden

Wol is een van de meest voorkomende materialen wanneer het gaat om het maken van kleding en ook vloerkleden. De oorsprong van wol is de vacht van het schaap en het soort schaap en waar deze leeft speelt een rol bij het uiteindelijke wol product, met betrekking tot de stevigheid en de glans. De wol van het schaap is niet over de hele vacht hetzelfde. Met betrekking tot vloerkleden, is vaak de vacht die vlak langs de hals van het schaap groeit het meest geschikt, omdat deze de meest fijne structuur heeft. Wol is zeer sterk materiaal voor een vloerkleed en is ook relatief makkelijk schoon te houden, maar heeft als nadeel dat het de elasticiteit kan verliezen over tijd of kan gaan pluizen.

Jute vloerkleden

Het gebruik van Jute vloerkleden is een trend van de laatste jaren. De uitstraling van deze vloerkleden is robuust en vaak goed te combineren in ruimtes met een meer industriële look. Het materiaal is qua duurzaamheid zeer aantrekkelijk en deze draden worden dan ook gesponnen met behulp van dikke draden en plantaardige vezels. In de meeste gevallen komen deze draden uit warme en vochtige gebieden rond de evenaar waarna ze verweven worden tot de jute vloerkleden. Door het materiaalgebruik en het proces, worden deze vloerkleden als een van de meest duurzame en milieuvriendelijkste gezien.

Katoenen vloerkleden

Net als op het gebied van kleding, is katoen een van de meest gebruikte en meest bekende materiaalsoort voor de productie van vloerkleden. De productie van katoenen kleden is dan ook al honderden jaren oud. Katoen komt voort uit de bloemen van de katoenplant waarbij kleine haartjes op de zaadjes gemaakt worden, waar het uiteindelijke katoen van wordt gemaakt. Katoen is een goed ventilerend en relatief dun soort textiel waarvan kleden worden geweven. Een groot voordeel aan katoen en reden waarom het zoveel gebruikt wordt voor vloerkleden, is omdat het makkelijk is om katoen te verven en je daarmee eindeloze mogelijkheden hebt met betrekking tot het printen van patronen en in gebruik van verschillende kleuren.

Vloerkleden verkoop vindt steeds vaker online plaats

De verkoop van vloerkleden heeft zich de laatste jaren langzaamaan steeds meer naar het internet verplaatst, waar diverse aanbieders online hun vloerkleden adverteren. Er is hierbij vaak een groot keuzeaanbod, waarbij je kan kiezen voor bijvoorbeeld hoogpolige vloerkleden of laagpolige varianten. Tegenwoordig hoeft een vloerkleed ook niet alleen maar rechthoekig of vierkant te zijn en vind je ook tal van ronde vloerkleden die soms beter passen in een gelijkvormige ruimte of inrichting. Door online vloerkleden te bekijken in een webshop is het vaak makkelijker om producten met elkaar te vergelijken. Vloerkleden worden daarnaast ook steeds vaker niet alleen voor binnen, maar ook voor buiten op het terras of in de tuin gebruikt. Het toenemende aanbod en de variërende trends zorgen voor een bruisende en ontwikkelende markt waar steeds meer mensen gebruik van maken.


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: MariekedeBruijn
Aantal keer gelezen: 707x
Toegevoegd: 22-09-2022 14:10
Gewijzigd: 28-09-2022 12:36

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3722 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!