Energielabel voor woningen

Energielabel voor woningen

Energielabel voor woningenAlle woningen krijgen in januari en februari 2015 een energielabel. In totaal gaat het om vijf miljoen huiseigenaren die nog geen energielabel hebben.

In januari en februari wordt er een voorlopig energielabel per post toegestuurd. Het label is de basis van een nieuw systeem waarin het belangrijker wordt om na te denken over een energiezuinige woning. Verkoop of verhuur je als huiseigenaar een woning? Dan is het noodzakelijk om een definitief energielabel aan te vragen. Het kan enkele euro’s tot een paar tientjes kosten om een energielabel te krijgen. Heeft een woning geen energielabel tijdens de verkoop of verhuur? Dan riskeert de huiseigenaar een boete van enkele honderden euro’s.

De inzet van een energielabel

Het gebruik van een energielabel is in het leven geroepen om het voor iedereen duidelijk te maken hoe energiezuinig een bepaalde woning is. Het is vergelijkbaar met het systeem dat voor wasmachines en auto’s gebruikt wordt. Wanneer een woning een laag energielabel heeft zal de energierekening lager zijn en is er minder CO2-uitstoot dan in vergelijkbare situaties het geval is. Isolatie en het gebruik van een Cv-ketel speelt de grootste rol.

Het systeem loopt van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig). Een energielabel komt tot stand wanneer er een vergelijk wordt gemaakt met andere huizen. Zonnepanelen en andere milieuvriendelijke oplossingen voor het verkrijgen van energie spelen ook een belangrijke rol bij het ontvangen van een energielabel.

Het voorlopige energielabel is een tijdelijk oplossing en vraagt om een definitief energielabel. Een voorlopig energielabel komt tot stand naderhand van de gegevens die er over een huis beschikbaar zijn. In een onderzoek uit 2006 is het volledige huizenbestand in Nederland onderzocht en een groot deel van de gegevens uit dit onderzoek wordt gebruikt om het voorlopige energielabel tot stand te brengen. Een oudere woning verspilt vaak meer energie en een nieuwe woning vaak minder. Uiteraard zijn er op dit moment allerlei aannames in het spel en is het de bedoeling dat er nader onderzoek gedaan wordt naar de precieze energieklasse.

Energielabel bij het kopen of verkopen van een huis

Verkoop je jouw huis? Dan is het noodzakelijk dat er een energielabel op de woning aanwezig is. De boete kan flink oplopen en daardoor is het lonend om een energielabel aan te vragen. Een energielabel kun je aanvragen via een website van de overheid in zes verschillende stappen:

  1. Log in met DigiD.
  2. Controleer alle gegevens en pas de gegevens aan wanneer dat noodzakelijk is.
  3. Voeg eventueel bewijs toe wanneer dat gevraagd wordt.
  4. Laat een deskundige de verschillende gegevens controleren.
  5. Stuur de gegevens in via de website.
  6. Ontvang een energielabel dat bij de woning past en vervolgens staat het energielabel automatisch geregistreerd. 

Als je een huis gaat kopen is het belangrijk om op het energielabel te letten. Je kunt op deze manier geld besparen op de energiekosten en in de loop der jaren kan dit flink in de kosten schelen. In sommige gevallen kan het rendabel zijn om voor een duurdere woning te kiezen met een lage energieklasse door de besparing van energiekosten. Niet iedere woning adverteert duidelijk een energielabel en je kunt dan ook het best aan de makelaar of verkoper vragen welk energielabel er precies is. Iedere koper heeft recht op een energielabel.

Woning energiezuiniger maken

Het energiezuiniger maken van een woning zorgt ervoor dat een woning aantrekkelijker wordt en de koper kosten kan besparen op energiekosten. Uiteraard speelt ook de uitstoot van CO2 en een beter milieu mee in de beweegreden om een woning energiezuiniger te maken. Volgens VerbeterUwHuis zijn er kort gezegd vier verschillende voordelen van een energiezuinig huis en een goed geïsoleerde woning:

  • Warme woning in de wintermaanden en verkoeling in de zomer
  • Minder energiekosten
  • Waardestijging van de woning
  • Een beter milieu en minder uitstoot van CO2 

Energielabel volgens de Rijksoverheid

De Rijksoverheid heeft een uitstekende voorlichting als het gaat om de invoering van het energielabel voor woningen en gebouwen. Aangegeven wordt dat het verplicht is voor huiseigenaren om bij de verkoop of verhuur van een woning een energielabel te gebruiken. Via verschillende tools is het mogelijk om de volgende acties te ondernemen:

  • Energiebesparende maatrelen die je in de woning kunt ondernemen 

Zaken als dubbel glas en isolatie worden hier vooral benadrukt. De maatregelen stellen je instaat om een woning van een hoge naar een lagere energieklasse te verplaatsen.

  • Voorlopig energielabel omzetten naar een definitief label 

Als je nog geen energielabel hebt is het belangrijk om deze zelf om te zetten naar een verplicht label. Het is verplicht bij een nieuwe verhuur, verkoop of oplevering om een energielabel te gebruiken.

  • Het energielabel van je woning bekijken 

Via de Rijksoverheid kun je achterhalen welk energielabel je woning heeft. Vul je postcode en huisnummer in om te controleren of je een energielabel hebt en of dit al is toegekend. Als huurder kun je ook kijken of er al een label bekend is. Het energielabel maakt het mogelijk om te bereken hoeveel huurpunten je hebt en wat de huurprijs is.

Bekijk http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energielabel-gebouwen/energielabel-woning om deze tools en extra bronnen te gebruiken.                                  

Nadelen en voordelen van een energielabel

Niet iedereen is even enthousiast over de invoer van het energielabel. Huurbazen en huiseigenaren hebben op dit moment al veel verantwoordelijkheden en met het energielabel komt er daar nog eentje bij. Men voelt dat er steeds meer regelgeving komt omtrent het bezit van een woning en uiteraard zijn er ook kosten gemoeid met het aanvragen van een energielabel.

Anderzijds geeft een energielabel transparantie en maakt het voor huurders en kopers van een nieuwe woning direct duidelijk wat er aan energiekosten betaald wordt. Tegelijk rendeert het om te investeren in isolatie en is er een controlemiddel waarmee en nieuwe koper de waarde van deze investering inzichtelijk krijgt. Wil je een woning beter in de markt zetten? Dan loont het om te investeren in een zuinigere energieklasse en kun je een woning onderscheiden ten opzichte van andere woningen.






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Auteur: Peter van Roest
Aantal keer gelezen: 9236x
Toegevoegd: 03-03-2015 09:16
Gewijzigd: 15-08-2015 20:32

Relevante links

Categorieën

Er zijn reeds 3867 artikelen toegevoegd op deze website.
De copyrights van infobron.nl zijn van toepassing!